Veliki petek

Ob 19.uri bomo obhajali obrede velikega petka v spomin na Jezusovo smrt. Ta dan ni svete maše, bomo pa doživeli bogat pomen dogodkov v tem dnevu.

Opravilo božje besede

Prvi izmed treh obredov je branje božje besede in pasijona – poročila o dogodkih Jezusovega trpljenja. Pri božji besedi se bomo spomnili vseh težkih trenutkov na poti do križa in dogodkov, ki so se zgodili, ko je Jezus umrl na križu.

Med drugim bomo slišali tudi o tem, da se je v templju, ki je bil takrat edina hiša Boga med ljudmi, pretrgalo zagrinjalo od vrha do tal. Kakšen je pomen tega?

Vedeti moramo, da je to zagrinjalo v templju ločevalo sveti prostor od presvetega, kjer je bila shranjena skrinja zaveze, ki so jo Izraelci prinesli s seboj iz puščave v obljubljeno deželo in v njej shranili prvo pisano božjo besedo – kamniti tabli z vklesanimi desetimi božjimi zapovedmi. V presveti prostor so lahko vstopali samo višji duhovniki. Ta prostor je bil torej skrit očem vernikov in zakrit z velikim zagrinjalom – zaveso. Dogodek, da se je zagrinjalo pretrgalo od vrha do tal in razkrilo presveti prostor, tako nosi v sebi globok pomen – smrt božjega Sina na križu je bila potrebna, da se nam razkrije sam Bog in tako ne ostaja več zakrit pred nami. To potrjuje tudi Jezusova napoved:

“… in ko bom povzdignjen z zemlje, bom vse pritegnil k sebi.”

Češčenje križa

Sledil bo obred poljubljanja križa. Na začetku bo diakon počasi razkrival dele križa in pri tem slovesno oznanil s pesmijo: “Glejte les križa, na katerem je zveličanje sveta viselo!” Nato bomo vsi pristopili, pokleknili in poljubili Jezusove rane.

 

 

Obhajilo

Kot zadnji od obredov velikega petka, pa je podelitev obhajila. Ker ta dan ni evharistije (posvečenja hostij), hostije posvetimo že dan prej, na veliki četrtek. Po končanem deljenju obhajila, svetega Rešnjega Telesa, bomo preostanek hostij položili v božji grob v kapeli. Kot so tedaj, ko so Jezusa sneli s križa in ga položili Mariji v naročje, storili Jožef iz Arimateje in Jezusovi privrženci.