Oznanila župnije Škofljica, 31.3.2019

 

KAJ  JE  SOODGOVORNOST ?

 

Pred desetletji je belgijski kardinal Suenens izdal knjigo z naslovom: Soodgovornost v današnji Cerkvi. Knjiga je bila prevedena v več jezikov in je naletela na velik odmev v tedanjem zahodnem svetu. Pri nas ni bila izdana, ker niso bili časi zreli za to. V tej knjigi kardinal poudarja , da mora biti soodgovornost ena  glavnih značilnosti današnje Cerkve. Za to pa bo v Cerkvi potrebno marsikdaj spremeniti mišljenje na višji ravni in tudi na nižji ravni – na škofovski ali na ravni duhovnikov in laikov. Vendar bomo se danes bolj zaustavili na ravni laikov – vzgoji laikov za soodgovornost v Cerkvi.

Kar nekaj je takih mišljen, ki so proti soodgovornosti v Cerkvi. Pravijo: odgovornost je osebna zadeva, ki jo mora vsakdo sprejeti sam. To lahko pomeni tudi beg od odgovornosti. Tam, kjer je kolektivna odgovornost, tam nihče noče biti  sam osebno odgovoren. Odgovornost se zvrača na druge. Kaj je na tem res?

Odgovornost je na prvem mestu res vedno osebna odgovornost. Le tak more tudi dati osebni odgovor, ker se čuti osebno nagovorjenega, prizadetega in morda celo pripravljenega na odgovor.. Odgovornost je

znamenje zrele in močne osebnosti. Tak se potem zavzame za graditev družbenega ali verskega življenja. Vzgoja je ravno v tem, da že v mladem vzpodbujamo k osebnemu odločanju, hotenemu odločanju, v zavesti posledic. V vesti se zave svoje odgovornosti, pred družbo, zgodovino in če je veren tudi pred Bogom. Njemu bomo polagali svoj račun našega življenja.

Soodgovornost nikakor ne pomeni, da bi se skušali znebiti svoje odgovornosti in se umakniti v svoj zasebni svet, ali brezosebno kolektivno odgovornost, kjer so vsi in nihče odgovoren /za tem se skrivajo mnogi politiki/. Soodgovornost pomeni, da vsak sprejme svojo osebno  odgovornost, da se drugi nanj lahko zanesejo in v čutu za celoto. Domišljavo mnenje je, da vse sloni na mojih ramenih, da sem za vse pristojen, za vse odgovoren, kot, da bi drugi ne mogli ničesar prispevati. Drug drugega moramo sprejeti kot sodelavca, drugega vzamemo resno in ga spoštujemo kot samostojne in svobodne osebe. Če ni tega medsebojnega pogovarjanja – komuniciranja, kaj težko govorimo o soodgovornosti. Človek je družabno bitje in nikoli sam sebi ne zadošča, nikdar vsega sam ne zmore, ker smo med seboj vsi odvisni.

Soodgovornost ne moremo matematično razdeliti, da ima vsak enako, ampak vsak svojo odgovornost, to pa solidarno, skupaj z drugimi in vsi skupno za celoto. Avtoriteta ima nalogo da pravilno in pravično razdeli, tako, da more vsak prispevati svoj delež.

Taka soodgovornost je potrebna v vsaki družbi, v zakonski skupnosti in družini. Brez nje ne gre v nobeni skupnosti. Tako pride do veljave vsak človek. Tako tudi v Cerkvi, čeprav je tu občestvo svoje vrste, je soodgovornost še večjega pomena.. Na podlagi krsta, vsi smo otroci nebeškega očeta, vsi imamo istega odrešenika, vsi smo ob krstu prejeli trojno službo – duhovniško, učiteljsko in pastirsko in samo poslanstvo Cerkve nam nalaga skupno soodgovornost. Vse to nikakor ne nasprotuje zgradbi  – ustroju Cerkve ali različnim službam v Cerkvi.

Drugi vatikanski koncil se je zavzel za odgovornost vseh v Cerkvi. Vatikanski koncil gleda na Cerkev najprej kot božje ljudstvo, šele potem deli  – omenja klerike in laike. Laik je odgovoren v Cerkvi za vse, kar posebej ni pridržano duhovniku  zaradi samega posvečenja.

Romajmo na križev pot v Dedni dol

Vsako leto  na četrto postno nedeljo izberemo župnijo in križev pot, kjer se pridružimo molivcem križevega pota. Bili smo že pred leti na tem kraju, ker v naši bližini za nedeljsko popoldne ni  na pretek križevih potov smo se tokrat odločili, da ponovimo obisk Dednega dola in se molivcem pridružimo pri molitvi. Ponesimo svoje prošnje in želje našega življenja s Kristusom na pot odrešenja. Molimo za mlade, da bi ostali zvesti Kristusu, molimo za nove duhovniške in redovniške poklice, molimo za vse, ki se nahajajo v življenjskih težavah…Vsak svoj nahrbtnik prošenj in zahval položimo pred trpečega in križanega. On nas rešuje.

Odhod ob 13.15 izpred cerkve na Škofljici. Gremo z osebnimi avtomobili. Imam še prostor v avtu.

Prihodnjo nedeljo molimo križev pot v župnijski cerkvi in ga pripravijo letošnji birmanci, to je v nedeljo 7.4. ob 18 uri. Vsi birmanci in starši lepo vabljeni.

Slomškovo bralo priznanje

Vse bralce, ki pridno hodijo na srečanje Slomškove bralne značke, in vse, ki bi se nam želeli pridružiti, vabim na zadnje letošnje srečanje, ki bo v soboto, 6. aprila 2019, ob 9 uri v pevski sobi. Za uspešno končano SBP so potrebne tri prebrane knjige, za pridobitev zlate nalepke pa še četrta. Da bo druženje prijetnejše, bomo tudi kaj lepega ustvarili. Prav lepo povabljeni.

Radijski misijon – Cerkev je mlada od 7.4. – 13.4. 2019

Misijon z naslovom »Cerkev je mlada«  bo v programu Radia Ognjišče od 7. do 13. aprila slišen takole: ob 8 uri svetovalnica, ob 10.15 drugi pogled, ov 17 uri osrednji misijonski nagovor, ob 19 uri prenos svete maša iz frančiškanske cerkve na Tromostovju v Ljubljani, pri kateri sodelujejo misijonarji in različne glasbene skupine. Zvečer ob 20 uri pogovor v živi z misijonarjem ter katoliško mladino. Vsak dan bo med 17 in 19 uro na voljo duhovnik za osebni pogovor po telefonu. Sodelovali bodo: kardinal Antonio Tagle, Sašo Mugerli, p. Branko Cestnik, p. Marko Ivan Rupnik, br. Jaro Knežević, p. Toni Brinjovc in nadškof Alojzij Cvikl. Več si poglejte tudi na plakatu v avli ali zunaj, pa tudi v reviji Ognjišče.

Srečanje za starše prvoobhajancev

Srečanje  bo v sredo po maši za prvoobhajance . To je ob 18.3o v zakristiji.

Vsi starši lepo vabljeni. Otroci bodo ta čas v mladinski sobi z animatorji.

Molitvena sreda – molivci vabljeni

V sredo po sveti maši, lepo vabljeni k molitvi. Molili bomo za zdravnike in njihove sodelavce, ki jih silijo, da bi delali to kar jim ni dovoljeno – evtanazijo; za duhovno pripravo na velikonočne praznike, za vero mladih,  za dobrotnike, za vzgojitelje, za rajne brate in sestre in po naših osebnih namenih…

Imenovanje članov sveta ŠK Ljubljana

Nadškof Stanislav Zore ja na predlog generalnega tajnika Jožeta Kerna imenoval za člane tega odbora med drugimi enajstimi tudi našo tajnico Karitas-a go. Marijo Kraškovic. Ob imenovanju ji iskreno čestitamo in želimo obilo blagoslova pri skupnem delu sveta.

Oljčne vejice za cvetno nedeljo

Po ustaljeni navadi bomo tudi za letošnjo cvetno nedeljo iz župnij slovenske Istre dobili oljčne vejice. Kmetje po slovenski Istri  velikodušno prispevajo obrezane oljčne vejice za uporabo na cvetno nedeljo. Podprite njihov trud. Hvaležni so tudi za vsak prispevek in dar, ki gre za obnovo istrskih cerkva. S tem veliko pomagate pri ohranjevanju velikega bogastva in kulturne dediščine. Država je glede tega mačehovska. Če posamezniki prodajajo oljčne vejice ti ne pripadajo nobeni župniji ali škofijski ustanovi.

Čiščenje cerkve v mesecu aprilu

Najprej se zahvaljujem vsem, ki so čistili in lepšali okolico cerkve in samo cerkev. Velika in močna skupina, ki vedno pripelje seboj tudi mladi rod. Hvala za toliko prostovoljnih ur dela. V aprilu vabim k sodelovanju: Žagarska, Ahlinova, Habičeva in Ul. Jerneja Petriča. Delo nas druži, povabimo tudi soseda, prijatelja, skupaj smo močnejši.

Maša bo ob delavnikih odslej ob 19 uri, če ne bo drugače oznanjeno.

V petek ne bom obiskal bolnikov, obiskal bom vas za praznike!