Oznanila župnija Škofljica, 12.5.2019

 

……DAROVI

Veroučenci se učijo sedem darov sv. Duha. Ni samo sedem darov sv. Duha. Če vemo kaj pomeni število sedem v sv. Pismu, bomo razumeli da so tudi darovi sv. Duha mnogoštevilni. Sv. Duh nas razsvetljuje na poti našega življenja pri vsem delu in naporu. Vse kar delamo je v moči sv. Duha. Dar vednosti — Dolgo časa so ta dar imenovali kar dar »znanosti«, dar znanja. Toda dar vednosti ima le malo opraviti s tem, kar danes razumemo pri besedi znanost. Pri »znanju«, vednosti, ki jo birmancu želi podeliti sv. Duh, gre predvsem za vednost o dobrem in zlu ter za jasen pogled, ki je sposoben razlikovati med obema. Načelo razločevanja in iz njega izvirajoče načelo odločanja sta dve sod začimb življenja. Brez teh načel in brez doslednosti v ravnanju po njima postane življenje brezbarvno in pusto. Potrebno je izbrati glede temeljne odločitve, a ta izbira se ne izvrši v veletrgovini z različnim blagom, se ne zgodi, če se kar naprej sladkamo ob neomejenih možnostih. Treba je izbrati med tem, kar človeškost pospešuje in tem, kar jo zmanjšuje. Gre za izbiro med dobrim in zlom. Krščanska vera krepi to razločevanje in izbiro v odločanju med dobrim in zlom.» Nihče ne more služiti dvema gospodarjema… Ne more služiti Bogu in mamonu. »pravi Jezus v evangeliju /Mt 6,24/.

Dar pobožnosti — »Bog je tukaj”.To je temeljno razpoloženje pobožnega. Bog je nad menoj kakor svetal oblak iz katerega pogosto šele po dolgem molčanju pride do mojih ušes kakšna beseda ali iz katerega prileti strela. Bog je v meni. Njegov duh prebiva v meni in mi govori iz globine mojega srca. Bog je tudi v drugih ljudeh, ki mu dovolijo prebivati v sebi in končno Bog prebiva tudi med menoj in drugimi. Iz nas želi napraviti skupnost. Postali naj bi Cerkev. Pobožnost ima različne sloge, različne pečate, če opazujemo svetnike v cerkvi, najdemo za to trditev mogočne dokaze, v njej so zastopani vsi značaji. Mnogi so imeli vrhunska religiozna doživetja, posebna videnja, tudi čisto v vsakdanjem življenju. Apostol Pavel piše kako je bil povzdignjen v nebesa. Pobožnost ne hlasta po religioznih doživetjih, ampak pobožen človek hoče v neobičajni zvestobi izvrševati običajne opravke, to, kar mu je naloženo vsak dan sproti. Iskreno pobožnemu človeku gre za to, da bi Boga našel v vseh stvareh, kot je zapisal marsikateri duhovni učitelj.

Dar strahu božjega – Božjo svetost človek doživlja na dvojen način. Po eni strani je ta svetost privlačujoča in osrečujoča, po drugi strani pa je njena svetloba kakor boleč plamen, ki v človeku použiva , požiga vse nečisto. Pogosto govorimo o “ljubem Bogu«. Ta način govorjenja je upravičen, saj je Bog ljubezen. To resnico nam je dokončno razodel Jezus. Bog ni nek dobrodušen starček. Tudi v Novi zavezi je zapisano »Naš Bog je ogenj, ki prečiščuje.« Zadnja beseda o njem ni strah, kazen, trepet. Jezus nas je učil naj ga kličemo Abba – oče, očka. V ljubezni ni strahu. Dar strahu božjega nam pomaga iz ljubezni do Boga ogibati se vsakega greha in božje žalitve ter delati dobro. Neki gojenec se je šalil: »če bomo po nesreči prišli v pekel, bomo pač morali mirno potrpeti.« Miha Magone, učenec Janeza Boska se je prikradel od zadaj in mu prižgal pod roko vžigalico, da je zakričal. Pa ga je Miha podražil: //Tukaj na tem svetu ne moreš prenesti niti majhnega plamenčka vžigalice. Saj si sam rekel, da se moraš privaditi. Kako boš pa prenaša] vso večnost silno pekoči peklenski ogenj?« Sedaj imate na poseben način pravico in dolžnost širiti Kristusovo ljubezen, resnico in pravico in po tem uravnavati svoje življenje.

Darove sv. Duha bodo prejeli: Po sodelovanju staršev in vse župnijske skupnosti, po osebnem iskanju in premisleku so se mladi fantje in dekleta odločili., da bodo stopili na pot krščanstva, bodo učenci Jezusa Kristusa. Zavedajo se, da ta pot ni lahka, še posebno ne v današnjem času. da pa prinaša in daje največ kar more človek prejeti v svojem življenju — ljubezen Boga. Kralja Saškega so prosili naj zapusti katoliško vero in prestopi v protestantsko, ker so bili večinoma protestanti, pa jim je takoj odgovoril: Mojo krono lahko dobite, moje vere pa nikdar in nikoli.«

Molitev v zahvalo za birmo

Nadnaravno življenje, ki se je v meni začelo s svetim krstom, se je po polaganju škofovih rok in po maziljenju s krizmo spopolnilo in utrdilo. Pomagaj mi sv. Duh, da ne bom zaklada vere zakopal. Spodbujaj me, da bom pogumen, ko bo treba priznati pripadnost Jezusu Kristusu. Borim naj se proti vsemu slabemu, ki je v meni in okoli mene. Naj me ne bo strah spregovoriti o upanju, ki ga nosim v svojem srcu, da vsa prihodnost pripada Bogu, katerega ljubim z vsemi močmi. Sv. Duh prenovi moje srce.

Birmanci, v  tem tednu za vas ni verouka.

Komisija za družino ima srečanje v ponedeljek po večerni maši!!

PRVO SVETO OBHAJILO Na peto velikonočno nedeljo bo prvič pristopilo k angelski mizi 16 tretješolcev. To bo velik praznik za starše, za vso našo župnijo in tudi za same prvoobhajance. Učili so se, pripravljali smo se skupaj in upamo, da so dovolj pripravljeni in zreli, da smejo prejemati Jezusa Kristusa pod podobo kruha. S tem se prvoobhajanci tudi dejavneje vključujejo v župnijsko skupnost, kar pomeni pridobitev zanje in za občestvo. Je pa to tudi za vse nas zaveza, da jim bomo sedaj prav tako stali ob strani in jim pomagali na poti vere. Ob nas odraslih se morajo navduševati za življenje v krščanski veri in za evangeljske vrednote.

Prvoobhajanci Jutri imamo reden verouk ob 16 uri. V petek ob 18. uri imamo prvo sv. spoved in po maši bomo imeli še krajšo vajo v cerkvi. Te dni pa tudi lepo vabljeni k šmarnicam in k molitvi za uspeh prvega sv. obhajila. Da boste tudi pozneje radi prišli k sv. obhajilu s čistimi in pripravljenimi srci.  Z vsemi se veselimo in veselo stopajte po poti kruha večnega Življenja. Slovesnost prvega sv. obhajila bo v nedeljo 19.5. 2019 ob 10. uri. Vsi lepo vabljeni, pa tudi k lepemu in zavzetemu sodelovanju. Pri maši bo prepeval otroški zbor. Kako k sv. obhajilu – Lahko se vprašamo, kako pa mi prejemamo sv . obhajilo. Ali imamo spoštovanje do sv. skrivnosti. Ni dovolj da samo gremo k sv. obhajilu nanj se moramo pripraviti — urediti s svojo vestjo pred Bogom in ljudmi — spoved. Vedeti pa moramo, da Cerkev nekaterim ne dovoli prejemati sv. obhajilo, ki živijo v izven zakonski skupnosti, samo civilno poročenim. To je zanikanje cerkvenih pravil. Z malo dobre volje pa bi mnogi to lahko to vse uredili z Cerkvijo in bi tako lahko tudi prejeli sv. obhajilo.

Zakonski jubilanti /26.5. 2019/ Družina je preplet odnosov in usod, ki se povezane v edinstveno zgodbo. V njej vsak izmed nas razvije svoje poslanstvo in doda svoj del pripovedi, ki bo v zgodbi odprla neslutena obzorja. Vabljeni na praznovanje čez 14 dni.

Socialno zavarovanje duhovnikov Vsako leto je v maju tudi nabirka za zavarovanje duhovnikov in redovnikov nadškofije. Hvala darovalcem prihodnje nedelje.