Oznanila župnije Škofljica, 19.5.2019

DRAGI  ZLATOPOROČENCI

Danes se lahko s hvaležnostjo ozirata nazaj na petdeset let skupne življenjske poti. Pol stoletja sta preživela skupaj. Svojo življenjsko pot sta začela v mladostni svežini in moči, ki še tudi danes ni popolnoma izčrpana, čeprav se pojavljajo starostne težave.

Svojo življenjsko pot sta pred petdesetimi leti sklenila pred Gospodovim oltarjem in danes sta s svojimi dragimi sorodniki in znanci ponovno pred njegovim oltarjem, da mu vsi skupaj izrečemo zahvalo za vajino  skupno življenjsko pot in hkrati prosimo za Njegovo varstvo in blagoslov.

Neka zgodba govori o pogovoru med živalmi. Sredi dneva je v gozdu nastala tišina, kakor da bi vsa bitja počivala. Naenkrat je ščinkavec dvignil glavo in vprašal: »Kaj je življenje?«

Vse živali in rastline so se za trenutek zamislile ob tem težkem vprašanju. Neka vrtnica se je oglasila in rekla: »Življenje je velik čudež, je nekaj čudovitega!«

Metuljček, ki je preletaval iz cveta na cvet, srkal prijetno tekočino na cvetovih, pa je rekel: »Življenje je eno samo veselje, je nekaj lepega in svetlega kot sončni žarek!«

Na gozdni poti se je  majhna mravljica ukvarjala z slamico, ki je bila desetkrat daljša od nje. Mravljica je v tem trenutku rekla: Življenje ni nič drugega kot težko delo in ena sama muka!«

Kmalu bi nastal prepir, kdo ima bolj prav, če se ne bi tisti trenutek pojavil rahel dež, ki je rekel: »Življenje je sestavljeno iz mnogih solza in nič drugega kot solza!«

Visoko nad gozdom, v višinah je blizu gora je orel kraljevsko krožil in vzvišeno dejal: »Življenje je hrepenenje po višjem!«

Prišla je noč. Neki mož je pravkar zapuščal zabavo in se je po prazni cesti vračal domov. Med potjo je rekel: »Življenje je eno samo iskanje sreče in hkrati ena sama veriga razočaranja!«

Po daljši noči je prišla jutranja zarja in rekla: »Kakor sem jaz, jutranja zarja začetek novega dne, tako je življenje začetek večnosti.

Dragi zlatoporočenci, v tej zgodbi najdemo vajino življenje v različnih odtenkih barve življenja. Gotovo ste se že večkrat ustavljali pri posameznih dogodkih in odgovarjali na vprašanje , kaj je življenje.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

»Sklenil sem jo torej vzeti domov, da bi skupaj živela,

ker sem vedel, da mi bo dobro svetovala,

da me bo hrabrila v skrbeh in žalosti.« (Mdr 8,9)

»Uživaj življenje z ženo, ki jo ljubiš, vse dni svojega nečimrnega življenja, kolikor ti jih je dal pod soncem, vse svoje nečimrne dni. Kajti to je tvoj delež v življenju in pri tvojem trudu, s katerim se mučiš pod soncem.« (Prd 9,9)

Dragi jubilanti – vsi ki obhajate obletnice porok lepo vabljeni. Najstarejši par je z 65 leti skupnega življenja, zlatoporočencev je lepo število, kar 10. Veseli bomo vsakega, ki se nam bo pridružil na slovesnosti v nedeljo 26. maja 2019 ob 10 uri v cerkvi na Škofljici. V vseh je prisotna hvaležnost drug drugemu in seveda samemu Bogu za skupno življenje in ljubezen. Ljubezen je božji dar in za ta čudoviti dar se zahvaljujemo Bogu Stvarniku. Po maši ste vsi jubilanti lepo vabljeni v  župnijsko dvorano, kjer se bomo v pogovoru, petju, majhni zakuski še skupaj veselili. Pridite!

Pojdimo na volitve!

Pojdimo na volitve in podprimo Evropo, ki bo spoštovala krščanske korenine in vrednote.

To oznanilo duhovniki preberejo pri svetih mašah v nedeljo 19. maja 2019, oziroma besedilo vključijo v župnijska oznanila (tiskana oblika ali na spletni strani župnije).

Slovenski škofje vabimo vse državljanke in državljane, da se volite v Evropski parlament, ki bodo prihodno nedeljo, 26. maja 2019, zanesljivo udeležijo in podprejo kandidatke in kandidate ter stranke, ki si prizadevajo za evropsko Slovenijo in Evropo krščanskega izročila. Volilni rezultat bo naslednjih pet let pomembno vplival na življenje vse prebivalcev Evropske unije. V času migrantske krize, nepredvidljivih ekonomskih razmer, varnostnih izzivov in verjetnem odhodu Velike Britanije iz Evropske unije moramo s temi volitvami podpreti evropsko unijo kot jamstvo za varnost in red ter mirno sožitje in sodelovanje v Evropi. Obenem pričakujemo, da bodo poslanci nove sestave Evropskega parlamenta podprli tiste rešitve, ki bodo učinkovito odgovorile na pojav verske nestrpnosti do kristjanov v Evropi in po svetu, prav tako pa aktivno skrbeli za spoštovanje  vseh človekovih pravic in solidarnosti med ljudmi. Zato vas lepo vabimo, da se prihodnjo nedeljo udeležite volitev in tako izpolnite svojo državljansko dolžnost

                                                    Podpis: + nadškof Stanislav Zore

Ima otrok rad glasbo?

Vabljeni na sprejemni preizkus v Glasbeno šolo Grosuplje. Na preizkusu bo otrok zapel  najljubšo pesmico in se odločil za instrument, ki bi ga najraje igral.

Sprejemni preizkus bo potekal v soboto 25.5. 2019 v Grosupljem in na podružnicah, tudi na Škofljici. Vabljeni ljubitelji glasbe.

Vodnik po duhovnih vajah 2019

Ta vodnik je izdala Družina in so ga prejeli vsi z tednikom Družina. Vsem svetujem, da si ga ogledate in prav gotovo boste našli tudi zase kaj koristnega. Duhovne vaje prirejajo za vse starostne skupine in po vsej Sloveniji.. Skupaj si to oglejte družinski člani – otroci, mladi, zakonci, dedki in babice, samski, ovdoveli, . Vsake duhovne vaje rešujejo tudi svojo problematiko. Vzemimo si čas tudi za duhovno obnovo, to na bo prineslo trdno življenjsko podlago in gotovost, da smo na pravi poti. Izberimo si zase nekaj lepega in dobrega. Poišči še prijatelja, če ti ne bo v nadlego.

Ognjišče – prijatelji

Prosim vas, da ponudite revijo vernikom, ki niso Prijatelji Radija Ognjišča. Povabite jih, da jo brezplačno vzamejo in hvala, ker so boste izpostavili na mizici z verskim tiskom. Prosim, ne vrzite jo v smeti. Vsak izvod je strošek. Ponudite jo tudi svojim prijateljem in znancem ali pa jo vzemite seboj na vlak ali na avtobus. Vabim vse verne, da podpremo radio, imamo vsaj en katoliški medij, ki nam vsak dan poroča o dohodkih v svetu, ki je resnicoljuben in ne politično obarvan. Vsak dan je tudi maša za bolnike in tudi vsako nedeljo. Bodimo hvaležni za to delo in pomagajmo po svojih močeh.

Zahvale

Te dni je bil med nami g. škof, generalni vikar ljubljanske nadškofije ob podelitvi darov sv. Duha. Na to so se birmanci pripravljali več let. . Slišalo sem pohvale  s strani škofa in tudi vi , tudi župljani so bili veseli  – lepo je potekalo, pevci so lepo peli, obleke si imeli primerne. Hvala za sodelovanje dragi starši – za metre in metre vencev, za samo sodelovanje pri bogoslužju, za »močno« pogostitev po maši… Veseli me, da radi sodelujete pri skupnem cerkvenem delu, tudi škof vam je dal pohvalo. Naša želja je, da bi mladi ostali povezani z Cerkvijo, upam, da tudi vaša, dragi starši. To je naša skupna skrb za naprej.

 

Večer slovenskih izročil 23.5. . Vsi Slovenci smo vabljeni da se ta večer zadržimo ob podobi Marije Pomagaj in molimo.