Oznanila župnija Škofljica, 8.12.2019

 

ADVENTNI   KOLEDAR   II

 

9.12. – Nasprotje divjega je krotko in ukročeno. Nekaj izvornega se prilagodi potrebam in interesom drugih. Človek deluje in reagira tako, kot se od njega pričakuje. Takole rečemo: »To smo vedno takole delali!« Vendar pa Jožef in marija  tega nista nikoli rekla. Morda sta se sicer spraševala, kaj bodo rekli sosedje, a sta vendar storila, kot sta čutila, da je prav.

Njun božič se je zapisal v zgodovino. Kaj pa moj letošnji božič? Bo unikaten, kot je bil Jožefov in Marijin?

10.12. – Advent je povabilo, naj prisluhnemo tišjim tonom. Je čas pesmi hrepenenja in obljub: »Kedaj Zveličar prišel boš…?«, čas prastarih besedil o upanju: Volk bo prebival z jagnjetom…« In čas je tihih glasov beguncev, glasov osamljenih umirajočih na smrtni postelji v mrzlem stanovanju.

Nocoj prižgem svečo na venčku in molim za bolne, trpeče in preganjene…

11.12. –  To je čas, da prisluhnem Božjemu glasu v sebi, ki me tiho vabi, namenjen samo meni njegovim vprašanjem in njegovim besedam ljubezni. Da bi prisluhnil moram najprej sam umolkniti. Sveta noč je tudi tiha noč. Malo pred okusa si lahko privoščimo že v teh dneh.

Usedem se v cerkev in nekaj minut  samo prisluhnem tihoti, v kuhinji prižgem svečo, tudi, če večerja še ni pospravljena, zvečer postojim pred vrati, se zazrem v zvezdnato nebo in prisluhnem…

12.12. – Božič se dogodi sredi vse temačnosti, strahu in brezizhodnosti; tega praznik ne odnese, temveč raste prav iz srede slednjega. Ni še pomlad – a potem se prične.

Zakaj me je strah teme? Jezus se je vendar rodil po noči. Nocoj grem na sprehod v temi. Na nebu ni velike zvezde, je pa polna luna.

13.12. – Pričakovati prihod Gospoda… brez pričakovanj. To je advent.

Prižgimo svečko, in ne takoj celotnega drevesca. Dajmo Bogu priložnost. In s tem tudi priložnost sebi…

14.12. – Advent nas vabi, da se poslovimo  od slepih ulic in krivih poti ter cone udobja v svojem življenju Dovoliti si8 nov začetek – in še enkrat začeti.

Z duhovnikom se dogovorimo za spovedni pogovor. Spoved je nov začetek.

15.12. – Jožef si upa. Soočen z zanj nepredvidljivo situacijo ne odreagira tako, kot se je odreagiralo. Razmišlja. Premišljuje. Ne odloči se na podlagi drugih. On gre svojo pot. Ki je drugačna. Četudi je bil v prvem trenutku, še kako užaljen, prizadet, zmeden – Jožefova vez z Marijo preživi. Jožef ne stori ničesar, kar bi Marijo osramotilo, ponižalo, ji pokvarilo prihodnost. Še več: zanese se na angelov glas. Tega pa lahko slišimo samo, če imamo pogum, da iščemo in najdemo svojo pot. Če smo pripravljeni tvegati, da bi bili drugačni, delovali ter živeli drugače. In Jožef se je odločil »ter je svojo ženo vzel k sebi« – in najbrž mu je bilo v tistem trenutku precej vseeno za mnenje drugih. Zanj je bila to prava pot. Kakorkoli – Jezusovega Očeta si ne moremo predstavljati kot nekoga, ki negotovo sprašuje: »Ravna vedno pravilno?« To je lahko le nekdo, ki pravi: »Ravnam, kot se mi zdi prav – čisto vseeno, kaj si o tem mislijo sosedje.

Molim k sv. Jožefu, da bi bilo tudi meni vseeno kaj si mislijo drugi. In bi znal iti svojo pot.

Marijino brezmadežno spočetje – 8.12.

Ko danes še posebej občudujemo našo in božjo Mater Marijo zaradi njenega odgovora angelu – zgodi se mi po tvoji besedi – in poslanstvo Boga, jo prosimo, da vsakemu izmed nas  pomaga sprejeti z vso iskreno pobožnostjo ter pogumno velikodušnostjo, Božji načrt za naše življenje. Jezus se nam približuje z ljubeznijo, nežnostjo in globoko ponižnostjo.

SVETI  NA  SLOVENSKEM

Sv. Hieronim  + 420

Njegovo glavno vodilo življenja je bilo  – Kdor ne pozna sv. Pisma ne pozna Kristusa.

Hieronim se je rodil med leti 340 – 350 v Stridonu, na slovenskem Krasu, bogatemu posestniku Evzebiju, materino ime ni znano. Imel je še mlajšega brata Pavlina in sestro, tudi njeno ime se ni ohranilo. V otroških letih je bil deležen verske vzgoje, pa je bil v svoji mladosti dokaj živahen in celo nagajiv. Nekaj izobrazbe je pridobil na domu, ker pa je bil zelo nadarjen je s študijem nadaljeval v večnem mestu Rimu. Na študij je odšel tudi s svojimi prijatelji in znanci leta 359. v Rimu ob svojih prijateljih je počasi opustil lahkomiseln življenje. Papež Liberij ga je leta 366 krstil. Na krst je bil Hieronim vse življenje ponosen, veselje je bil, da je lahko v času svojega bivanja v Rimu obiskal grobove  mučencev prvih krščanskih časov. Iz Rima je leta 367 odšel v Trier, ki je bilo v tistem času pomembna cesarska prestolnica. V trierju se je seznanil z pisanjem sv. Atanazija in drugimi vzhodnimi pisci, ki so prihajali čez Hispanijo, seznanil se je tudi z vzhodnim meništvom. Po dobrih parih letih se je napotil v Oglej, mesto je bilo v tem času tudi na visokem kulturnem nivoju in celo asketskega življenja.. Veliko moči pa so morali vložiti v zavračanje tedaj močno razširjene zmote arianizma. Tu so je pridobil veliko novih prijateljev. Družila jih je ljubezen do Kristusa in poslušnost sv. Duhu. S prijatelji je ostal povezan vse življenje pismeno. Mnogi njegovi prijatelji pa so izbrali tudi nova življenjska pota – odhajali so. Tako tudi sam ni več zdržal v Ogleju in se je leta 374 napotil v Antiohijo. V Cerkvi pa je bilo veliko krivih pričevalcev in to ga je zelo motilo. Leta 382 je odpotoval na sinodo v Rim. Papež ga je spoznal za velikega izvedenca v sv. Pismu, zato ga je naprosil naj pregleda in prevede sv. Pismo v latinski jezik. Sv. Pismo je prevajal iz originalnih bibličnih jezikov. Nastala je vulgata. Ta čas je bival v Betlehemu. Hieronim je bil tudi zelo strog do svojih znancev in so ga tudi zaradi tega mnogi zapuščali. Ustanovil je moški in ženski samostan. V njih je priporočal molitev, spokorna dela in ročno delo. Strogo spokorno življenje in neprekinjeno delo  na znanstvenem področju so sčasoma izčrpali Hieronimove telesne moči. Umrl je 30. septembra 420 v Betlehemu. Pokopali so ga v cerkvi kristusovega rojstva. Za svetnika ga je razglasil papež Gregor Veliki (590 – 604). V 13 stoletju so Hieronimove posmrtne ostanke prenesli  iz Betlehema  v baziliko Marije Snežne v Rim. Benedikt XV- papež – ga je razglasil za zavetnika razlagalcev sv. Pisma.

Božični koncert bo v laniški cerkvi  13.12. 2019 v popoldanskem času. Pridi!

V župniji lahko plačate naročnino za verski tisk. Oznanjujmo vsem.

Hvala Miklavžu za obisk in prijetno druženje

Marija trka na naša vrata. Bodo ostala naša srca trda kakor Betlehemcev?

Seja ŽPS v mesecu decembru odpade.

V kiosku dobite; kadilo, vodo blag., koledar, vizitke, ovčke pastirje…

Srečanje za mlade pred božičem – dekanija

Srečanje bo v Stični 13.12. 2019 ob 19.3o za mlade naše dekanije. Srečanje pripravlja stiški kaplan p. Jona z svojimi mladinci in patri v samostanu. Mladi lepo vabljeni na srečanje.

Adventna akcija  – Otroci za otroke.

Vsi veroučenci so prejeli adventni koledar. Letos piše o misionarju Ignaciju Knobleharju, ki je deloval ob reki Nilu. Otroke spremlja spodbudna zgodba tega našega velikega Slovenca. Poudarek je na svetosti svetnika. Koledarju je priložen tudi kartonast hranilnik, ki pa ga doma sami sestavite. Poslušalci in bralci boste svoje darova shranili v nabiralniku in jih potem na sv. Tri kralje prinesli v cerkev. Hvala!

Trikraljevska akcija  /26.12. – 6.1. 2020/.

Koledniki priglasite se. Potrebujemo vašo pomoč in skupaj želimo pomagati deželam, ki so v velikih preizkušnjah. Prinašali boste ljudem veselo novico in veselje. Pa tudi sami boste deležni tega. Prijavite se lahko učenci od 6 razreda naprej in storite veliko za svoje vrstnike v deželah sveta. Prijavite se župniku pri veroučnih urah ali svojemu katehetu. Za srečanje se bomo še dogovorili.

Pridi in poglej

Pastoralna služba nadškofije Ljubljana pripravlja nov portal. Portal bo na spletni strani https://www.pridi.com, boste na enem mestu našli zbir najrazličnejših pastoralnih vsebin, gradiv in novic iz Cerkve doma in po svetu. K sodelovanju vabimo tudi sodelavce in se priporočamo za nove ideje. Lahko jih pošljete na e naslov portal.pridi@gmail.com. Hvala.