Oznanila župnije Škofljica, 5.1.2020

 

CERKEV  MORA  GOVORITI

 

Gospod nas ni poklical, da smo kristjani samo zato, da bi varovali svojo vero, da bi branili, kar imamo, ampak predvsem zato, da bi pričevali o upanju, ki je v nas. Prepričan sem, da danes obstaja pot, ki podpira živo in plodno javno mnenje znotraj Cerkve, ki omogoča kroženje informacij, ki nam dovoljuje, da se počutimo pomembni deli skupnosti.

Mesec, ki ga preživljamo je namenjen v naši Cerkvi tudi verskemu tisku, obenem pa tudi vsem drugim modernimi pridobitvam od interneta, televizije, jutuba…Danes se zaustavimo samo ob cerkvenem tisku.  Poskušajmo se naprej doma dogovoriti, kaj bi naši družini najbolj koristilo, bi največ brali ali pa celo sodelovali z revijo, ki prihaja v naš dom. Nikar ne izbirajmo poti, da ne bi prišel zrak skozi odprto okno, da spoznavamo življenje kristjanov doma in po svetu, da se odpiramo nauku Cerkve, da se moremo pogovarjati tudi z drugače mislečimi, da vnašamo tudi v današnji svet krščanskega duha…

Tednik Družina – vsak teden nas nagovarja z mnogimi zanimivimi članki iz sveta in tudi naše domovine. Na prvih straneh je vedno to kar  vse nas žuli in si postavljamo vprašanja, pa naj bo politika, ali pa tudi problemi sveta. Naslednja stran je posvečena duhovnosti. Večkrat lahko preberemo o močnem pričevalcu  vere, duhovna misel ob nedeljskem evangeliju, svetniku, ki goduje v tem tednu, sledi stran srečanja z znanimi Slovenci ali pa tudi iz tujine, seveda se moramo srečevati z družbo v kateri živimo – spoznavati razdalje , odkrivati lepote skupnega življenja in odgovornosti posameznika, če smo kristjani ne moremo mimo Cerkve v Sloveniji- kaj govorijo naši škofje, kaj se pomembnega dogaja po naših župnijah, srednja stran je velikokrat namenjena posamezni župniji  v naših škofijah, ne moremo mimo kaj se dogaja tudi na kulturnem področju naše domovine. Tednik Družina nam prinaša tudi mnenja posameznih bralcev Družine- prav bo če bi jih večkrat brali in si tudi sami ustvarjali mnenja o določenih stvareh.. Večkrat slišimo govoriti, da je v šoli premalo domovinske vzgoje, v vsaki Družini lahko preberemo tudi zgodovinski članek  – veliko zanimivosti iz naše preteklosti. Kako »bogato« živimo v župnijah so namenjene kar tri strani, zadnje strani so bolj namenjene oglašanju, razvedrilu in vprašanjem bralcev Družine na katere odgovarjajo naši škofje. Morda povabimo koga k branju, morda bomo dali kot darilo ob kakšnem praznovanju, ob prebranem odlomku koga povabimo k debati… naj ne bo za nas zaprto okno. Ljubezen najde pota za lepo in dobro k drugemu.

Mesečnik Ognjišče – Mnogi že od mladih let radi segate po mesečniku Ognjišča, res, da je namenjen bolj srednji generaciji pa ga tudi drugi radi pogledamo kaj preberemo in spoznavamo tudi našo domovino. V tem letu se bo kar nekaj rubrik spremenilo. Nekateri odhajajo v pokoj, drugi zaradi bolezni ne morejo več pisati. So pa nove teme, ki vzbujajo veliko radovednost – eksorcizmi, sožitje med generacijami, vrača se tudi predstavljanje velikih družin, ni naroda na svetu, ki bi ne izpovedoval vere – zanimivo in kakšne praznike praznujejo, tudi vedno številčnejši skavti bodo prišli na vrsto, saj letos obhajajo že 30 leto. Tudi pri nas je ta letnica kar lepa, če se ne motim bo 20 let. Ognjišče predstavlja tudi mlade športnike – tokrat je na vrsti svetovna prvakinja v plezanju  Janja Garenbret. Zanimivo bo branje tudi o najstarejši vinski kleti na Slovenskem. Ostanite zvesti naročniki revije Ognjišča, jo komu ponudite, ali pa podarite kot darilo za god.

Te številke je bilo natisnjenih 33.900 izvodov. Pridružimo se množici bralcev.

SVETI NA SLOVENSKEM

Sv. Viktorin  Ptujski  /+303/

 

Je eden najstarejših razlagalcev sv. Pisma. »Začetniku vsega stvarstva je ime Beseda«. S tem je tudi izpovedal svojo vero v Boga Stvarnika.

Sv. Viktorin Ptujski je prvi znani škof na tem ozemlju. Njegovo življenje je ostalo zavito v tančico skrivnosti. Tu je bila v drugi polovici 3 stoletja močna vojaška postojanka rimske vojske. To je bilo veliko območje. Rimska vojska je nadzirala vse strateške točke in celo plovbo na reki Donavi in Dravi. V tem času se je tu srečeval Vzhod in Zahod. Zato je bilo mesto tudi mešanica kultur, jezikov in veroizpovedi. Kdaj je tu nastala verska krščanska skupnost se ne da ugotoviti, vendar je morala biti dovolj močna v drugi polovici tretjega stoletja, da so imeli svojega škofa. O njem je pisal tudi sv. Hieronim iz Stridona. Zapisal je da je bil goreče vere in imel temeljito izobrazbo in bil je tudi močan steber sv. Cerkve. O njem piše tudi sv. Optat iz Milve in Viktorina prišteva med odločne in neupogljive branilce  večnih resnic zoper nasilen zmote. Napisal je več razlag raznim knjigam sv. Pisma. V svojem navajanju je kristocentrično usmerjen.

Tudi glade njegove smrti je nekaj nejasnosti. Večina strokovnjakov je sprejela datum 2.11. 303, sprejet tudi v rimski martirologij. Umrl je za časa cesarja Deoklecijana  /243 – 316/. Naslanjal se je na grško  miselnost – alegorično razlago sv. Pisma. Bil je tudi on most med Vzhodom in Zahodom. Njegove spise so uporabljali od Afrike do Irske. V letu 1768 je dekan  Franc Inzaghi prosil papeža, da bi Viktroina razglasil za blaženega. Še isto leto je prišel negativen odgovor.. Ko je Maribor postal nova škofija je za to zaprosil tedanji škof Anton Martin Slomšek in prejel ugodno rešitev. V bogoslužni koledar za vso Slovenijo  so praznovanje sv. Viktorina Ptujskega  3.11. sprejeli šele z uvedbo slovenskega  pokrajinskega bogoslužnega koledarja leta 1972. Njegova nekatera dela je prevedel teolog in profesor na Teološki fakulteti v Ljubljani, Miran Špelič. Podobo pa si  lahko ogledamo (freska)  žup. cerkev –   Nova Cerkev.

Radio Ognjišče

V teh dneh sem prejel njihovo revijo za njihove člane in ne člane. Ko greste mimo kioska si jo vzemite in jo ponesite domov. Popisano je tudi letošnje romanje od Marije k Mariji. Ker so se ustavili tudi v naši župniji boste našli sliko tudi iz naše župnije. Oglejte si vsebino, da boste še lažje spremljali  njihov spored radija Ognjišče.  Priporočam vsem družinam, ni takega nabijanja kot na radiju Slovenija.

Pojasnilo glede raztrosa pepela  pokojnih

Škofje so sklenili  na 115 redni seji 2019. Raztros pepela ni dovoljen v zrak, zemljo ali vodo z namenom, da se tako izognemo zmotni obliki panteističnega, naturalističnega ali nihilističnega pojmovanja življenja, telesa ali smrti. S ponovno prošnjo v Rim je kongregacija zapisala, da ni dovoljen raztros. Določili sledeče: duhovnik opravi  pogrebni obred v cerkvi ali vežici in ga tam tudi zaključi. Voditelj obreda ne sme prisostvovati pri prenosu  pepela pokojnika in pri samem obredu. Duhovniki in katehisti in ostali pastoralni delavci naj pojasnjujejo laikom – spoštovanje do telesa umrlih, ter molitvi za pokojne. Povabimo jih k molitvi pred kremacijo , za 7 in 30 dan ali ob obletnicah.

                                                     Nadškof Zore