Oznanila župnije Škofljica, 22.3.2020

SLEPI   SPREGLEDA

 

V letu Božje besede in na četrto postno nedeljo, lepo povabljeni, da doma preberete evangelij današnje nedelje ali pa mu prisluhnete na TV ali na radiju. Govori o sleporojenem. Ob poslušanju bomo izvedeli kako je prišel do vere.

Ozdravljeni sleporojeni namreč pride do vere in to je največja milost, ki mu jo stori Jezus /podari/. Ne samo, da je sleporojeni spregledal, ampak je spoznal Jezusa, kar je veliko več, videl Jezusa kot »luč sveta«. Pot sleporojenega se začne s poznavanjem Jezusovega imena. O Njem namreč ne ve nič drugega, pozna samo njegovo ime. Zatem ima Jezusa za preroka, nato za človeka, ki je blizu Bogu in ko se mu Jezus razodene, reče: »Verujem, Gospod!« in se pred Jezusom pokloni do tal.

Dragi bratje in sestre, v tem postnem času, verujemo tudi mi, še močneje, ker to je naš Bog, ki nas ljubi, nas rešuje, nas ozdravlja in nam daje novo življenje.

Naj nas ob tem prevzame pristno veselje.

Luč, ki razsvetljuje

Jezus pride iz templja in se znajde pred sleporojenim. Ključna beseda odlomka je luč, spregledati. Prerok Samuel je ustavljen pri načrtu , da mazili sina Isaja – Betlehemca, da bi mazilil novega izraelskega kralja. Samuel vidi Isajeve fante, idealne može, ki pa jih Bog ni izbral za novega kralja. »Ne glej na njegov videz, ne na visoko postavo. Človek vidi kar je pred očmi, Gospod pa vidi v srce. Tu je resnični pomen – gledati z božjim pogledom. Stvari v življenju so kakršne so. Velikokrat čakamo, da se situacija obrne – in tudi to se včasih zgodi – velikokrat pa ne. Situacija ostane ista, spremeni pa se naš pogled in končno spregledamo, kaj je res. Velikokrat čakamo, da bi se brat spremenil – še enkrat, lahko se zgodi – ampak največkrat se ne. Mora se zgoditi nekaj drugega. Gospod spremeni svet, ozdravi Cerkev – začni pri meni, pravi neka molitev.

Kaj je to pogum? – življenjske  odločitve

 

V rafineriji je izbruhnil velik požar. Valil se je gost dim.. Gasilci so morali svoja vozila parkirati daleč od  požara zaradi vročine. Požara ni bilo mogoče obvladati. Nenadoma se je iz daljave začel bližati gasilski avtomobil. Lezel je po cesti navzdol. Zaustavili so ga gasilci tik pred ognjem. Gasilci so poskakali iz njega in hitro začeli gasiti. Ko so drugi gasilci to videli so podrli nastavljene ovire in so tudi sami začeli gasiti požar. Tako so s težavo omejili požar. Ko so ljudje videli to akcijo s kamionom in gasilci so govorili: »Kako pogumen je moral biti voznik tega gasilskega vozila«. Sklenili so, da mu dajo  priznanje za izjemen pogum.

Pri slovesnosti podelitve je poveljnik dejal odlikovancem: »Priznanje vam dajemo za izredno pogumno dejanje. Vaša zasluga je, da ni prišlo še do večje  materialna škode, morda ste rešili življenje mnogim ljudem. Čutim se vaš dolžnik. Je kakšna posebna stvar, ki bi jo še posebej radi imeli?« Voznik je brez obotavljanja dejal: »Nove zavore.« Kolikokrat nam neugodne okoliščine, v katere pridemo, pomagajo, da odkrijemo svoje sposobnosti. Najbrž bi nekaterih sposobnosti, nikoli ne odkrili, če ne bi prišli v tako stisko.

Kdaj si bil ti najbolj pogumen?  Zmolimo za dekleta in fante, da bi zbrali dovolj poguma za življenjske odločitve.

SVETI  NA  SLOVENSKEM

Lojze Grozde  1923 – 1943

Razglasitev za blaženega

 

Slovesna razglasitev  Lojzeta Grozdeta za mučenca je na evharističnem kongresu v Celju 13. junija 2010 v imenu sv. očeta opravil kardinal, državni tajnik  Tarcisio Bertone.  Kardinal Bertone je v svoji pridigi poudaril, da je bil Grozde »že v svoji rani mladosti resnični učenec Jezusa Kristusa, navzočega v Najsvetejšem zakramentu. Na kolenih se je v zavzetem in zvestem evharističnem češčenju naučil , kaj pomeni popolno darovanje, ki vključuje  celo pripravljenost žrtvovati lastno življenje. Še ne dvajsetleten je zaradi vere pretrpel mučeniško smrt in se celostno upodobil po Jezusu. Naj bo torej Alojzij Grozde naš zgled  in priprošnjik ter nam izprosi milost , da bi bili tudi mi  v bratskem občestvu Cerkve vedno zvesti Gospodu.«

27.maja 2011 so Grozdetove posmrtne ostanke s pokopališča v Šentrupertu prenesli v stransko kapelo  božjepotne  Marijine cerkve na Zaplazu. V bogoslužju  obhajamo njegov rojstni dan 27 maja.

V teh težkih časih, ko se srečujemo z mnogimi vprašanji mladih; o smislu življenja, o pomembnosti učenja, o jasnih odločitvah na poti življenja, o odnosu mladih do staršev in vzgojiteljev in ne nazadnje tudi o trpljenju, ki ga je tudi sam doživljal pred smrtjo – da se mu priporočamo, da nam je zgled odločnosti, jasnosti glede vere, da je molitev trdna opora na poti življenja in da je le Bog tisti h

 kateremu smo vsi poklicani. Tudi mi večkrat izrecimo njegove misli in premišljujmo o tem znamenitem stavku zanj: »Evharistija je sonce mojega življenja.«

Hostija, ti lepa bela, v Tebi Jezus – Bog prebiva, mojim se očem prikriva

Duša ga je zahotela, ga srce je zaželelo, da bi v sebi ga imelo

Pridi in z menoj se skleni, o sladkost ti vseh sladkosti, večna polnost vseh kreposti, vekomaj ostani v meni.

Tvoje skromno domovanje, moje je srce postalo, našlo je kar je iskalo, skoraj mislim, da so sanje. Kam si se Gospod ponižal, da si k meni se približal.

Naj srce od zdaj bo tvoje, vekomaj ti v njem prebivaj, vso lepoto mu razkrivaj, naj ti vredno pesem poje.

Radijski misijon  – na Ognjišču

Si upaš živeti?

Radijski misijon bo od 29.3. do 4.4. 2020. S svojimi razmišljanji  v osrednjih dnevnih govorih (ob 17.oo) bodo sodelovali: p. Anselm Griin, nadškof Marjan Turnšek, Simon Potnik, Marko Rijavec, Marjan Lampret, Peter Pučnik in Bojan Ravbar, V kratkih govorih, svetovalnici in pogovorih bodo sodelovali še drugi duhovniki, redovniki, redovnice in laiki

Vsak dan bosta misijonska govora ob 10.15 in ob 17.00. Ponovitev bo vsak večer med 22 in 24 uro. Posnetki bodo tudi v radijskem arhivu na spletni strani Radia Ognjišče. V času misijona  bo od ponedeljka do petka sveta maša ob 19 uri. Vsak večer ob 20 uri  bo pogovorni večer, v katerem bodo lahko sodelovali tudi poslušalci. Farani lepo vabljeni k poslušanju nagovorov in sodelovanju.

Prehod na poletni čas iz sobote 28.3. – 29.3. 2020

 

Molitev  – Križev pot – ker ne smemo biti skupaj,

Vas vabim, da ga molite ob petkih in ob nedeljah po družinah, gotovo ima vsaka družina kakšen molitvenik in ga boste skupaj molili. Lahko tudi izmenjaje. Molimo ga za ves svet in za odpuščanje grehov.

V nedeljo spovednika ne bo, ker so izredne razmere.

 

Tednik Družine dobite na mizici pred cerkvijo. Tam bodo tudi oznanila, če kdo ne spremlja po računalniku. So tudi podobice Matere božje z sv. Rokom in molitvijo za današnje razmere. Molimo skupaj v družini.

Tednik Družina nam prinaša veliko zanimivega iz sveta vere!