Oznanila župnije Škofljica, 4.10.2020

 

VZEMI   V   ROKE…

Rožni venec – Velik pomen so tej molitvi dajali že v preteklosti mnogi svetniki in tudi danes ni nič drugače. Tudi danes mnogi molijo rožni venec. Iz življenja sv. Janeza Boska je znan dogodek, ki se nanaša na molitev rožnega venca.

Neki markiz je obiskal don Boska. Občudoval je njegovo delo, način vzgoje, nekaj pa mu ni šlo v glavo: rožni venec, dolgočasno ponavljanje 50 zdravamarij. Don Bosku je predlagal, naj odpravi to navlako. Don Bosko pa mu je smeje se odgovoril: Pripravljen sem se odpovedati marsikateri stvari, ne pa molitvi rožnega venca. Če je potrebno se raje odpovem vašemu prijateljstvu kakor rožnemu vencu. Zadnje besede je svetnik krepko poudaril. Markiz je užaljen odšel in ni ga bilo več k don Bosku.

Vzemimo v roke v tem mesecu rožni venec, če ga nimamo si ga lahko na prav preprost način izdelamo tudi sami. Če pa morda tudi tega ne zmoremo pa nam je Bog dal deset prstov na katere lahko molimo, tako nas je povabil tudi sv. oče papež Frančišek. Če ga ne znamo moliti pa si priskrbimo kakšno knjižico z navodili za rožni venec in počasi spoznavajmo in odkrivajmo to lepo molitev. Ta molitev naj ne bo čimprej priti na konec, temveč  doživljanje čudovitih skrivnosti, ki nam jih molitev približuje – za začetek ena desetka – KI SI GA DEVICA RODILA

Sveto Pismo  –  najbrž imate pri vsaki hiši na razpolago kakšno sveto Pismo.  Družina naj se zbere v prostoru, kjer preživite največ skupnega časa. To je lahko dnevna soba ali hiša, kuhinja ali kakšen drug prostor, kjer se zbirate k družinskemu pogovoru. Imejte na mizi pripravljeni sveto pismo, ob njem prižgano svečo, ker je to Božja beseda, lahko tudi kakšen majhen šopek .Kdor je pripravljen brati naj vzame v roke sveto pismo in prebere odlomek. Morda mu bomo najprej res prisluhnili samo v tem kaj se je zgodilo, kaj je sv. pisatelj zapisal, kot zgodbo, kot poročilo dogodka. Pri branju sv. Pisma pa to ni dovolj. Sveti pisatelj – evangelist nas hoče pripeljati k Jezusu, nas hoče seznaniti z njegovim naukom, zato si moramo znova in znova postavljati vprašanja kaj nam pisatelj sporoča, kaj nam Jezus naroča, kaj je v tem odlomku pomembno za naše življenje, kaj meni sporoča moj učitelj Odrešenik…Ob koncu lahko zmolimo kakšno kratko molitev, povemo svoje prošnje ob prebranem odlomku, lahko seveda pove tudi vsak svojo misel, kaj je čutil ob prebrani besedi, kaj ga je posebej nagovorilo, kaj mu ni bilo povsem jasno, zapojemo tudi skupno pesem ali pa jo poslušamo s kasete  ali …

Revijo Ognjišče – Vsaka nova številka Ognjišča prinaša nove in nove posebno lepe osebne molitve. Tisti, ki imate revijo doma jo lahko s pridom izkoristite za večerno molitev. Marsikatera molitev je napisana v pesmi, veliko  lepih misli je zapisanih za vsak dan  meseca, to stran si lahko damo na domačo oglasno desko, da vsak dan preberemo novo misel, lahko bo ene od teh nas še posebej prevzela, morda si pa za večer vzemimo tudi v branje kakšne lepe in poučne zgodbe ki jih v Ognjišču ne manjka…gotovo bomo našli še druge stvari za molitev

Vzemimo v roke tudi »aparate, ki nam posredujejo versko glasbo« – čudovite maše, ki so jih spisali večno slavni glasbeniki, naše slovenske cerkvene pesmi – adventne, božične, postne, velikonočne, Marijine, evharistične. Kakšno bogastvo. V tudi v teh pesmih bomo našli  polno božjega navdiha za življenje. Prisluhnimo melodijam.

SVETI  NA  SLOVENSKEM

Friderik Irinej  Baraga (1797 – 1868)

»Le eno je potrebno.«

Srečanje s Klemenom Dvoržakom je bilo zanj  – za Irineja  – mladega študenta prava na Dunaju poglavitno. Pokazal je na Marijo, na Sveto Rešnje telo in na temeljne prvine duhovnosti. Počasi je dozoreval za duhovniški poklic. To je drugi pomembni mejnik v njegovem življenju. Po študiju prava se je mladi Friderik odpovedal očetovi dediščini v Trebnjem v korist svoje sestre Amalije, odpovedal se je tudi svoji izvoljenki Anici Dolinar, pri katerih je preživel kar nekaj časa – vsem temu se je odpovedal, da bo svoje življenje posvetil veselemu oznanilu – posvetil delu za duše.

Ko se je Baraga pripravljal na duhovništvo je še vedno vel v narodu duh janzenizma /Bog – strog, pravičen, včasih celo neusmiljen sodnik, človek pa je bil nevreden/. Državna oblast se je trudila podrediti Cerkev in je še dolgo oblast gledala na duhovnike kot podložnike svetne oblasti. Ni pa imela nobenega interesa za duhovne stvari, za delivce svetih skrivnosti.

Baraga je bil posvečen za duhovnika 21. 9. 1823 in že naslednje jutro ob pol petih zjutraj daroval svojo prvo mašno daritev pri oltarju sv. Rešnjega Telesa v ljubljanski stolnici. Eno leto je še ostal v bogoslovju in nato ga je škof Wolf poslal za kaplana v Kranj – Šmartin. Tu je ostal štiri leta. Ljudstvo je takoj postalo pozorno na kaplanove pridige saj je veliko govoril o božji ljubezni in dobroti, kar e bilo za tisti čas povsem nekaj novega. Vse to pa je tudi potrjeval z svojim delom. Njegovo nesebično razdajanje vsega kar je imel potrebnim ljudem  jih je potrdilo v njegovem nagovoru. Ljudje so radi prihajali tudi v njegovo spovednico in od tu tudi k obhajilni mizi. Tu je Baraga napisal tudi molitvenik, ki se je našemu narodu zelo priljubil z naslovom Dušna paša. V tisku je izšel v letu 1830. V njem posebej kaže na božjo ljubezen do človeka.

Vse to pa je navdajalo njegove prijatelje – sodelavce z ne majhno nevoščljivostjo. Starološki dekan Božič je vse stvari ponesel na škofijo, o nekih novostih, ga je škof Wolf leta 1828 prestavil v metliko za tretjega kaplana. Vendar je v Metliki bil še večji upor.

Skrb za lepoto župnijske cerkve 2019

Skrb za božjo hišo je skrb celotne župnije. Vsi gremo v cerkev. Vsi smo ponosni na čisto cerkev. Vsi se dobro počutimo v očiščenem prostoru – zato naj bo tudi skrb nas vseh, mladih, tistih v srednjih letih in tudi starejših. Vsak lahko pripomore na kakšen način, da bomo še bolj čutili to je naše in tudi odgovorni smo vsi za cerkev – Cerkev. V tem letu so pokazali posebno pozornost tu imenovani prostovoljci – sodelavci:

Gorišek Irena, Gruden Fani, Turk Dolinar Marija, Papež Franci, Slak Marija, Rebolj Silva, Janez Skubic, Ivanka Skubic, Marija Turk Dolinar, Ivanka Štajnar, Julka Bradač, Katarina Žefran – darovala za rože. V tem letu so pospravljali jaslice – Peter Tomažič, st. Tomažič Peter ml., Dolšina Jože, Novak Sandi, Hrovat Jože, Hrovat Zvonka, Zupančič Darko, Zupančič Stanka, Skubic Minka, Zupančič Minka, Gradišar Milena, Zgonec Mari, Centa Cilka, Krampelj Marija, Zupančič Milka, Zupančič Marija za cvetje, Sotlar Štefka, Adamič Marija za cvetje, Tomšič Slavka za cvetje, Nose Vladka, Zakrajšek Anica, Marolt Anica – prihodnjič se nadaljuje.  Rože se veliko bolje počutijo v čistih vazah z vodo.!

Pred mašo molimo rožni venec ob nedeljah

V mesecu oktobru molijo skupine – zakonska skupina, kateheti, biblična skupina, ministranti in člani ŽPS. Sedaj imamo tudi spored bralcev beril ob nedeljah. Vabimo tudi nove bralce. Tudi stavek po evangeliju naj ne bi opustili. Jezus nas vabi na delo v svoj vinograd.

Godovi in mašni nameni – 4.10 – 11.10. 2020

pon. Marija……….za + Jožef Nose, 30 dan, ob 18 uri

tor.   Bruno……….za + Antonija Kovačič, obl. Gum, ob 19 uri

sre. Rožnovenska Mati božja………v zahvalo in za pomoč Materi božji, ob 18 uri

čet.   Tajda…………za + Anton Vesel, ob 18 uri

pet.    Abraham…za zdravje v družini in uspešno operac, ob 18

sob.   Danijel…..poročna za Katjo in Primoža, Gum. ob 15 uri

ned.   28 n.m.l…..ob 8 uri za žive in mrtve farane

                             ob 10 uri za + Alojzij Švigelj

V oktobru čistijo župnijsko cerkev prostovoljci iz Klanca.

V oktobru se nam pridružite pri molitvi – pol ure pred sv. mašo.