Oznanila župnije Škofljica, 22.11.2020

 

Kralj usmiljene ljubezni

Bogoslužje nam skozi vse leto kaže na skrivnosti našega odrešenja, od pričakovanja – do dopolnitve časov. Z to nedeljo cerkveno leto zaključujemo s slovesnim praznikom Kralja vesoljstva. Evangelij ga nam prikazuje na križu. Res je potrebna globoka vera da v tem križanem prepoznamo svojega odrešenika in Kralja. To je izpovedal tudi desni razbojnik: »Jezus spomni se me ko prideš v svoje kraljestvo!« Jezus mu obljubi: »Še danes boš z menoj v raju.«

Križani kralj nas uči, kakšna mora biti naša ljubezen, da bo nekoliko podobna njegovi ljubezni: darujoča se, dobrohotna, usmiljena, odpuščajoča. Ne smemo obsojati, jih moramo skušati razumeti. To je zelo težko, ker na vsakem koraku zadevamo na nerazumevanje. Jezusu se je godilo še slabše. Vse življenje je delil dobrote, za plačilo pa je prejel križ. Zapustili so ga vsi njegovi najbližji. Izgubil je čisto vse, zdaj mu bo Oče dal vse, postavil ga bo za Kralja vesoljstva.

Vsak dan ponavljamo v očenašu: »Pridi k nam tvoje kraljestvo« Naša naloga je, da tudi kaj storimo, da bo med nami več tega kraljestva, več resnice in poštenosti, več zvestobe božjim zapovedim, več pravičnosti v medsebojnih odnosih, več strpnosti, več sočutne ljubezni.

TUDI  TO  JE ADVENT

 

Advent je čas pričakovanja. Čakanje zahteva potrpežljivost, daje možnost želji, da raste, stopnjuje napetost, ki najde prijetno rešitev v določenem trenutku, ko se dogodek zgodi. Biti potrpežljiv je ena izmed kreposti, ki naj bi si jo otrok tudi pridobival s časoma, že v predšolskem obdobju, saj tako bogati lastno osebnost.  V tem času mu to lahko omogočimo na več načinov, med ostalim skozi dejavnosti, ki so priprava  na praznovanje. Zato ni potrebno, da gremo iz hiše, vse to lahko otrok sprejema v domači družini. Zato je adventni čas zalo primeren.

Prižiganje adventne svečke v družinskem krogu vsako nedeljo eno več, pričakovanje sv. Miklavža, kako so znali starši otrokom vzbujati hrepenenje po praznikih, kdaj bo zacvetela češnjeva vejica, kako so izdelovali iz papirja jaslice ali pa celo izrezljali iz lipovega lesa, domače hišne jaslice, pa skupne molitve v družini ob podobi Marije, ki potuje v Betlehem, priprava dobrot za praznične dni… Vse to daje praznično vzdušje in povezanost družini. Vsa družina naj se v adventu skupaj trudi in živi medsebojno povezanost. Tako bodo tudi prazniki doživeti in lepi.

Tudi to je advent – da zna družina v dolgih zimskih večerih biti skupaj, se pogovarjati, skupaj igrati, peti, poslušati glasbo, moliti ter se pripravljati na drobne stvari, ki bodo polepšale praznike in razveselile  staro in mlado.

Zelo smo veseli, ko sprejmemo ljudi, ki jih imamo radi. Srečni smo zlasti tedaj, ko sprejmemo tistega, ki nam prinese sonce v naše življenje. Praznično smo razpoloženi, ko odpiramo vrata človeku, ki nam polepša naš čas. Srečni smo, veselo nestrpni, ker bomo lahko kmalu z razširjenimi rokami in odprtim srcem sprejeli tistega, ki ga imamo radi: Končno si tu! Vse je pripravljeno zate. Tvoja navzočnost naj ves svet napolni z veseljem«.

Za nas kristjane je advent čas sprejemanja. Samo ena star nam je pri srcu: kako se bomo dobro pripravili na sprejem novorojenega Deteta v božični noči. On bo namreč  naše življenje popolnoma spremenil in nas  napravil deležne Božje ljubezni.

SVETI  NA  SLOVENSKEM

Janez Frančišek Gnidovec (1873 – 1939)

Bogato duhovno življenje

 

Bogato duhovno življenje je Gnidovec nadgradil tudi z spokornimi deli, ki so se zdela nekaterim njegovim sodobnikom celo čudaška. Nosil je spokorni pas. Večino svojega življenja je spal na trdih ležiščih, največkrat kar na tleh. Vstajal je ob 4 uri zjutraj. Takoj ko je prišel v svojo novo škofijo jo je hotel čim bolje spoznati, zato jo je kar večkrat prehodil peš ali s konjem. Na dolgih poteh ni spal v hotelu temveč pri  privatnikih, večkrat je prespal tudi na policijskih postajah in celo včasih kar ob poti. Če so ga opazili miličniki so ga pustili pri miru in ga v primerni oddaljenosti tudi varovali. Ko so mu skušali razložiti, da to ni varno jim je večkrat odgovoril: »Saj vsi vedo, da skopski škof nima denarja. Tudi na dolgih potih ni drugega pil kakor vodo, malo kruha in sira. Pri njem so naleteli večkrat, da je seboj nosil tudi večje kamne.

Za škofovsko geslo si je izbral Pavlovo misel: »Vsem sem postal vse«. /1Kor. 9,22/. Mnogi tega njegovega gesla tedaj niso razumeli. Škofje so še vedno ohranjali tisti čar cerkvene hierarhije. Gnidovec pa ni hotel biti minister v tem pomenu besede – visok cerkveni dostojanstvenik – ampak ponižen Gospodov pastir. Hotel je biti strežnik, strežnik vsem, ki so mu bili zaupani.

Za prenovo škofije si je prizadeval tudi preko dobrih in zvestih duhovnikov, za prenovo duhovnikov in za nove duhovne poklice. Prosil je celo vse tedanje škofe naj nagovorijo svoje duhovnike za delo v skopski škofiji. Tudi s temi duhovniki je imel kar nekaj težav. Eden izmed njih, ki mu je bila zaupana župnija v Skopju, v istem domu pa je stanoval tudi sam, ga je župnik postavil na cesto in škof se je preselil v privatno stanovanje.

Gnidovec je v svojem času škofovanja opravljal tudi službo župnika. V Vranju je bil dve leti , ker je župnija ostala brez duhovnika, vodil je tudi skopsko župnijo, kamor je prišel leta 1934. Vsako nedeljo je dvakrat pridigal vse do svoje smrti. Ljudje so ga radi poslušali, poslušali so ga celo albanski muslimani, preprosto je govoril.

NCNG – Albina Račič

Za nas kristjane pokopališče ni kraj dokončnega propada. Lepo staro ime za pokopališče je  »božja njiva« – kraj rasti in novega življenja…Zato na grobove postavljamo križ znamenje Kristusove zmage nad smrtjo.

Pokojne se spominjajo – družina Kastelic – Škofljica in Tone Kraškovic z družino. Hvala molivcem in darovalcem ob smrti naše sestre Albine.

Adventni koledar

V teh dneh boste prijeli adventni koledar za letošnje leto. Vsak večer boste prebrali del zgodbe našega velike misijonarja – laika dr. Janez Janeža. Doma si izberite primerno mesto in vsak večer prisluhnite pripovedi, ob prižgani adventni svečki. V tem lepem času mislimo tudi na naše misijonarje.

Klic dobrote 2020

V sredo 25.11. 2020, bo potekal že 30. dobrodelni koncert Klic dobrote za pomoč družinam v stiski. Izvedba koncerta bo v studio 1, RTV. Spremljamo ga lahko v neposrednem prenosu na 1 programu Slovenije, RS in radija Ognjišče od 20.05. V času koncerta in še ves december bomo zbirali sredstva za pomoč slovenskim družinam v stiski. Vabljeni, da se nam pridružite na enem izmed naštetih medijev.

 

Godovi in mašni nameni 23.11. – 29.11. 2020

pon. Klemen………za + Pavel Cigale, ob 18 uri

tor.   Andrej……….za + Marjan Kraljič, ob 7.3o zj

sre. Katarina……..za + Franc, Marija, Primož Erjavec, ob 18h

čet.  Leonard……..za + Janez Belcijan, ob 18 uri

pet.  Modest………za + Anton Vesel, ob 18 uri

sob.  Katarina……za + Alojzij Valentinčič, obl. ob 18 uri

ned. 1 adv. ned…..ob 8 uri za žive in mrtve farane

Že to nedeljo bodo na razpolago v avli adventni venčki – seveda tudi blagoslovljeni. Ponesite jih na svoje domove in ob njih zvečer molite.

Dobili smo Mohorjev zbirko za leto 2020 in jo lahko dvignete v župnijski pisarni, lahko naročite za naprej. Cena je 49€.

Letos bo Miklavž  obiskal otroke samo na domovih, ne na vasi!

 

Vse verne farane prosim, da bi se + Petra Kvaternika radi spominjali v svojih molitvah.Na predvečer pogreba, kakor to delamo sedaj ob vsakem umrlem, vas prosim da bomo molili po naših družinah na predvečer pogreba. Molimo v zahvalo za veliko opravljeno delo, v zahvalo za ljubezen, ki jo je izkazal naši župniji, za toliko lepih in opogumljajočih naukov, za delitev zakramentov, za večni mir in veselje v Bogu.

Po vseh treh cerkvah bomo tudi  rajnemu župniku zvonili.