Oznanila župnije Škofljica, 20.12.2020

 

BOG  Z  NAMI

Današnji evangelij se začenja z besedami »Tisti čas«. Morda bi pomislili, da »tisti čas« pomeni nekaj takega, kot se začenjajo pravljice: »Nekoč je bilo…«

Vendar nam je povsem jasno, da »tisti čas« pomeni povsem določeno obdobje zgodovine, saj leta štejemo od Kristusovega rojstva. Tudi angel Gabrijel je bil od Boga poslan »tisti čas«. Božja beseda se je učlovečila in postala človek. S tem so se uresničila pričevanja prerokov in vseh, ki so napovedovali, da bo prišel »Emanuel, Bog z nami«. Čas prvega božiča, Jezusovega javnega delovanja, velikonočnega tridnevja, prve velike noči, prvih binkošti, vse to je »tisti čas«. S tem se ne oziramo  nekam tja daleč nazaj v zgodovino, ki nam ni več čisto jasna, ampak hočemo tudi danes z veseljem sprejeti Gospoda, ki prihaja med nas in čigar podporo v svojem krščanskem življenju še kako potrebujemo.

Na adventnem vencu gori zadnja četrta sveča. Njena svetloba, kakor ostalih treh gori z vsem žarom in poudarja vrhunec adventnega časa. Obenem pa nam govori o naši pripravljenosti na Jezusovo rojstvo  in o tem koliko je v nas svetlobe, ljubezni do Boga in naših bližnjih.

Adventni čas nam je podarjen tudi zato, da bi spoznali, kako nas spremlja Bog s svojo brezmejno ljubeznijo, ki razsvetljuje pot našega vsakdanjega življenja. Letošnje leto je s svojimi preizkušnjami covida 19 zelo zaznamovalo ne le nas, ampak ves svet, zato je ta adventni čas še posebej milostni čas ob zavedanju, da ne moremo biti zadovoljni seboj, če se v vsakdanjem življenju ne čutimo odgovorne tudi za druge, tudi tiste, ki Jezusa ne poznajo ali pa so se od njega oddaljili.

V današnjem evangeliju beremo, kako je angel obiskal Devico Marijo in kako je ona našla milost pri Bogu. Ali lahko  milost najdemo pri Bogu tudi mi? Seveda je lahko, saj vsak kdor išče najde, kdor trka se mu odpre…

Angel je potrkal Mariji na srce: »Glej , spočela boš in rodila sina.« Tedaj je bila Marija napolnjena z milostjo in utrjena v veri, bila je sposobna spočeti  Božjega Sina in odgovoriti : »DA:«

Tako smo odgovorili tudi mi v začetku adventa. Če smo v tem adventnem času storili vse za naše prizadevanje k dobremu potem imamo pripravljen prostor v svojem srcu za rojstvo Boga, potem je tudi duša vsa razsvetljena in ožarjena z milostjo ter pripravljena na Kristusov prihod.

Prosimo danes Marijo, naj nas nauči reči »da« Kristusu, ki nas kliče v naših bližnjih, ubogih, žalostnih, osamljenih, ki bodo v teh dneh stegovali roke k nam, da jim izkažemo drobno pozornost, izrečemo toplo besedo in podamo roke sprave, ljubezni in bližine.

V teh dneh nas Bog še vedno vabi, nismo še čisto na cilju z zavedanjem, da je zdaj čas obilja Božje milosti, obenem pa tudi čas spreobrnjenja naših src, ki jih pripravljamo za Jezusovo rojstvo. Misel na Devico Marijo, na njeno globoko  in zaupno vero, naj utrdi tudi našo, dostikrat tudi šibko in polno dvomov. Zgled Device Marije nas vabi, da pripravimo mehke jaslice v svojem srcu, da bi se mogli z njo veseliti v Bogu tudi mi in z vero, kot jo je imela Ona, reči: »Zgodi se mi po tvoji besedi.«

Božičnih praznikov ne praznujemo zato, da bi se spominjali, kaj se je zgodilo v Betlehemu pred 2000 leti. Praznujemo jih zato, da se vprašamo, koliko prostora ima Bog danes v mojem življenju.

SVETI  NA  SLOVENSKEM

Danijel Halas (1908 – 1945)

Najlepši klas prekmurske žitnice

 

V letu 1938 je bila kaplanija Velika Polana povzdignjena v samostojno župnijo s cerkvijo Srca Jezusovega, se je za to novo župnijo javil tudi sam Danijel Halas. Škof Tomažič je njegovi želji ustregel in Halas je odšel v novo župnijo 15 decembra. Posvetil se je verski vzgoji otrok. Po nedeljski popoldanski pobožnosti je vodil razna srečanja za posamezne stanove. Vabil je vernike k pobožnosti Jezusovega in Marijinega srca, bil je vedno na razpolago za sv. spoved, gojil je versko in kulturno življenje.

Skrbel je tudi za rojake, ki so se v tem času množično izseljevali v tujino za delom. To je čutiti tudi iz pridige, ki jo je imel na praznik sv. Rafaela v Črenšovcih. Še danes je aktualna v mnogih ozirih /»tujina nam vzame najboljše delavce«/. Od zdrave krščanske družine je odvisna pravilna vzgoja otrok, od tega pa prihodnost našega naroda. Spodbujal je k temeljiti pripravi na zakon in na družinsko življenje.

Za župnika Halasa  je bil velik problem širjenje komunističnih idej po župniji. Zaradi dobrega pastoralnega dela, ki ga je uvajal na župniji in zaradi jasnih načel do idej komunizma si je nakopal veliko nasprotovanje pri aktivistu Žaliku in Kranjcu. Ljudje se niso navdušili za ideje komunizma, zato si je Danijel nakopal Kranjčevo sovraštvo, sam  Kranjec pa se je razšel s krščanskimi socialisti.

Po madžarski zasedbi Prekmurja, so madžarske vojaške oblasti  1941 aretirale Halasa pod obtožbo, da podpira komuniste. Ta podpora je bila v tem, da komunistov med svojimi farani ni hotel izdati madžarskim oblastem. Bil je obsojen na leto in dva meseca zapora z njim pa še dva duhovnika Jerič in Camplin. Ob sodbi je Halas zapisal: »Sodba nas je izredno presenetila, ker se vsi trije čutimo nedolžne. Naše vedenje do komunistov smo premislili , pretehtali  in ugotovili, da smo katoliški duhovniki, Kristusovi namestniki, ravnali pravilno…«

                                     /se nadaljuje/

NCNG  + Leopold Krevs

Vsi,  živi in mrtvi, smo božji otroci. Bog je vsem usmiljen. Zato njegovi dobroti priporočamo naše rajne, Gospod sprejmi jih k sebi, da te bodo brez konca slavili v nebeškem veselju. Ob smrti Leopolda so darovali za sv. maše in za potrebe cerkve: Jurkovič Franc in Dragica, Simon in Martina Jurkovič, Goršič Alojzij z družino, družina Brodnik, družina Cimerman, Martin in Ana Iskra in Jože Jurkovič z družino. Hvala za izkazano ljubezen in Bog povrni.

Molitev za blagoslov v družini.

V teh dneh lahko kar naprej slišite v medijih, da je božič praznik družine. Nisem še slišal, da je to tudi praznik vere, praznik rojstva božjega Sina, ki prihaja na svet. Mi verni bratje in sestre  se veselimo rojstva Božjega Sina, ki je Bog z nami. Zato lepo vabljeni, da na sveti večer blagoslovimo svoje domove. Lepa molitev je na podobici, ki jo dobite na mizici pred vrati cerkve. Ko blagoslavljate dom  molite desetko rožnega venca – ki si ga Devica rodila.

Luč iz Betlehema Tudi letos jo boste dobili na 4 adventno nedeljo na mizici pred cerkvijo. Naj prinaša  mir in blagoslov v naše domove.

Starši prijavite krst svojih novorojenih članov družine!

 

Letošnja TKA za misijonarje – Ne bodo vas obiskali Trije kralji, dobili pa boste  vabilo v Našem glasu – položnico, ali na mizici zunaj in darujete svoj dar v ta namen. Lahko stopi skupaj tudi več družin. Hvala za izkazano pomoč našim misijonarjem.

Upam, da že spremljate na strani župnije  letošnjo devetdnevnico v pripravi na božič.

 

Godovi in mašni nameni 21.12 – 27.12. 2020

pon. Peter……….za + Brglez, Anžič, Erjavec, ob 18uri

tor.   Hunger…….za duh. in bogoslovce, ob 7.3o zj.

sre. Janez………za + Franc Gruden – Klanec, ob 18 uri

čet.    Adam………za ++ starše in brate Zajc, ob 18 uri

pet.   Božič……….za žive in mrtve farane, ob 8 uri

sob.   Štefan………za + Alojzij Tomažič, obl. ob 8 uri

ned.  sv. Družina…za žive in mrtve farane župnije