Oznanila župnije Škofljica, 10.1.2021

 

ČUDEŽ  V  ŽIVO

 

Zgodba slovenskega narodnega svetišča sv. Jožefa  je zgodba preizkušenj, ki so spremljale tudi njegovega zavetnika. Cerkev so zgradili tik pred prvo svetovno vojno in njena velikost naj bi poudarjala mogočnost priprošnje sv. Jožefa  za Cerkev in slovenski narod. V njej na bi se vsako leto opravljala tudi zaobljubljena ljubljanska protipotresna pobožnost, kajti na Veliko noč leta 1895 –tik preden so se jezuiti naselili na ljubljanskih Poljanah – je Ljubljano stresel močan potres.

Že med prvo svetovno vojno je še neopremljeno cerkev za krajši čas zasedla vojska, potem pa je mestu služila za skladišče in Ljubljančani so tja hodili po vreče moke – kot nekoč bratje k Egiptovskemu Jožefu. Cerkev je bila blagoslovljen šele leta 1922 in tik pred drugo svetovno vojno so vanjo umestili Plečnikov oltar s kipom sv. Jožefa. Štiri leta po drugi svetovni vojni so bili jezuiti izgnani iz  cerkve sv. Jožefa in  njihovega domovanja. Morali so odditi na opustošeni grad Bogenšperk. Cerkev in stavbo pa je prevzel

Film – Servis. Kmalu je podjetje preprosto zazidalo sv. Jožefa – opečnat zid. V stavbo so naselili porodnišnico in institut za načrtovanje družine. O tem se dolgo časa ni govorilo.

Zastrmel sem se v njegovo dlan

 

V tetu 1980 smo se jezuiti naselili v hiši na ulici Zrinskega 13 blizu cerkve. Tam sem večkrat poslušal pogovore p. Edmunda Bema in brata Lovra Lisjaka o nekdanji skupnosti pri sv. Jožefu in ta zgodba me je vse bolj vlekla vase, vsakič bolj, ko sem na poti mimo zrl v kruto resničnost propadajoče cerkve z zaklenjeno ograjo, v kateri je bil filmski studio. Videval sem žene in dekleta jokati v tamkajšnjem parku blizu doma duhovnih vaj, kjer so izvajali splave (danes je tam kapela božjega usmiljenja in nedolžnih otrok.

Na začetku leta 1990 se mi je odprla možnost, da grem obiskat sv. Jožefa v njegov zapor. Iz visoke filmske garderobe, zgrajene  nad prezbiterijem, sem stopil k lini v zidu tik pred kipom in v poltemi obstal pred sv. Jožefom – iz oči v oči.  Zastrmel sem se v njegovo veliko  dlan, ki jo drži nad sojetnikom, dečkom Jezusom. Odrešenikov varuh. Očetovski varuh vsem. Otrokom, tudi nerojenim, zasvojeni mladini, propadajočim družinam, slovenskemu narodu, ki je med seboj sprt in brez veselja do življenja. Pretresljivo srečanje  s tem edinstvenim Zapornikom komunizma mi bo za vedno ostalo v spominu

Spomladi istega leta so na Vibi ugodili moji prošnji in za ceno »najemniške nabirke« smo se z molitvenim občestvom  lahko začeli zbirati v nekdanji Mariji kapeli cerkve skupaj s p. Bemom in bratom Lovrom. Ta prostor, ki je bil ves v pregradah smo z darovi vernikov  spremenili v preprosto a prijazno kapelo. Nastalo je občestvo Nazaret, namenjeno molitvi  za krščansko prenovo družin.

Trudili smo se jeziti, kaj s to veliko stavbo napraviti. Imeli bi velikanske stroške. Po molitvi smo se soglasno odločili. Jezuiti se bomo vrnili nazaj k sv. Jožefu.

Istega leta smo poromali v Rim in vedoč, da se bliža prvi papežev obisk v Sloveniji, tam predali prošnjo ja Janeza Pavla II s potrebno dokumentacijo in podpisom škofa  Šuštarja. Obisk je bil odločilnega pomena. Oblast se je bala, da bi jih papež spravil v zadrego: »Ali je cerkev sv. Jožefa že vrnjena.« Cerkev je bila vrnjena na Veliko noč 1996, tik pred prvim obiskom  Janeza Pavla II  v Sloveniji in takrat je padel tudi zid pred sv. Jožefom. Potem so se začela tudi obnovitvena dela na sami cerkvi in na bivanjskih prostorih.

SVETI  NA  SLOVENSKEM

Danijel Halas (1908 – 1945)

Najlepši klas prekmurske žitnice

 

Senca dvoma je ostala, kdo je dejansko umoril župnika Danijela Halasa in ga skupaj z njegovim kolesom  odvrgel v Muro. Zaradi partizanskih groženj mnogim prekmurskim  duhovnikom, so mnogi vse do danes prepričani da so Halasa ubili partizani

Na pobudo kobiljanskega župnika Franca Halasa in lendavskega dekana Franca Kodile so duhovnike lendavske dekanije prosili mariborsk3ega škofa dr. Franca Krambergerja, naj začne škofijski postopek za beatifikacijo . Ko je 12 . februarja 2000 je prišlo ustrezno dovoljenje Kongregacije  za zadeve svetnikov iz Rima je škof Krambergar z odlokom datiranim  10 avgusta 2000 tudi uradno začel postopek za beatifikacijo Danijela Halasa. Škof je za apotolatorja imenoval  kapucinskega patra dr. Vinka Škafarja. S slovesnim bogoslužjem 19. februarja 2014, v mursko soboški stolnici, ki ga je vodil škof  dr. Peter Štumpf, je bil škofijski postopek zaključen. Celotno dokumentacijo  pa je postulator  v naslednjih dneh odnesel v Rim in jo izročil  Kongregaciji za zadeve svetnikov.

Spomin na mučenca Halasa, enega »najlepših  klasov prekmurske žitnice«, kot se je slikovito izrazil takratni murskosoboški  škof dr. Marjan Turnšek pri maši pri maši  ob stoletnici rojstva božjega služabnika Danijela Halasa, 25. junija 2008 v župnijski cerkvi  v Črenšovcih, ohranjajo mesečni shodi vsakokrat enaindvajsetega v mesecu v Veliki Polani z molitveno uro pred najsvetejšim , mašo in molitvijo na Halasovem grobu. Romanja prekmurskih župnij na Halasov grob in romarska pot, ki povezuje kraje , kjer je božji služabnik  Danijel Halas živel in deloval.

Na preizkušnji je naše zaupanje, da more Bog po božjem služabniku ali služabnici , ki se mu priporočamo, našo gorečo molitev uslišati, saj je rekel: »Prosite in se vam dalo, iščite in boste našli, trkajte in se vam bo odprlo. Kajti vsak kdor prosi prejme in kdor išče najde in kdor trka se mu bo odprlo..

Nedelja Jezusovega krsta

Ko otroka želimo krstiti povemo duhovniku tudi ime otroka. Otroka bomo vsak dan klicali z njegovim imenom. Njegovo ime bo beseda, ki jo bomo največkrat izgovorili. Zato naj bo ime lepo, prijetno. Ime naj ima nek pomen in nalogo. Ta pomen  in nalogo moramo že poznati, ko dajemo ime. Naj nosijo krščenci imena svetnikov, ki so v svojem življenju veliko dosegli in prinesli svetu veliko lepega in svetega

Čiščenje cerkve leta 2019

Železnik Slavka, Fink Sara, Vršič Anica, Lavka Fani, Fink Sara x 2, Fink Damjana x 4, Kavka Fani x 3, Železnik Slavka, Železnik Tine je napravil butarico, Železnik Maruša, Zupančič Marko, Vršič Anica x3, Fani Lavka, Fink Sara, Fink Damjana, Železni Uroš Pangerc Damjan.

Za cvetje so darovali: Pepca in Jelka Panger, Majda Rot, Justi Podržaj, Luka Zajc, Marči Jordan, Marija Ambrožič, Sandi Novak Darinka Draginc, Miler Tone in Marija Jambrovič.

Marjan Marucelj, Janez Marucelj, Janez Marucelj, Tina Gruden Marucelj, Andreja Marucelj Štrus, Marko Štrus, Vili Špehar, Helena Marucelj, Andreja Marucelj, Tina Gruden Marucelj, Irena Marentič.

Godovi in mašni nameni 11. 1 – 17.1. 2021

pon. Pavlin……..za ++ Mazi, ob 18 uri

tor.Tatjan .za žive in mrtve Henigman, Drstvenšek

sre. Veronika……za + Angela Godec, obl. ob 18 uri

čet. Oton…..za + Primož Grlica, obl. ob 18 uri

pet. Absolom…za + Albina Račič, ob 18 uri

sob. Jožef……za + Franc Gruden, Klanec, ob 18uri

ned.  Jezusov krst….ob 8 uri za žive in mrtve farane

Duhovna oskrba v bolnici 031 284 559 – 051 670 095