Oznanila župnije Škofljica, 21.3.2021

 

VSI  SMO  ADAM  IN EVA

 

Vsak greh je posledica izvirnega greha, saj pomeni, da ne zaupamo v Boga, zavračamo njegovo očetovsko ljubezen, delamo nekaj kar je nasprotno temu, k čemur nas on vabi. Neposredna in strašna posledica zavrnitve Očeta je razdeljenost med njegovimi otroki, našimi brati in sestrami. Sveto pismo nas pouči o tem z Adamom in Evo, ki obtožujeta drug drugega, predvsem pa z ljubosumnostjo in zavistjo, ki priženeta Kajna tako daleč, da ubije Abela svojega brata. /kakšna je situacija zadnje čase v naši deželi – umori staršev, bratov sester, žena, otrok/. Ko ga Bog vpraša Kajna: »Kje je tvoj brat Abel?«, Kajn, ki to dobro ve odgovori: »Ne vem. Sem mar jaz varuh svojega brata?« (1Moj 4,9). Ljudje nočemo biti varuhi svojih bratov, in r avto je bil in je izvor vseh grehov in vseh tragedij človeštva.

Vse to izhaja iz te srede: – vojne, pokoli, suženjstva, trgovina z drogami, koncentracijska taborišča, prikrita grobišče, taborišča za politične zapornike, oderuhi, mafija, tatvine, korupcija, dvoličnost, sebičnost….kdo bi mogel našteti vse.

Leta 1914 je izbruhnila prva svetovna vojna. Papež Benedikt XV je poskušal doseči, da bi se »nepotrebna« morija končala. Niso ga poslušali. In posledice so bile strašne: štiri leta nepopisnega trpljenja in milijoni mrtvih. Vse bi bilo mogoče doseči s potrpljenjem in dialogom. Papež Pij XII je 24. avgusta 1939 poskušal prepričati mogočnike sveta , da se z mirom nič ne izgubi, z vojno pa se lahko izgubi vse. Nekaj dni pozneje se je začela druga svetovna vojna, z uničenjem in strahotami, ki jih vsi poznamo.

»Vojne med nami so majhne, vendar lahko povzročijo veliko škodo. Izberimo vedno dialog  in potrpljenje.

Greh se imenuje smrtni, kadar uničimo prijateljstvo z Bogom in povzroči veliko škodo bratom in sestram. Mali greh bolj ali manj močno pokvari  prijateljstvo z Bogom in skupnostjo. Greh lahko storimo v mislih (ljubosumje, zavist…), besedah (žalitev, povzročitev zamere, grde besede…), dejanjih (tatvina, pretep, rop…) ali z opustitvijo /kar pomeni, da tistega kar bi bilo dobro misliti, reči, narediti, nismo naredili). Duhovnik in levit, ki v priliki nista pomagala ranjenemu človeku sta grešila zaradi opustitve

Spoved za praznike:

5 postna nedelja  – spoveduje od 8 ure naprej Herman Gregorič

4 raz. V ponedeljek ob 17 uri

5 raz. v torek ob 17 uri

6 raz. v sredo ob 17 uri

7 raz. v četrtek , ob 17 uri

8 in 9 raz. v petek ob 18 uri

Velikonočna spoved za župljane bo v petek ob 18 uri. Spovedovali bodo Izidor Grošelj, dekan; p. Branko Petauer in Andrej Šink, žpk.

Ne bo priprave na sveto spoved in med samim spovedovanjem tudi ne bo maše. Upoštevajmo ukrepe razdalje. Lepo vabljeni k spokornemu bogoslužju. To bo prava priprava na veliko noč!

Cvetna nedelja /28.3. 2021/

Ker se na to nedeljo Cerkev spominja Kristusovega vhoda v Jeruzalem, se na veljavne predpise določeno število vernikov zbere v cerkvi /na 30m2/ ena oseba ali 1 družina, ostali pa pred cerkvijo /z masko in upoštevanjem razdalje, na prostem je lahko največ 10 oseb, kamor pride duhovnik z ministranti. Duhovnik nagovori vernike ter blagoslovi cvetje in zelenje. Petje se opusti. Ob vstopu v cerkev zvonijo zvonovi. Duhovnik blagoslovi cvetje tudi v cerkvi. Maša se začne s križem. Vlogo kronista bere laik, diakon osebe, besede Jezusa – duhovnik.

SVETI NA SLOVENSKEM

  1. Vendelin Vošnjak

(1861 – 1933)

Duhovno življenje in slovo

Osrednje mesto v življenju Vendelina pa je bila evharistija –češčenje. To je bilo zanj duša krščanstva. Brez te skrivnosti bi bila  Cerkev kot telo brez duše, zemlja brez sonca ali nevesta brez ženina… Kristus nas vedno vabi: Pridite k meni vsi, ki se trudite in ste obteženi… Evharistija je tista hrana, ki že stoletja daje hrano  kristjanom v vseh preganjanjih in težavah. To je tisti božanski vrelec, ki krepi in daje moč dušam, ki hrepenijo po popolnosti in  svetosti.

Vse, ki so sodelovali pri njegovi sv. maši , je prevzelo, s kakšno zbranostjo je Vendelin maševal. Naša popolnost je torej ljubezen, naš končni cilj pa je Bog. Ljubezen je v tem, da na prvo mesto vedno postavimo Boga.

Posebno mest je imela tudi Devica Marija. Posebno rad je govoril o Mariji na Trsatu, kje je bil večkrat gvardijan.  Marija je najlepši zgled, kako najti pogum, da služimo Bogu  ne glede na težave, ki nas čakajo.

Po letu 1930 je Vendelinovo zdravje začelo pešati, mučila ga je huda sladkorna bolezen. V letu 1933 je prišel v Zagreb na zdravljenje. Ob molitvi in prejemu zakramentov za umirajoče je 18 marca 1933 zaspal v Gospodu.

Pater provincial je ukazal: »Zvonite, ker je umrl svetnik«. Telo so prenesli v kapelo sv. Frančiška, ob vhodu v samostan. Nepregledna množica se je poslavljala od njega do 20 marca, ko so ga položili k zemeljskemu počitku v frančiškansko grobnico na Mirogoju. Leta 1970 so njegove posmrtne ostanke prenesli z Mirogoja v kapelico sv. Frančiška v samostanu na Kaptolu. Postopek za blaženega se je pričel 14 marca 1963. V letu 2000 so mu bile s strani Rima priznane herojske kreposti in mu je bil s tem podeljen naslov častitljivi božji služabnik. Za razglasitev svetega pa je potreben še čudežno dejanje, ki ga zdravniška sedanja stroka ne more razložiti z današnjimi medicinskimi metodami.

Oljčen vejice boste lahko vzeli po blagoslovu, dar pa boste namenili za župnijo Škofije pri Kopru. Hvala vsem darovalcem.

Verouk

Za vse razrede bo potekal kakor doslej, po zoomu ali pa po internetu. Prihodnji teden imamo po razredih spoved, je zapisano v Našem glasu, veroučenci ki pa nimajo spovedi /1,2,3/ razred pa imajo velikonočne počitnice – praznike tudi prihodnji teden. Vsi pa tudi lepo vabljeni k obredom velikega tedna še posebej prvoobhajanci in birmanci.

Birmanci srečanje z župnikom

Pripravljamo se na birmo, na prihod sv. Duha v življenje posameznika. Zato se trudimo mi in tudi sami birmanci z molitvijo in z obiskom sv.daritve. Za versko življenje je potrebno tudi znanje, da vemo kdaj kaj praznujemo, da vemo kaj je to strogi post, zakaj so svetniki, kaj je potrebno za dobro spoved, kdaj smo dolžni iti k sv. maši… To so vprašanja, ki jih boste prejeli ob srečanju z župnikom. Ponovite vprašanja do 80 številke.

V ponedeljek 22.3. naj pridejo na srečanje ob 16 uri – Cannarela Leonora, Fleten Bine, Gutnik Ajda, Jakše Domen Žan, Janežič Nina, Kastelic Katarina in Kavčič Ana.

V torek 23.3. ob 16 uri naj pridejo – Kovačič Anže, Modic Hana, More Luka, Taj Nograšek, Pečjak Živa,  Stare Luka in Štajner Gašper.

Ob tem boste prijeli tudi liste za botre, ki jih boste vrnili v petek ob sv. spovedi, ob 18 uri. Prosim držite se reda.

Srečanje za pripravo na birmo 2021

Vabi dr.Polona Vesel Mušič, da se starši pridružite srečanjem na daljavo prek aplikacije Zoom. Termini različnih srečanj so zapisani na spletni strani  vesel.net  pod zavihkom aktualno. Vsak kdor želi se lahko prijavi /starši, botri ali sorodniki/. Prijava je potrebna do dne izvedbe srečanja.

Radijski misijon – od 21 – 27.3. Bili so skupaj – prisluhnite radiju Ognjišče. Zanimivo bo. Ure vam bodo sporočili!!