Oznanila župnije Škofljica, 30.5.2021

 

ČE  JE  KDO  MED  VAMI BOLAN…

Če je kdo med vami bolan, naj pokliče duhovnika Cerkve…to je misel, ki je zapisana v pismu apostola Jakoba v petem poglavju. Kristusovo sočutje z bolniki, ki ga lahko zasledimo v vseh 4 evangelijih so razločno znamenje, da je Bog obiskal svoje ljudstvo in da se je božje kraljestvo približalo. Jezus je ozdravljal, ni pa samo ozdravljal, temveč je mnogim preden jih je ozdravil tudi odpustil grehe. Prišel je, da ozdravi celotnega človeka, dušo in telo. Kristus je zdravnik, ki ga bolni potrebujejo. Njegova posebna ljubezen do bolnikov tudi Cerkve ni pustila ravnodušne vzbujati posebne pozornosti kristjanov do tistih, ki trpijo na duši ali na telesu. Zato je tudi velika naloga Cerkve – krščanstva, da so bili vedno v središču tudi starejši, bolni in nege potrebni.

Ko so prihajali bolniki k njemu je Jezus gledal na vero. Uporablja znamenja, da jih ozdravi – polaganje rok, blato, slina, umivanje… Bolniki se ga skušajo dotakniti, kajti iz njega izhaja moč in je vse ozdravljala /Lk 6,19/. Tako se nas Jezus v zakramentu še naprej »dotika«, da bi nas ozdravil

Jezus nam kaže: nebesa trpijo z nami, ko mi trpimo. Bog hoče, da ga prepoznamo celo v najmanjših bratih (Mt 25,40). Zato je Jezus skrb za bolnike določil kot osrednjo nalogo svojih učencev. Poziva jih: »Bolnike ozdravljajte (Mt 8,17) in obljubi jim božje pooblastilo: »V mojem imenu bodo izganjali demone…Na bolnike bodo polagali roke in ti bodo ozdraveli (Mr 16, 17-18).

Zakrament bolniškega maziljenja lahko prejme vsak vernik, ki je v zdravstveno kritični situaciji. Ta zakrament lahko prejmemo večkrat. Tako je smiselno, da tudi mladi ljudje prosijo za ta zakrament, ko jih čaka težka operacija.

Bolniško maziljenje daje tolažbo, mir, moč ter bolnika v njegovi težki situaciji in njegovem trpljenju na globok način poveže s Kristusom. On je pretrpel strah, na svojem telesu je nosil naše bolečine. Pri marsikom bolniško maziljenje  povzroči telesno ozdravljenje, tistim, ki odhajajo k Bogu pa podari moč za vse telesne in duševne boje na njegovi poslednji poti. V obeh primerih bolniško maziljenje odpušča grehe.

Večina težko bolnih intuitivno sluti, da zanje ni nič pomembnejšega kot da se brezpogojno oklenejo tistega, ki je premagal smrt in je življenje samo: Jezusa Odrešenika.

Zakrament bolniškega maziljenja obhajamo v družini, v bolnišnici ali v cerkvi za enega ali več bolnikov. Če je mogoče naj bolnik pred maziljenjem prejme zakrament pokore, po maziljenju pa tudi zakrament evharistije. Zakrament sv. evharistije se podeljuje tudi blizu smrti – imenujemo sv. popotnica. Redkokdaj je obhajilo življenjsko  tako pomembno kot v trenutku, ko se človek odpravi na pot dovršitve svojega zemeljskega življenja.

Na katere načine v naši župniji skrbimo za bolnike? Jim posvečamo svoj čas in pozornost ali prepuščamo skrb zanje zgolj njihovim svojcem?

Kakšno je »javno« mnenje o zakramentu bolniškega maziljenja v naši župniji? Je ta zakrament  pojmovan kot zakrament »umirajočih« ali kot zakrament, ki nas okrepi? Kako bi lahko presegli mejna pojmovanja tega zakramenta?

»«««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««

Zelo pogosto bolezen sproži iskanje Boga, vrnitev k njemu.

SVETI  NA SLOVENSKEM

Anton Vovk  (1900 – 1963)

»Vovk v težkih časih nove svobode«

Vovk je prevzel krmilo škofije v občutljivem trenutku narodove zgodovine. Kot generalni vikar se je od samega začetka soočal s perečimi problemi ljubljanske škofije. V tujino je po vojni odšlo 305 duhovnikov in bogoslovcev. Duhovniki, ki so ostali v škofiji pa so bili izpostavljeni zasmehovanju, fizičnim napadom, absurdnim obtožbam in mnogi tudi sodnemu pregonu. Veliko so jih prej ali slej tudi zaprli. Vlada pa je od duhovnikov zahtevala, da so lahko opravljali svojo službo – poslanstvo na župniji potrdilo od Notranjega ministrstva, od leta 1946 pa še pristanek od Kulturnega ministrstva za poučevanje verouka v osnovnih šolah. Mnogi duhovniki takega pristanka niso dobili ali pa so ga dobili šele proti koncu šolskega leta. Duhovnik je moral biti lojalen do oblasti. Koliko potov je napravil generalni vikar Vovk za dosego teh prošenj sam Bog ve.

Vse to pa je oblast delala v duhu, da bi škofija prekinila stik z Vatikanom z papežem in postala neka narodna cerkev – naj se osvobodi vatikanskega varuštva in naj postane »ljudska« , naj postane voljno orodje  v rokah »ljudske oblasti«. Vovk je bil pri tem odločen – ne! Tudi pismo jugoslovanskih škofov z dne 20.9. 1945 v katerem so škofje brez dlake na jeziku vladi očitali krivično in protizakonito obravnavanje katoliške Cerkve. Ob tem so vladni predstavniki sneli z obraza maske in se pokazali v kaj skrivajo v svoji notranjosti, še posebej v republiki Sloveniji.

Začelo se je sistematično maltretiranje generalnega vikarja Vovka. Na svoje vloge ni več dobival odgovorov. Oblast ga je za vsako najmanjšo stvar na vse mogoče načine kaznovala, ob tem pa tudi duhovnike in redovnike. Za vero in Cerkev ni bil več njihov sogovornik. Ravnali so po svoje. Kar naprej so mu prinašali na tapeto škofa Rožmana, vprašanje dela Goriške, ki je sedaj bila pod Jugoslavijo, tudi dveh Izjav Lojalnosti do vlade /15 maja in 11. julija/ obsodili neprimerno ravnanje nekaterih duhovnikov ni nič pomagalo.

Oblast je še zaostrila napade na duhovnike, redovnike, sestre in celo vernikom ni bilo prizanešeno. Cerkev so blatili v medijih.

Oratorij 2021

Oratorij Škofljica bo to leto potekal od 16.8  do 20.8. 2021. Tema oratorija je  Originalen sem. Spoznavali bomo bl. Carla Acutisa, ki je verjetno edini blaženi, ki se lahko pohvali s tem, da je v prostem času rad programiral. Prijave so odprte do vključno 20.7. 2021. Otrokom, ki se bodo prijavili kasneje, oratorijske majice ne bomo mogli zagotoviti.

Za prijavo  pišite na oratorij.skofljica@gmail.com, prijavnico najdete tudi na FB strani Oratorij Škofljica. Za več informacij se lahko obrnete tudi na voditelja Klaro Tomažič in Roka Treven.

Posvetitev novega celjskega škofa Matjaža

Posvečenje bo v cerkvi v Gornjem gradu, ker je največja cerkev v celjski škofiji in lahko sprejme večje število vernikov. Posvečenje bo prenašal radio Ognjišče in RTV Slovenija 2 program. To bo v nedeljo 30.5. ob 15.3o. Vabljeni k ogledu. O novem škofu lahko več izveste v zadnji številki tednika Družina na strani 16.

Ob zaključku veroučnega leta  – spričevala 2021

Spričevala bomo delili v tem vrstnem redu:.

1 razred v ponedeljek 31.5. ob 19 uri maša – po maši spričevala

2 razred v torek 1.6. ob 19 uri maša in po maši spričevala

3 in 4 razred v sredo, spoved ob18h za 4 razred, maša, spričevala

5 razred v četrtek, spoved ob  18 uri, maša,  spričevala

6 razred v petek, spoved ob 18 uri, maša , spričevala

7 razred v soboto, spoved ob 18 uri, maša spričevala

8 in 9 razred dobi spričevala v soboto po sveti maši

Če še nisi prinesel spričevala ga prinesi!

Godovi in mašni nameni  31.5 – 6.6. 2021

pon. Obiskanje DM……za + Antonija Kovačič, ob 19 uri

tor.    Justin…………….za ++ priporočene v molitev, ob 19h

                                        za + Janez Samec, ob 20 uri Gum.

sre. Erazem……………za + Ana Hiti, ob 19 uri

čet. SRT………………..ob 9 uri za žive in mrtve farane

                                        ob 19 uri za + Alojzij Švigelj

pet.  Kvirin…………….za + Ana Pečjak – Vrečarjeva, ob 19h

sob.  Igor…………za duhovniške in red. poklice, ob 7.3o zj.

                                za + Karli Gorišek, ob 19 uri

ned.  10 ned. m. l……..ob 8 uri za žive in mrtve farane

                                      ob 10 uri za + Marija Goršič