Oznanila župnije Škofljica, 24.10.2021

 

MISIJONARJI, NAUČITE NAS  MISIJONARITI

 

Prihodnje leto  bomo 3. maja obhajali stoletnico  misijonske družbe. Začetek je bil leta 1922 z papežem Pijem XI. V tem času bo za blaženo razglašena tudi častitljiva Pavlina Marija Jaricot /1799 – 1862/. Pavlina predstavlja začetek velikega gibanja, ki naj bi postopoma vključevalo vso Cerkev. Misijonsko delo ne izhaja iz človeških virov, temveč izključno od Boga. Sedaj so štiri družbe združene in delujejo pod imenom Kongregacija za evangelizacijo narodov . Urejeno misijonsko delovanje pa se je začelo že leta 1622.

Po besedah papeža Frančiška misijonstvo predstavlja samo bistvo Cerkve in mora postati  del življenja celotne  Cerkve. Nujno je zato tesno sodelovanje krajevnih Cerkva  s kongregacijo. Delo te kongregacije temelji na intenzivni molitvi in gmotni pomoči mladim Cerkvam. V tem okviru deluje tudi slovenska molitvena zveza /MMZ/ in tudi zbiranje darov za misijone. Na tem mestu je potrebno izpostaviti botrstvo, katerega začetnik je p. Miha Drevenšek.

Tudi misijonske Cerkve so poklicane, da same pričnejo z misijonskim delom, kot je v misijonski poslanici zapisal papež Frančišek leta 2018: »Nihče ni tako ubog, da ne bi mogel dati nekaj od tega, kar ima, še prej pa to , kar je.

Res je to, da so to ubožne Cerkve, a v njih ne manjka veselja in iskrice v očeh. So polne življenja. Imajo to, česar naši zahodni družbi kronično primanjkuje – veselja do življenja. Zato bo letošnje leto misijonsko obhajanje potekalo v rojstni župniji p. Miha Drevenška in sicer v župniji sv. Vida v Vidmu pri Ptuju, ob 10 obletnici smrti p. Miha.

Pater Miha je bil misijonar veselja, upanja in širokega pogleda. Jezile so ga malenkosti, ozki pogledi, zaprtost vase. Rad se je posvečal mladim, katere je pritegnil s svojim nalezljivim nasmehom in pozitivno naravnanostjo na svet. Večkrat je rekel: »Tam, kjer so bili mladi, tam sem bil jaz in kjer sem bil jaz, je bila mladina. To svoje veselje je širil tudi preko področja medijev in projekta Botrstvo in še predvsem preko glasbe, ki ga je spremljala vse njegovo življenje. Ko še ni bil posvečen v duhovnika je ustanovil glasbeno skupino Minores.

Ko se je iz svojega misijona vračal v domovino, je opažal, da se je stanje slovenskega človeka močno spreminja, da ni več pravega veselja in navdušenja in ni več tako velikodušno. Nekoč je dejal: »Slovenija že stoletja pošilja misijonarje v svet. Morda ne bi bilo slabo, da ta misijonski svet z neko duhovno obnovo prinese tudi nazaj v Slovenijo.« Želel je povrniti veselje, ki je nekako uplahnilo  v očeh slovenskega človeka. Izrekel je misel o misijonski menjavi – mi bi Afričanom ponujali upanje v obliki gmotne pomoči, Afričani bi nam vrnili s pristnim veseljem do življenja in iskrico v očeh.

Ob letošnjem srečanju slovenskih misijonarjev v domovini , ki je potekalo v Ignacijevem domu v Ljubljani, nadškof Stanislav Zore prosil misijonarje v zaključku pridige: naj nas naučijo misijonariti, saj je okolje v katerem živimo in v katerem se je znašel ves zahodni svet, žal ni več verno. Zato Slovenija potrebuje tega misijonskega duha, ker bomo  potrebovali to misijonsko metodo v življenju Cerkve v okolju, v katerem odmik in pozaba Boga postajata vedno glasnejši. In učite nas tudi velikodušne miloščine darovanja samega sebe brez pridržkov. Nova evangelizacija so sproščeni kristjani, ki imajo oseben odnos do Boga               /Iz gradiva za misijonsko nedeljo 2021/

SVETI NA SLOVENSKEM

Cvetana Priol

(1922 – 1973)

Njeno trpljenje in ljubezen

 

V Rovinju je preživela 19 mesecev, ki so bili zanjo pravo mučeništvo. Bili pa so to meseci izredne duhovne globine. Niso ji dovolili, da bi duhovnik prihajal k njej. Po nekaj mesecih se je direktor le nekoliko omehčal, vendar je še bolniška sestra pri tem nasprotovala in skušala preprečiti obisk duhovnika. Ob tem so želele tudi druge bolne osebe sv. obhajila.

Vse strežno osebje in pacienti niso mogli razumeti s kakšnim optimizmom in dobro voljo prenaša svojo bolezen. Bila je občudovana in spoštovana bolnica tudi pri drugače mislečih in celo pri ateistih. Svojo vero je odločno in pogumno branila.

Minil je  čas v bolnici v Rovinju. Za nekaj mesecev se je njeno stanje izboljšalo. Poučevala je nemščino, klavir in tudi sama na klavir več igrala. Leta 1956 je dobila mesto predmetne učiteljice za glasbo v Mariboru. Leta 1969 je bila invalidsko upokojena, vendar je še naprej doma privatno poučevala harmonij. Stalno je spremljala kaj se dogaja v Cerkvi in se posebej razveselila večje vloge laikov v Cerkvi po drugem vatikanskem koncilu. Leta 1967 se je njeno zdravstveno stanje zopet poslabšalo. Naslednje leto je morala zopet v bolnico zaradi pljučne bolezni. V tem času tudi preneha pisati svoj dnevnik. Zapisala je še: »Glavno, da sem in ostanem tvoj otrok Jezus, vse drugo ni važno. Ti vidiš vso mojo bodočnost in meni je dovolj, da smem počivati kot otrok v tvojem naročju.«

Zadnja leta je imela Cvetana hude bolečine v želodcu. Ker je bila gibalno omejena je svoj apostolat vršila preko pisem.

Njena želja po dokončnem srečanju z Bogom se je uresničila 11. avgusta 1973, ko se je v jutranjih urah okrepčana z zakramenti za umirajoče, mirno zaspala v Gospodu.

O svojem življenju razmišlja in zapisala misli: »Zakaj si me poklical v življenje. Ali sem za kaj potrebna. Jezus dal si mi življenje polno bolezni. Znanci me pomilujejo. In vendar vem, da imam poklic. Moj poklic je – ljubezen.

Spoved za praznične dni  29.10. 2021

»Kdor greši je suženj greha«, je dejal Jezus. Grešnik se izgovarja in slepi: »Grešil sem in kaj se mi je zgodilo?«. Tak človek je vreden pomilovanja, kakor bolnik, ki noče priznati svoje bolezni. Ni večje nesreče od grešnikove samovšečnosti. Duša v posvečujoči milosti ali duša v smrtnem grehu. Vabljeni k spovedi zvečer ob 18 uri. Spovedovanje bo med sveto mašo. Spovedovali bodo tuji duhovniki.

Odpustki

Za grehe, ki so glede na krivdo že odpuščeni, je mogoče dobiti odpuščanje časnih kazni. To se imenuje odpustek, ki ga vernikom posreduje Cerkev kot oskrbnica odrešenja. Odpustki oproščajo časne kazni v celoti ali delno. Verniki jih morejo kot prošnjo vedno nakloniti tudi rajnim. Sami pa so sposobni prejeti odpustke le, če so v stanju milosti, vsaj ob koncu predpisanih del /kan. 993 – 996ZCP/.

Molitve za rajne

Bliža se nam mesec november. Že na prvi dan meseca se spominjamo vsej blaženih in živih pri Bogu. V tem mesecu pa se želimo posebej spomniti vseh, ki so na poti do blažene in večne sreče pri Bogu. V ta namen vsak leto darujemo več svetih maš. Tudi letos boste na pultu v avli  vzeli pesemsko ovojnico in boste vanjo zapisali imena in priimke, katerih se bomo spominjali  pri sv. maši in naših molitvah.

Godovi in mašni nameni 25.10. – 31.10. 2021

pon. Darinka……..za ++ priporočene v molitev, ob 18 uri

tor.   Lucijan……..za + Milena Murn, ob 7.3o zj.

sre. Sabina………za + Karli Gorišek, ob 18 uri

čet.   Simon………za + Brigita Turk, ob 18 uri

                   za božji blagoslov ostareli teti, ob 19 uri na Gum.

pet.    Mihael………za + Ivanka, Jakob Keršmanc, ob 18 uri

sob.  Marcel………za + Bernard Bradač, obl. ob 18 uri

ned.  31 ned. med le…ob 8 uri za žive in mrtve farane

                                     ob 10 uri za + Anton Gruden

Vsem veroučencem želim lepe počitnice – pridite k maši, imeli boste veliko časa.

Iz sobote na nedeljo bomo premaknili urne kazalce za eno uro nazaj

Cerkev čistijo  v mesecu novembru sodelavci iz Klanca!

 

V sredo se e od zemeljskega življenja poslovila Helena Kontrec iz Mijavčeve 4. Od nje se bomo z molitvijo rožnega venca poslovili jutri ob 17.3o. Pogreb pokojne Helena bo v torek ob 16 uri na Žalah iz Marijine4 vežice. Tam se bomo lahko poslovili od 10 ure naprej. Spominjajmo se pokojne v molitvah.