Oznanila župnije Škofljica, 27.2.2022

 

GLEJTE, ZDAJ JE ČAS MILOSTI

 

S pepelnico nastopi postni čas. Za ta čas veljajo besede  apostola Pavla, ki jih je zapisal v pismu Korinčanom in smo jih slišali na pepelnični dan v drugem berilu: »Glejte zdaj je čas milosti, zdaj je dan rešitve.« /2Kor 6,2/. Prav je, da se v preživljanju tega časa naslonimo na bogato izročilo  Cerkve tudi glede na predpise, da se ob petkih odpovemo mesnim jedem in se dva postna dneva, na pepelnico in na veliki petek, odpovemo preobilni hrani. Vendar se naš odnos do odpovedi pri tem ne sme izčrpati. Gre za to, da vzpostavimo svoboden odnos do časa, ki nam je darovan. Zdrav odnos do preteklosti, sedanjosti in prihodnosti imenujemo eshatološke kreposti.

Večkrat slišimo koga, ki pravi: Nimam časa za molitev, za obisk cerkve, za mašo, za praznovanje nedelje, za obisk osamljenega in človeka, potrebnega pomoči. To kratko malo ni res, saj si časa ne dajemo sami, ampak nam je darovan. Podarja nam ga Bog. V znamenje hvaležnosti za vse, kar so ljudje prejeli od Boga, so se navadno delu teh darov odrekli, da so z njimi počastili Gospoda. Tudi za čas, ki nam ga Bog naklanja, pokažemo svojo hvaležnost in veselje tako, da tega časa ne izkoriščamo le zase, ampak ga damo na voljo Bogu in bližnjemu. Če stvari, ki se jih oklepamo in pretirana skrb za dobro počutje počrpajo ves naš čas, govorimo o odvisnosti, ki nas zasužnjuje. Tega nas osvobaja odpoved, ki si jo naložimo z postom.

Pripravite pot

Post je pot, ki vodi k veliki noči. Ne zaznamuje le koledarske  priprave nanjo, ampak tudi življenje v katerem odstranjujemo kamenje na poti, ki se odpira pred nami.

 

Ne vem kaj bi pri spovedi povedal

Ne vem, kaj bi pri spovedi povedal, pravi šef, pri tem pa daje mlademu sodelavcu čutiti svojo slabo voljo…

Ne vem, kaj bi pri spovedi povedal , pravi zakonski moč, pri tem pa brez misli použiva skrbno pripravljeno kosilo…

Ne vem, kaj bi pri spovedi povedal, pravi učitelj, pri tem pa presliši tiho vprašanje boječega otroka…

Ne vem, kaj bi pri spovedi ovedal, pravi voznik avtomobila, pri tem pa izprazni še en kozarec in starta svoje vozilo…

Ne vem, kaj bi pri spovedi povedala, pravi gospa N…, pri tem pa naprej obrekuje svojo sosedo…

STOJ! Pravi postni čas.

IZSTOPI iz divjanja!

VSTOPI v novo življenje!

////////////////////////////////////////////////////////////////////////

»Odprimo duše žejne potokom milosti«, poje naša cerkvena pesem. Naj bo naš post čas čim večje zbranosti, molka in poglobljenosti, da v luči božje besede spoznamo sami sebe in svoj poklic. Tako bomo zmogli iz dneva v dan popravljati »smer plovbe«, da bo bolj naravnana k večnemu pristanišču. Za seboj bomo pritegnili tudi druge in iz svojih čolničev se bomo skupaj vkrcali na ladjo. Še vedno namreč velja resnica, za zgledi vlečejo.

%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%

BOŽJI SLUŽABNIKI  NA  SLOVENSKEM

  1. Aleksij Benigar, OFM

/1893 – 1988/

»Glej prihajam, da izvršim, o Bog tvojo voljo.«

Delovanje p. Aleksija v hrvaški provinci. Začel je z delovanjem v Varaždinu, kjer je bil profesor nemškega jezika in voditelj frančiškanskih gimnazijcev. Tu je zbolel za tuberkulozo. Šel je za mesec dni v domačo oskrbo v Radeče. Oče ga je pozdravil s Kneipovo metodo. Ko se je vrnil v Zagreb je postal magister klerikov. Že v letu 1919 so ga poslali v Rim na študij. Napravil je licenciat iz te4ologije. Zopet je prišla bolezen in se je moral vrniti domov. V pozni jeseni je obiskal svojega strica v Trnovem pri Ilirski Bistrici in še pri p. Vendelinu Vošnjaku na Trsatu nad Reko.

Predstojnikom je večkrat omenil, da bi rad šel v misijone, a so mu željo odbili, ker je bil še mlad in tudi slabotnega zdravja. Že kot otrok se je navdušil, da bi šel na Kitajsko. A v Rimu so želeli na naredi še doktorat, kar je tudi opravil leta 1929 z naslovom Metoda p. Antona Posevina o združitvi ločenih Cerkva.. Poslušala sta njegov zagovor tudi oba poznejša nadškofa in kardinala v Zagrebu Stepinac in Šeper.

Misijonar na Kitajskem – Šel je z ladjo iz Brindissija. Ladja je imela okvaro in za ta čas se je odpravil na Trsat. V Šangaj je prispel  31. oktobra 1929. Čakalo ga je še teden dni plovbe, da je prispel v Hankov. Prispel je 8. novembra. Tu je potem preživel 25 let svojega življenja. V tem času ni niti enkrat zapustil Kitajske, oziroma obiskal svoje domovine. To je bil čas, ko je poučeval teologijo /apologetiko, dogmatiko, liturgiko in tudi Sveto pismo, moralko in … Rad bi šel na deželo a potrebovali so profesorja. Oblikoval je tri generacije redovnih in škofijskih duhovnikov. Med njimi so škofje in mučenci. Izdal je tudi dva priročnika za teologijo.

Deloval je v času razpada cesarstva, revolucije, japonsko kitajske vojne, državljanske vojne, strašne poplave Jangcekjanga, preživel deve bombardiranji. Leta 1949 je bila ustanovljena Republika Kitajska – se je začelo tudi novo življenje za kristjane na Kitajskem. Cerkev je bila sicer formalno tolerirana, a dejansko pa ves čas preganjanja.     /se nadaljuje/

Kratko poročilo 2 seje ŽPS

Ob temi smo premišljevali in odkrivali lik sv. Jožefa – uči nas darovati se Bogu, Bogu zaupa, mu je poslušen. Kako se odzivamo na stiske in potrebe ljudi v današnjem času – Karitas, sociala, posameznik, Rdeči križ…Jožef je sprejel, kar je Bog od njega pričakoval.

Čas korone – možna povezava v družini, bilo je veliko ponudbe za duhovnost, tudi želja po obisku v cerkvi, ni bilo prepričevanja, da je potrebno v cerkev. Zbori so delovali, tudi veroučne ure so bile različno izvedene. Pogrešamo blagoslovljeno vodo, pozdrav miru in sprave in druženje ob kavi po maši. Oddaljenost pri sedenju v cerkvi je kar neprijetna, nekateri ne pridejo, predvidevajo da ne bodo sedeli.

Predstavljene so bile skupine, ki delujejo znotraj ŽPS /liturgična, za prireditve, za družine, za oznanjevanje in za mladino.  Razno- poleti imeli kakšne prireditve pod šotorom, obhajilo bo drugo nedeljo v maju, hvala vsem, ki ob pogrebu pridete v cerkev in ne ostanete zunaj in pokažete spoštovanje domačim in pokojnemu. Postne dejavnosti letos bodo.

Pepelnična sreda – maša bo zvečer ob 18 uri. Ta dan je strogi post. Enkrat na dan se do sitega najemo, /21 – 60/ hrana je brez mesa /14/. Če imamo priložnost gremo tudi ta dan k sveti maši in k pepeljenju.

 

V tem tednu bo za vse razrede reden verouk v učilnicah in v cerkvi.

 

Križev pot bomo molili v petek pred sv. mašo in v nedeljo ob 18 uri v župnijski cerkvi. Križev pot nas vodi na goro odrešenja.

Godovi in mašni nameni 28.2. – 6.3. 2022

pon. Roman……za + Marjan Kraljič ++ Trontelj, ob 18 uri

tor.    Albin…….za + Stane Pečjak, ob 7.3o zj.

sre. pepelnica……za + Franc Tomšič, ob 18 uri

čet.   Anzelm……za + Marija Hribar, obl. ob 18 uri

                            za ++ starše in Milka Boben, Gum. ob 19 uri

pet.   Kazimir……za + Franci Perovšek, obl. ob 18 uri

sob.   Olivija…….za duhovne in red. poklice, ob 7.3o zj

                              za + Anton Ferbežar, 30 dan, ob 18 uri

ned.   1 post…….ob 8 uri za žive in mrtve farane

                             ob 10 uri za + Jožef Skubic, st. obl.

Na prvi petek bom obiskal bolnike na domovih.