Oznanila župnije Škofljica, 20.3.2022

 

EVHARISTIJA

 

Evharistija je srečanje, kjer se ti Bog daje v hrano. Sprejmeš njegovo telo in postaneš del njegove Cerkve.

Sveta evharistija je zakrament, v katerem se nam podarja Jezus Kristus. V evharistiji sprejmemo Njegovo telo. Ko ga zaužijemo, postajamo Kristusovo telo, to pomeni Cerkev. Brez evharistije ni Cerkve.

Ker je Jezus v vseh, ki ga sprejemajo, spadajo skupaj: kot ljubezenski par, kot bratje in sestre ali najboljši prijatelji. Kot velika družina. Kar se je začelo s Kristusom v krstu, se tukaj znova obhaja: za vedno spadamo skupaj. In to imenujemo Cerkev.

»Nič ne sme imeti prednost pred bogoslužjem.« – pravilo Benedikta

Nedelja in evharistija – Cerkev se ni začela tako, da bi se zbralo nekaj kristjanov in bi nekaj počeli. Cerkev se je začela pri Jezusu – in pri vsakem evharističnem slavju še zlasti nedeljskem. Jemo Kristusovo telo. To je izvorna oblika Cerkve. »Udeležba pri Kristusovem telesu in krvi noče ničesar drugega kot to, da se spreminjamo v to, kar prejemamo (papež Leon I; okoli 400 – 461)ato je evharistija vir in vrhunec vsega krščanskega življenja« (drugi vatikanski koncil) in nič je ne more nadomestiti.

 

Kaj se zgodi pri sv. maši?

Sveta maša je čudež: udeležiti se smemo Jezusove smrti in vstajenja. Z Jezusom Kristusom našim vstalim Gospodom, slavimo velik praznik – praznik zahvale

Jezus je umrl dan pred – praznikom pashe. Umrl je za nas vse. Na predvečer je imel Jezus še večerjo  s svojimi učenci, kjer je praznoval veliko zahvalo. Podal jim je – kruh in vino in pri tem izgovoril nenavadne besede: TO JE MOJE TELO…TO JE MOJA KRI.  Pri vsaki maši duhovnik ponovi točno te besede o kruhu in vinu. Po svetem Duhu kruh in vino postaneta Jezusovo telo in Jezusova kri.

Pri vsaki sveti maši postaneta za nas navzoča Jezusova smrt in njegovo vstajenje: Srečamo križanega in vstalega Gospoda ter se združimo z njim tako, da gremo k obhajilu (= communio).

To ni tako kot je na televiziji, kjer si pogledamo tisočo ponovitev nekega starega filma. Pri sveti maši smo v živo navzoči pri Jezusovi smrti in vstajenju.

Grška beseda za zahvalo je »eucharistie«. Evharistija je drugo ime za sveto mašo.

Praznik pashe je največji judovski praznik, ob katerem se spominjajo izhoda izraelskega ljudstva iz Egipta. Preberite Drugo Mojzesovo knjigo, poglavje 12.

Pri maši spremenjeni kruh imenujemo tudi hostija. Hostija prihaja iz latinske besede hostia = daritev, žrtev.

Sveta maša – Ko bi sveti Bonaventura (1221 – 1274) nekoč moral pojasniti, kaj je sveta maša, je našel genialno opredelitev, ki je hkrati molitev: »Dal sem se tebi, daj se ti meni!« Nek pridigar je iz tega izpeljal: »Evharistijo lahko primerjamo z  zakonom. Mož reče: Ti se daješ meni, jaz se dajem tebi. To je vse kar moramo vedeti  bodisi o zakonu bodisi o sveti maši.«

»Pridejo dnevi, ko se ti zdi bogoslužje težavno. Takrat Mu ponudi svoje telo, da bo že tvoja navzočnost znamenje za tvoje hrepenenje, ki v tem trenutku ni tako uresničljivo, da bi slavil svojega Gospoda. Veruj v Kristusovo navzočnost v tebi, tudi če ob tem ne čutiš nobene resonance, ki bi jo bilo mogoče zaznati«.

                                                              brat Roger Schutz

BOŽJI SLUŽABNIKI  NA  SLOVENSKEM

Jakob Ukmar (1878 – 1971)

Apostol sožitja

 

V svoj dnevnik  je Božji služabnik Jakob Ukmar 16. junija 1971 tri mesece pred svojo smrtjo zapisal: » Zvest v molitvi, zvest v delu, zvest v križu, zvest sveti Cerkvi želim dozorevati za poslednji božji klic. Ta eshata so blizu, naj me združijo z njim, ki je moj izvor, moja vera, moja ljubezen, moj zadnji cilj, moje vse.«

Jakob Ukmar se je rodil 13. julija 1878 na Opčinah pri Trstu kot četrti otrok železniškemu čuvaju Simonu Ukmar in materi Mariji roj. Šušteršič. Krščen je bil v župnijski cerkvi sv. Jerneja na Opčinah. Po osnovni šoli je obiskoval državno gimnazijo  v Trstu. V šolo je vsa leta hodil peš. Že takrat je pokazal svojo točnost, ki ga je oblikovala vse življenje. Po očetu je podedoval  kraško trdnost, natančnost, doslednost in redoljubnost.. Po gimnaziji je stopil v goriško bogoslovje in leta 1901 bil posvečen za duhovnika. Njegovo prvo službeno mesto je bilo v Rojanu, pozneje za Ricmanje. Ta duhovnija je želela prestopiti v pravoslavje, če ne dobijo samostojne župnije in pravice do uporabe glagolice v bogoslužju. Zaradi nevarnosti, ki mu je pretila s strani faranov je spal vsak večer v drugem delu župnišča. Ko ga je škof leta 1907 prestavil še za kaplana pri sv. Antonu v Trstu so se vernike težko ločili od njega. Imeli so ga radi, ker je bil preprost in jih je ljubil. Leta 1909 je prišlo do pomiritve med škofom in verniki v Ricmanjih, za kar pa je prijel g. Ukmar papeško odlikovanje Pro Ecclesia  et Pontifice. Pozneje je postal ravnatelj deškega konvikta in katehet na nemški državni gimnaziji v Trstu.

Prva svetovna vojna je prinesla prvo drastično spremembo v Ukmarjevo življenje. Čeprav se v politiko ni vtikal – vpletal, pa je vendar le jasno izrazil dvom v upravičenost razlogov zaradi katerih je Avstrija  sprožila prvo svetovno vojno. Zato ga je vojaška oblast aretirala in ga zaprla. Bil je zaprt na ljubljanskem gradu. Zaprt je bil dober mesec. Po zaporu ni več smel poučevati verouka na gimnaziji. V tem času pa se je vpisal na fakulteti na Dunaju  – doktorski študij. Kot politično sporen kandidat ni smel bivati na Dunaju v cesarski ustanovi Avgustineumu.

 

 

Prihodnjo nedeljo bomo poromali na Križno goro pri Starem trgu, kjer se bomo pridružili molivcem križevega pota. Potovali bomo z osebnimi avtomobili. Odhod izpred cerkve bo ob 12.30.

 

 

 

NCNG + Pavla Repar

Kristus Lazarju ni dal nesmrtnost, vrnil mu je samo zemeljsko življenje. Lazar je moral še enkrat umreti. Že to pomeni moč nad smrtjo. Smrt nima zadnje besede. Zadnja beseda je pridržana samo Bogu. K njemu se življenje vrača. Pokojne Pavle se spominjajo domači Tonijevi. Hvala za dar sv. maše. Bog plačaj!

Prehod na poletni čas – iz 26.3. na 27.3. 2022.

 

Teden družine 2022

Med 19 in 25. marcem tradicionalno obhajamo Teden družine. Lani smo ob prazniku sv. Jožefa vstopili v leto družine, ki se bo zaključilo letos junija z 10. svetovnim srečanjem družin v Rimu. To leto se odvija pod geslom Družinska poklicanost in pot k svetosti.

 V tem tednu bomo lahko vsak dan ob 20.oo uri spremljali iz vseh naših škofij na spletu pričevanje družin, kako dajejo prostor Bogu v svojem vsakdanjem življenju. Z njimi se povežimo tudi v pesmi in molitvi. Ob koncu bo  škof podelil blagoslov vsem sodelujočim. Spremljate lahko na Zoomu, You Tube in Facebook  – na portalu škofij ali na portalu Pridi in poglej.

Materinski dan 25.3.

Že 2000 let se kristjani spominjamo dogodka, ko je angel Gabrijel prišel k Mirjam in ji oznanil, da bo postala mati božjemu sinu Jezusu. To se je zgodilo v preprostem prostoru nazareške hišice, ki je danes pod novo baziliko Oznanjenja v Nazaretu. Marija je pristala na povabilo božjega poslanca. Izrekla je najpomembnejši da v vsej zgodovini. Začel se je uresničevati božji načrt odrešenja. Vabljeni k maši!!

Godovi in mašni nameni 21.3. – 27.3. 2022

pon. Lupicin…….za ++ družina Zupanc, ob 18 uri

tor.   Lea…………za + Peter Repar, ob 7.30 zj

sre. Alfonz……..za + Dana Huč, Gajniče, ob 18 uri

čet.   Katarina……za + Pavla Skubic, ob 18 uri

                               za + Martin Golobič, ob 19 uri Gum

pet.   Oznanjenje….v čast MB za zdravje, ob 9 uri

                                za + Hilda Kraškovic, ob 18 uri

sob.   Kastul………za + Ana Belcijan, ob 18 uri

ned.   4 postna…….ob 8 uri za žive in mrtve farane

                                 ob 10 uri za mir v Ukrajini