Oznanila župnije Škofljica, 1.1.2023

 

»ČE  BI   JEZUS DANES  ŽIVEL…«

 

 

Če bi Jezus danes živel… vem kaj bi delal, vem kaj bi bral, vem kje bi hodil, vem kaj bi delal, vem kaj bi hotel, in tudi vem kaj je povedal v sv. Pismu in kaj poslušamo ob nedeljah, ko duhovnik bere evangelij ali pa tudi berilo, ki govorijo o življenju prvih kristjanov. Nekateri msilijo, da imajo vse te stvari v malem prstu in si tako tudi Jezusa Božjega sina postavijo v nek svoj kalup, ki pa ni pravi za Jezusa in ne za njegovo poslanstvo, ki ga je orpavljal na tem svetu.

Med svojim bivanjem je Jezus vznemiril vse, od vsevednih učiteljev v templju, do svojih učencev, ki so bili velikorkat vsi začudeni in presenečeni ob njegovih izjavah in delih. Saducejem je rekel, da slabo razumejo Boga in da je njihovo poznanje sv. Pisma površno /Mr 12,18/. Velike duhovnike je okrcal zaradi molitve v templju /Mr 11,15/, Herodu ni izkazal primernega spoštovanja in ga je imenoval »lisjak«. Kako so bili vsi nejevolni, ko ni spoštoval postave. Oznanjal je božje kraljestvo sami Jezusovi učenci, kaj šele drugi so pričakovali, da bo Jezus ustanovil zemeljsko kraljestvo, vendar ga prisotnost Rimljanov na ozemlju Palestine ni preveč motila. Množice so bile včasih navdušene, pa so bile takoj v naslenjem trenutku oropani dragocenih san, niso se uresničili njihovi načrti.

Jezus bi danes prav tako povzročal nelagodje. Tudi danes srečujemo mnoge, ki skušajo Jezusa vkalupiti v svoje človeške modele. Mnoge skupnosti bi radi Jezusa na svoji strani in se z njim hvalili ali pa tudi tako »moramo biti nevtralni«. Imamo pa tudi nekatere, ki bi Jezusa radi stlačili v zgodovinski jopič… A Jezus se ne da. Upira se takim predstavam, ker takega Jezusa ne more biti in kot tak tudi ni prišel na svet. Mnogi pa takega Jezusa, ki ga najdejo v evangeliju nočejo priznati, ker to od njih zahteva tudi spreobrnjenje njihovega življenja.

Jezus tudi danes prav tako izstopa kakor takrat, ko je prišel na svet. Ne misliti, da tisti, ki vznemirja v Jezusovem imenu, da je že na njegovi strani. Morda ima tak še premajhno poznanje božjega Sina in preprosto uživa v svojem pričevanju za Boga. Potrebno je razumevanje drugih in tudi sodelovanja z Bogom.

Se vam zdi ta stavek pravilen, če bi Jezus danes živel? Ali Jezusa ne sprejemamo, da je on danes med nami. Jezus je še kako živ in tudi med nami. Ali nismo v tej božični noči slišali da je Bog z nami – Emanuel. Kar nam je sam povedal in tudi sam izpričal z svojim vstajenjem po smrti. Sedi na desnici Boga Očeta. Živi tudi v tem svetu in nam govori po Cerkvi. »Kdor vas posluša, mene posluša, kdor pa zavrača vas , zavrača mene. In kdor zavrača mene, zavrača tistega, ki me je poslal.« (Lk 10,16). Ker je Cerkev pokorna Jezusu, se svetu zdi, da izstopa, in jo nenehno opozarja, naj se podredi pravilom. Vendar se ne smemo veliko pritoževati saj je bil njen Gospodar precej jasen: »Služabnik ni večji kot njegov gospodar. Če so preganjali mene , bodo preganjali tudi vas; če so se držali moje besede, se bodo tudi vaše (Jn 15,20).

Pred tridesetimi leti je mlad, šermanten  in nadarjen profesor  porabil vsako priložnost, da je pred dijaki smešil vero in Cerkev. Do dijakov je bil sicer pravičen in je dopuščal tudi ugovore. Dijak, ki mu je najbolj ugovarjal, je imel pri njem vsa leta odlično oceno. Enkrat ga je celo določil za slavnostnega govornika na mestni Prešernovi proslavi. Toda za vsak njegov ugovarjajoči stavek je porabil vsaj deset minut za svoje zanosno ateistično prepričevanje.

Ko se je ta profesor pred nedavnim  bližal smrti, ga je tisti dijak, ki je sedaj duhovnik , obiskal in profesor mu je zatrjeval: »Verujem v sveto. Duhovniški poklic  spada skupaj s pedagosškim in zdravniškim v trojico najvažnejših poklicev.«

»Ali je Bog samo naš?« Kristus je prišel za vse ljudi. »Ni več Juda ne Grka, ni več sužnja, …zakaj vsi ste eno v Kristusu Jezusu.« /Gal 3,28/.

V ZRCALU EVHARISTIJE

 

Sveti nered pri pozdravu miru

 

                                              Ob najvišjji točki  svete maše, pri

povzdigovanju in obhajilu, nas najgloblje lahko nagovori  le tišina, naš osebni  in zasebni stik z Bogom.

Toda saj smo občestvo! V cerkvi pa res ne smemo gojiti individualizma. Tu smo ena družina, bratsko povezana. Zakaj se potem ne bi drug drugemu nasmehnili? Zakaj se med mašo ne bi držali za roke? Ali se ne smemo nasloniti  na rame sožupljana ali sožupljanke, ki jo imam rad, rada? Pa jo ob pozdavu tudi poljubiti?

Smeš in smem, kdo nama je to prepovedal. Pozdrav miru, Kristusovega miru, je prav v našem stoletju več kot potreben, saj se ne v vaškem ne v svetovnem merilu zlepa ne poležejo zamere, nasprotovanja, napadalnost in vojne. Vabilo, naj si kot pozdrav miru sežemo v roke, se kdaj sliši prav ganljivo. Božje ljudstvo odskoči kot vzmet steguje roke na desno in levo in čez tri klopi.

Liturgično navodilo pa pravi, naj dostojno sežemo v roko  verniku  na desni strani in pozdrav hkrati velja vsem. Pa če bi svojo prepoteno dlan  prej obrisali v robec, bi bilo neznansko prav. Sploh prav, če bi prišli k maši z umitimi rokami in od glave do nog snažni. Duhovnik si obredno ne oplakne prstov zgolj zaradi simbolike, ampak tudi zavoljo higiene.

Ko se sveti nemir končno poleže in je bilo med tem do polovice že odmoljeno  Jagnje božje, ki odjemlje grehe sveta, je pa komaj še kaj možnosti, da bi se občestvo res navznoter pripravilo na prijem obhajila. Brž, brž, da se priključim vrsti.

Seveda se lahko jutri za pozdrav miru naslonim na rame svojega sožupljana, samo lahko, da bo kdo takoj poklical rešilca.

========================================================Našim krščanskim družinam manjkata predvsem dve stvari, ki pa sta med seboj tesno povezani, pogovor ned zakoncema in pogovor z Bogom.

                                                                                       (Vital Vider)

 

NCNG  + Jelka Pangerc

Argentinski pisatelj Jorge Luis Borges pravi.«Smrt je običaj, ki ga moramo vsi prej ali slej spoštovati.« Med sodobniki  mu je pritegnil Emil Cioran, francoski romunski esejist: »Smrt je najbolj trdna  in zanesljiva iznajdba življenja.«

Domači, prijatelji in znanci so darovali za sv. maše in v dobre namene: Lavka Fani, Štajnarjevi, Franc Trtnik z družino, Janez in Maja Martinc, Leskovec Martin z družino, Grum Silva in družina Cotman iz Golega.

+ Rudi Kovačič

Spomnjajo se ga z molitvijo in dobrimi deli: brat Viktor z družino, sestra Marija Bregar, Marija Kraškovic , Lojzka Kovačič z družino, Ksenija Hočevar in Goršič Alojzij z družino.

Razlog našega upanja je tisti, ki živi in deluje v nas, ki je umrl in vstal, Kristus, ki je nekoč zaklical: Pridite k meni vsi, ki se trudite in ste obteženi in jaz vas bom poživil. Hvala vsem darovalcem.

Svetovni dan mladih

SDM je svetovno srečanje mladih vsega sveta s papežem. Poteka samo na vsake tri leta, zato ne zamudi priložnosti Leta 2023 se bomo zbrali v Lizboni na Portugalskem od 1. – 6.8. 2023. Pridi!

 

Ljubezen radosti – Mi kot pastirji moramo družinam vlivati pogum, da bi rasle v veri. Zato je prav, da jih spodbujamo  k pogosti spovedi in udeležbi na duhovnih vajah in obnovah. Družina je skupnost molitve za vse člane.

 

Prva sreda v mesecu 4.1. 2023 ob 17.3o

Vabljeni k molitvi po namenu sv. očeta, da bi bili vzgojitelji verodostojni pričevalci, da bi učili bratstvo in ne tekmovalnosti, ter še posebej pomagali  najbolj ranljivim mladim. Slovenski namen – novim generacijan ne moremo zamolčati resnic, ki dajejo življenju smisel in molimo še po osebnih namenih. Pridi k molitvi.

Tretji sveti večer 5.1. 2023

Kakor se je Bog razodel trem tujcem, trem kraljem v podobi betlehemskega otroka, tako se žili tujcem današnjega časa v majhni meri razodeti tudi po nas – molimo, blagoslovimo dom in pokropimo dom. To bo tudi izraz naše vere in potrditev da želimo božjo moč.

Godovi in mašni nameni 2.1. – 8.1. 2023

pon. Bazilij………..za + Ljubica Kraškovic, 30 dan, ob 18 uri

tor.   PJI…………….za + Marija Novak, ob 7.30 zj.

sre. Elizabeta…. za + Helena Gruden, ob 18 uri

čet.   Milena……. Za + Leon Henigman, obl. Gum. ob 19 uri

pet.   Razgla……..za + Rudi Kovačič, ob 9 uri

                              za + Roman Mikulčič, obl. ob 18 uri

sob. Rajko……….za duh in red. poklice, ob 7.3o zj.

                             za + Franc Tomšič, ob 18 uri

Ned.   JK………….ob 8 uri za žive in mrtve farane

                            ob 10 uri za + Franc Krivec

Na praznik Gospodovega razglašenja bodo pri maši sodelovali letošnji sodelavci trikraljevske akcije. Vabljeni. Na praznik sv. Treh kraljev bodo zvečer pri maši sodelovali tudi koledniki. Če kdo želi oddati svoj dar, pa vas niso obiskali koledniki, to lahko storite do četrtka in odaste svoj dar v nabiralnik v avli. Na praznik prinesite k maši tudi adventne nabiralnike veroučenci, kar ste zbrali v adventnem času.

Tečaj za zakon  – Ljubljana Krekov trg 1, pet večerov – pon. – petek od 19.3o – 21.3o od 9.1. – 13.1. 2023; tel. 031 263 958 Milan. Zaročenci vabljeni.

 

V četrtek bo verouk za 8 in 9 razred. Veroučenci pridite!

 

V januarju čistijo cerkev iz Glinka in Zaloga. Dogovor veliko pomaga pri skupnem delu.