Oznanila župnije Škofljica, 26.3.2023

 

MOŽNA DIAGNOZA

 

Dva človeka sta se odpravila v tempelj: farizej in cestninar. Farizej je rekel Gospodu: »Poglej kako sem dober. ..Nisem tak kot drugi!« Prosil je Boga, naj ga pohvali za njegovo dobroto. Cestninar je rekel Gospodu: »O, Bog usmili se mene grešnika!« Prosil je Boga, naj mu odpusti grehe.

Česa prosiš ti Boga pri spovedi. Si poodben farizeju ali cestninarju?

Poglejmo simptome bolezni za katero mnogi zbolevajo:

a/tip osebe – »kazanje s prstom« – Pravičnež je človek, ki se nikoli ne zmoti in ima vedno prav. Uživa, kadar odkriva napake drugih. Sam je, nasprotno »neoporečen«. Za napake drugih mora takoj zvedeti pol sveta. Ne zna pogledati vase in priznati svojih napak, biti razumevajoč do drugih. Globoko v njem je zakoreninjena razvada obsojanja. Vedno mora imeti zadnjobesedo, nikoli ne prizna, da je storil kaj narobe.

b/tip osebe – »zloščena zunanjost« na zunaj zgleda popoln, kar pa je v resnici velika prevara. Vse naredi za to, da izpade pred drugimi v  lepi luči. Vse je pripravljen storiti za to, da mu drugi ploskajo in ga hvalijo.

c/tip osebe – »iskanje prvih sedežev« gre za človeka, ki hoče biti vedno prvi, najboljši. Meni, da drugi nikakor ne morejo biti dobri. Z drugimi vedno tekmuje. Vsi so njegovi tekmeci. Želi da bi se življenje njumu odvijalo dobro, drugim pa slabo. Razjeda ga zavist.

č/tip osebe – ni časa da bi se ustavil – to je človek, ki ima vedno ogromno opravkov in zaradi česar nikoli nikomur ne pomaga. Vedno ima pripravljen izgovor, da se umakne.

d/tip osebe – ni boljšega –to je človek, ki gleda druge z viška. Drugi so zanj samo »kegli«, z njimi ravna kot se mu zazdi. Vedno hoče gospodovati nad drugimi. Pripada višji kasti, zato hoče narekovati pravila in pričakuje, da ga bodo drugi brez besed ubogali.

e/ tip osebe – iskalec aplavzov – vse stori, da bi ga drugi opazili, mu ploskali in ga pohvalili. Vse kar dela dela iz enega samega razloga: da bi ga drugi videli in mu rekli: »Bravo«. Nazdnje postane lutka /javnega mnenja/.

f/tip osebe – vzemi ti – bremena s svojih ramen nenehno prelaga na ramena svojih bližnjih. To je človek, ki vse prelaga na svoje bližnje: delo, ki bi ga moral opraviti, svojo krivdo

g/tip osebe – zajedavci napadajo – to je človek, ki živi na račun drugih. Sam ne naredi ničesar, izkorišča delo drugih in če je treba jih tudi izsiljuje…

h/tip osebe – veliko dima, malo ognja –dober je v besedičenju in telovadbi z jezikom, v resnici pa ni sposoben narediti ničesar. Koliko besedi, napovedi, predlogov, toda potem…nikoli ne naredi ničesar.

i/tip osebe – čim manj delati – je kruh, ki si ga ni zaslužil. Čas teče, on pa stoji prekrižanih rok in spi. Bog ne daj, da bi si kdaj upognil hrbet.

j/tip osebe –takoj se bom razjezil –na njegov račun se ne sme reči nič, takoj se razjezi in ne sprejme nikakršnih opazk. Takoj ko se mu kdo približa ali se ga dotakne, mu vrne udarec.

Molitev: Na misel mi je prišel tisti starejši brat, ki se ni hotel veseliti vrnitve svojega mlajšega brata.  V svojem bistvu so farizeji podobni starejšemu bratu. Imajo se za pravične in popolne, dobre pred Bogom.

Tudi jaz sem pogosto v nevarnosti, da bi jim bil podoben. Kot oni tudi jaz mislim, da sem dober in prizadeven. Pogosto se primerjam z drugimi in jih z lahkoto sodim. Odpusti mi, Gospod, in me poboljšaj. Daj, da bom odkril, da me imaš rad ne zato, ker sem dober, ali ker si to zaslužim, ampak zato, ker si Ti dober in ker na enak način ljubiš vse ljudi. Amen.

 

V  ZRCALU  EVHARISTIJE

 

Bog govori, ampak kako

                                                         Osebni stik vzpostavljamo iz oči v oči;

                                         pri sv. maši smo to mi, ambon in oltar.

Pri maši naj bi se najprej nahranili mi z mize božje besede. Toda, ali se? Za predoku in za predjed pademo najprej v skušnjavo radovednosti: kdo bo danes bral berilo? Aha, spet ona! Bogoslužnim bralcem liturgična priporočila res niso kaj prida mar. Berilo bralni nastop je priložnost, da se postavijo na ogled v vsej resničnosti. Temu so kavbojke prirasle že na kožo, onemu leze srajca izza hlač. Gospa brdke linije se je zbasala v skrajno oprijeto garderobo, gospodična rosnih let razkazuje svoja gola ramena in še kaj. Ta bere o nekem Elizeju, kot da bi razglašal cesarjev ukaz. Oni nekaj basira »ve ljubezni« in »ze ljubezenijo. Zanimiva je dama, ki bere sama sebi, še bolj pa ona, ki se ozira po ljudeh in jim daje vedeti, da ima nekaj gledališkega znanja. Pa ona druga, ki parkira z glasom že sredi psalma, da jo božje ljudstvo prehiti z odpevom. Vernikom res ne preostane drugega, kot da so ves čas na preži, kdo, kaj, kakšen in kako se bo vse skupaj izteklo. Ljubi mir nastopi, ko duhovnik, ki je vedno isti in smo ga navajeni, bere evangelij. Nekaj zadrege pa potem, ko ne neha pridigati. Pa bi bil vsaj trikrat že lahko rekel amen.

Težka hrana z mize božje besede. Vsa je ostala tam, saj je nismo utegnili prebaviti. Ko je bilo pa toliko spremljevalnih okoliščin.

Nemara bomo počasi doumeli, da je cerkev svetišče. In bomo vsi in vedno  in s srcem prisluhnili sporočiluberil, psalma, evangeliju in homilije. Pa saj nam po še tako razmontiranih bralcih in pridigarju govori sam Bog. Povsem brez krivde za našo raztresenost pa oni tudi niso

Radijski misijon  – Ko se temlji reda podirajo. – Ognjišče

Misijon bo potekal od 26.3. – 1.4. 2023 na radiju, vodi ga nadškof Marjan Turnešek, sodelovali bodo tudi drugi duhovniki. Misijonski nagovori bodo vsak dan ob 11 in ob 17 uri. Spovedni dan bo v petek 31.3. 2023

Velikonočna spoved – 31.3. 2023 ob 19 uri

S pepelnično sredo  smo začeli 40 dnevni postni čas pred velikonočnim prazniki. V tem času naj bi nas spremljale Jezusove besede: »Sprobrnite se in verujte evangeliju.« Verujte božjim besedam! Božje besede pa so: »Človek ne živi samo od kruha.« Človek nima samo telesa, ampak ima tudi dušo. In sicer neumrljivo dušo. Če to rešiš, je vse rešeno, če to izgubiš, je vse izgubljeno. Poznamo Jezusov nauk: »Kaj pomaga človek, če si ves svet pridobi, svojo dušo pa pogubi?« Na razpolago bodo trije tudji duhovniki od 19 ure naprej. Jezus nas rešuje zla in smrti. Vabljeni.

Križev pot – 26.3. na Škofljici – pripravijo mladi, ob 18h

      2.4. na Gumnišču – komisija za oznanjevanje, ob 18h

Oljčne vejice iz župnij slovenske Istre bomo tudi letos ponudli in pravočasno dostavili  župnijam po Sloveniji. Kmetje velikodušno prispevajo obrezane vejice za uporabo na cvetno nedeljo. Dostava izključno poteka preko župnij slovenske Istre. Dar gre za obnovo istrskih cerkva. Hvala. Oljke dobite v avli!

Cvetna nedelja – 2.4. 2023

Procesija nas spominja na Jezusov mesijanski vhod v Jeruzalem, ima praznični in ljudski značaj. V svojih domovih radi ohranjamo zelenje, ki je bilo blagoslovljeno na cvetno nedeljo in smo ga nosili pri procesiji. Pri procesiji je pomembno sodelovati, ne zgolj oskrbeti oljčno vejico. Oljčne vejice naj bodo shranjene predvsem kot pričevanje vere v Kristusa, kralja in njegovo velikonočno zmago.

Zjutraj berejo pasijon – redni nedeljski bralci, ob 10 uri poje MPZ – Janezov pasijon. Blagoslov oljk ob 10 uri

Čiščenje okolice cerkve bo v soboto 1.4. od 8 ure naprej. Zaradi covida smo morda nekoliko pozabili na to delo. Tokrat lepo prosim za pomoč, da pripravimo tudi okolico cerkve za velikonočno praznovanje

 

Godovi in mašni nameni 27.3. – 2.4. 2023

pon. Peregrin……….za ++ Anžič, ob 19 uri

tor.   Vojan…………..za + Marija Novak, ob 7.3o zj.

sre. Bertold………..za + Anica Škrjanc, ob 19 uri

čet.   Amadej…za + Jože, Manca Oblak, Francka Hočevar, ob 19 uri

                                  v čast MB in sv. Ani; Gum, ob 20 uri

pet.   Benjamin…….za + Martin Iskra, ob 19 uri

sob.  Tomaž…………za duh. in red. poklice, ob 7.3o zj

                                 v čast MB za zdravje, ob 19 uri

ned. cvetna………..ob 8 uri za žive in mrtve farane

                                ob 10 uri za + Jožef, Angela Kolovič, obl.