Oznanila župnije Škofljica 3.9.2023

 

DOM  KOT  DUHOVNO SREDIŠČE

 

Mi kristjani sprejemamo, da je družino ustvaril Bog in jo postavil kot temeljno družbeno  enoto. Družina, ki deluje v skladu  z Božjimi smernicami, torej krepi, usmerja in plemeniti vse drug3e družbene institucije, pa naj gre za vladne organe, gospodarska podjetja, cerkve, izobraževalne sisteme ali civilne organizacije. Kadar dom ne deluje v skladu s svetopisemskimi smernicami, trpijo vse naštete institucije.

Človeštvo ima v resnici le dve možnosti: ali bo izbralo Božjo pot ali pot sveta. Pravila in navade sveta se nenehno spreminjajo, saj odsevajo le trenuutno stanje družbenih vrednot in prepričanj. Božji zakoni pa so nad človeško kulturo in ostajajo veljavni ne glede na to, ali jih ljudje sprejemajo ali ne. Kot je rekel apostol Pavel: »Naj se rajši pokaže, da je Bog resničen, vsak človek pa lažniv.« /Rimlj. 3,4/. Sveto Pismo tudi jasno pravi, da bo poslednja sodbe temeljila na Božjih zakonih, ne na mnenju ljudi.

Takšna zaveza  se začne z zavezo mož in žene, da iščeta Božjo voljo in da v središče vsega postavita ugajanje Bogu in čaščenjue Boga. To je lahko reči, a težje storiti. Človeštvo v svoji silni želji, da bi igralo vlogo Boga, slepo hiti z uničevanjem stvarstva in sebe. Le vrnitev k Bogu in življenju po njegovi volji lahko spremeni tok tega sveta od smrti k življenju. Toda vedeti moramo, da tu ne gre za romantično, čutno ljubezen filmske industrije, temveč za ljubezen, ki nas spodbuja k dajanju in služenju. Kot rečeno, je najpogostejša beseda  za ljubezenv Novi zavezi agape. Pri agape ne gre za čustva, temveč za izbor, odločitev in zavezo. Sveto pismo opisuje ljubezen agape z naslednjimi besedami: »ljubezen je potrpežljiva, dobrotljiva, ni nevoščljiva, se ne ponaša, ne išče svojega, se ne da razdražiti…/1Kor 13, 4 – 7/.

Dom kot središče evangelizacije. V Novi zavezi pogosto beremo o cerkvah, ki so se zbirale po domovih (pri tem ne smomo pozabiti, da smo cerkev ljudje in da je cerkvena zgradba le kraj, kjer se cerkev zbira. Apostol Pavel je poslal pozdrave Filemonu in v njegovi hiši se je zbirala  cerkev. Posev v času preganjanja so bile doma hiše varne za srečevanje kristjanov. Topla gostoljubnost doma predstavlja čudovito okolje za oznanjevanje veselga oznanila. Marsikdo raje sprejme povabilo na dom, kakor pa na  gostujočo cerkev, na katzero še niso pripravljeni. Človek z gostitelje vzpostavi tudi bolj sproščen odnos /intimen odnos/.

Dom kot središče bogoslužja – Dom je kraj dnevnega bogoslužja. Žal nekateri menijo, da je bogoslužje samo  za to namenjenih prostorih. Dom v svojem običajnem delovanju ponuja veliko priložnosti, da se družinski člani ustavijo in posvetijo družinskemu bogoslužju. Pred obrokom se lahko zahvalimo za dobrine, ki jih bomo zaužili. Lahko načrtujemo skupni čas molitve in branje sv. Pisma. Družina, ki moli skupaj ostane skupaj. Pogovarjamo se lahko o odlomkih sv. Pisma. Tudi ta pogovor mora postati nekaj vsakdanjega. Koliko krat uporabimo vsakdanje dogodke za pogovor. Kakor radi govorimo o vremenu, je prav, da govorimo tudi o božji besedi, o odlomkih, ki nam govorijo o Jezusu, o večnem življenju, o smislu življenja, o

ljubezni do bližnjega… Modri starši spodbujajo otrokova vpršanja, tudi kadar z njimi izraža dvom. To je znak rasti in trajne duhovne vzgoje, ki bo otroku pozn3eje podlaga za življenje.

Dom in Cerkev – To dvoje pa ne pomeni, da družini ni potrebno biti povezan s Cerkvijo. Prvi kristjani so se tudi kljub preganjanju redno srečevali pri bogoslužju. Krščanska družina je na poti v nebesa. Stvari na zemlji so začasne, duhovne so da bi se lahko imenovali božji otroci. Naš dom ni na zemlji, temveč v nebesih pri Gospodu. /Heb 11,13 -16/.

GRADITI  OD  SPODAJ

Pri malih skupinah gre za spremembo življenja

 

V svetu okuženim z grehom, imamo vsi svoje težave. Nismo vedno takšni, kakršni hočemo biti, niti takšni kakršni se zdimo. Večina nas prav tako ne more nikamor prenesti svojih naporov in težav. Nikjer ne moremo deliti svoje sreče in svojih solza. Naučeni smo, da skrivamo svoje stiske in skrbi, ter da smo brezbrižni do svojih hib in bojazni. Še zlasti v cerkvenih okoljih nosimo maske in ustvarjamo podobe, ki zahtevajo preveč časa  za vzdrževanje in so končno prešibke, da ne bi enkrat propadle. To je težko breme. Ironično je, da kadar se maske včasih snamejio in se ljudje pokažejo v svoji pravi podobi, ti pogosto zapustijo cerkveni svet, ker se ne čutijo več vredni in dobrodošli. Prav tedaj, ko bi najbolj potrebovali pomoč cerkvene družine, se ji odrečejo, ker so vsi spoznali njihovo skrivnost; da niso popolni in da so njihova življenja neurejena.

V malih skupinah ljudem lahko zaupamo, da spoznajo našo zgodbo in nas sprejmejo kljub našim nepopolnostim. Male skupine so za nas priložnost, da storimo to, kar nam opravi sv. Pismo; da moramo storiti za druge kristjane: »nosite bremena drug srugemu in tako boste izpolnili Kristusovo postavo (Gal 6,2).

Male skupine so gotovo kraj, kjer najdemo podporo, vendar to niso podporne skupine. To tudi niso terapevtski pogovori, niti ne 12 kratni pogovori. Njihov namen ni biti tribuna Za posameznike, ki bi se osredotočili zgolj na lastne potrebe, tako da bi to obvladovalo življenje skupine.

Člani naj bodo kar se da pristni in avtentični. Naj bodo odkriti glede tega, kdo so in kje so v svoji hoji za Gospodom. Člani se imajo radi in se podpirajo. Iz takih skupnosti se bodo pojavila resna vprašanja. Zaupnost je ključnega pomena. To pa ustvari okolje, kjer so člani lahko odkriti. Če ni zaupnosti, to skupino ubije. Velika pomoč je tudi da so skupine stalne. Člani v isti skupine ostanejo  za prehodno določeno časovno obdobje. Kadar posamezniki ne preskakujejo od ene k drugi skupini, temveč so predani določenim ljudem, se dvigne tudi raven sproščenosti.

NCNG  + Aleksander Pene

Človek hrepeni po nesmrtnosti. To mu je globoko prirojeno. »Tvoj brat bo vstal pravi Jezus Marti.

Darovali so za sv. maše in za potrebe cerkve: nečakinja Martina in Stane Bozja, Špolar Janez in Simon z družino, pranečaki Janez, Blaž, Matija in Mojca, Peter in Marija Tomažič, Jana Dolšina z družino, Hribarjevi iz Reber, nečak Robert z družino, nečak Jože z družino, družina Slak – Reber, Jože in Ana Kastelec z družino, Marija Repar, Blatnikovi iz Lanišča. Bog plačaj!

+ Čamernik Majda –  Marjana in Nuša z družinama – Bog plačaj!

+ Boben Janez – Vinko Brodnik z družino –  Bog povrni!

Bog je dal svojega Sina za nas , da bi imeli večno življenje  Bog nas je tako ljubil

Urnik verouka v letu 2023/24

1 raz. v pon. ob 17 uri                   6. raz. v pon. ob 16 uri

2.raz. v pon. ob 16 uri                   7 raz. v pon. ob 15 uri

  1. raz. v pon. ob 17 uri 8 raz. v čet. ob 16 uri
  2. raz. v pon. ob 16 uri 9. raz. v čet. ob 17 uri

5.raz. v pon.  ob 17 uri  Bodite redni pri verouku in nedeljskih mašah!

NEDELJA MLADIH – 10.9. 2023

Namen nedelje mladih je, mladim dati spodbudo za krščansko življenje na začetku šolskega in akademskega leta, ovrednotiti vlogo mladih v župniji, molitev župnije za mlade, dati pobudo da se mladi posvetijo v vodenju mladih. K sodelovanju vabimo celotno Cerkev na Slovenskem. Urad za mladino bo izdal knjižico za mlade. Mladi lepo vabljeni k sodelovanju.

Pastoralni tečaj 2023

Letošnji pastoralni tečaj nosi naslov  – Vodenje v župniji. Prvi del vodenja v škofiji in drugi del – vodenje skupine sodelavcev in načrtovanje koledarja pastorlnega leta. Tečaj bo v sredo 13.9. od 9.oo do 13.oo. Vabljeni tudi člani ŽPS in drugi sodelavci v župniji.

Mesečna molitev – sreda ob 18.3o Molimo za ljudi, ki živijo na družbenem robu, v nečloveških življenskih pogojih, institucije ne bi nikoli pozabile in da jih družba ne bi imela za odvečne.

Godovi in mašni nameni 4.9 – 10.9. 2023

pon. Mojzes…………za + Nevenka Škufca, 30 dan, ob 19 uri

tor.   Terezija……….za ++ priporočene v molitev, ob 7.3o zj.

sre. Zaharija………za + Jože Nose, obl. ob 19 uri

čet.   Marko………..za + Rudi Kovačič, ob 19 uri

                                 za + Marija Kenig , Gum, ob 20 uri

pet.  RDM…………..ob 9 uri za ++ starše Boben in Milko

                                 ob 19 uri za + Mirko Perme, 30 dan

sob.  Peter………….za + Marija Ahlin, ob 19 uri

ned.  23 ned. ……..ob 8 uri za žive in mrtve farane

                                 ob 10 uri za + Milan Mikulčič

Starši lepo vabljeni k vpisu otroka v prvi razred veroučne šole. Ta teden še

ni verouka za prvi in drugi razred.

Cerkev čistijo – Cesta ob Barju in cesta Pod Strahom. V skupini je moč in veselje.

Nedelja svetniških kandidatov – 17.9. 2023 ob 16 uri – Sodražica

Svetniški kandidati ljubljanske metropolije so: nadškof Anton Vovk, škof Janez Gnidovec, škof Friderik Baraga, prof. Anton Strle, Andrej Majcen, duhovnik in Magdalena Gornik. V ospredju bo lik božje služabnice Magdalene Gornik. Po maši bo kratka predstavitev beatifikacijskih postopkov. Vernike vabimo in toplo priporočamo udeležbo.

Za smeh: Emil se je pred kratkim poročil in se potoži na račun svoje tašče: »Taka je kot dnevni časopis.« »Zakaj? Ali tako govori« »Ne , ampak prihaja vsak dan.«