Oznanila župnije Škofljica, 17.9.2023

 

EVTANAZIJA  V PREMISLEK

 

V zadnjem poglavju  knjige pregovorov beremo tudi besede kralja Lemuela, s katerimi ga je vzgajala njegova mati: »Dajte trpečemu opojno pijačo in vino potrtim. Naj pije in pozabi na svoje gorje in se ne spominja več na svoje nadloge!« (Prg 31, 6-7) Modra žena priporoča lajšanje bolečin trpečim z vinom in opojno pijačo.

V poročilu o Kristusovem trpljenju imamo zapisano: »Ko so prišli na kraj , ki se imenuje Golgota, kar pomeni kraj lobanje, so mu dali piti vina, pomešanega z žolčem; pokusil je a ni hotel piti.« (Mr 27, 33-34)Vino pomešano z žolčem ali miro (Mr15,23) so judovske sočutne žene navadno ponujale kaznjencem, da bi olajšale njihovo trpljenje. Kristus je viseč na križu takšno olajšanje zavrnil, ker je hotel čašo trpljenja izpiti do dna in pri polni zavesti.

Verujoči smo vsekakor dolžni trpečemu lajšati trpljenje, trpeči pa  seveda ni dolžan sprejeti naše pomoči. Če trpeči verjame v smisel življenja in ga je voljan vzeti nase, ter ga prenašati, mu nihče te pravice ne sme jemati ali mu je odrekati: »Kdor ne nosi svojega križa in ne hodi za menoj, ne more biti moj učenec.« (Lk 14,27). Apostol Pavel je sprejemal trpljenje, kakor kdo drug usluge: »Zato mi ugajajo slabosti, zasramovanje, potrebe, preganjanje in stiske za Kristusa; kadar sem namreč slaboten, takrat sem močan« (2 Kor 12,10).

Istočasno pa smo verujoči prepričani, da se lajšanja trpljenja ne sme izvajati na račun življenja: Vera v smisel trpljenja in svetost življenja nam do naravne smrti preprečuje, da bi lajšali trpljenje s prekinjanjem ali krajšanjem življenja. To govori Gospod: »Jaz življenje jemljem in ga dajem, zadajem rane in jih ozdravljam in nihče ne more rešiti iz moje roke!« (5Mz 32, 39; 1 Sam 2,6). Ranjeni kralj Savel je rekel svojemu oprodi: »Izderi svoj meč in me prebodi z njim, da me ne pridejo ti neobrezanci prebadat in zasmehovat!Njegov oproda pa ni hotel, ker se je silno bal« (1 Sam 31,4).

Prekinjanje ali krajšanje  življenja na stotine milijonom starostnikov, čemur gremo naproti, bo drugi največji zločin proti človeštvu, takoj za izruvanjem na stotine milijonov zarodkov, ki že vpijejo do neba in človeštvo utapljajo v lastni krvi. Kako naj preživi civilizacija, ki ima polna usta skrbi za ranljive  in bolj ranljive in najbolj ranljive, hkrati pa se pod krinko usmiljenja hladnokrvno otresa svojih otrok in znebiva svojih starcev. Medtem, ko nam beseda Gospodova jasno predlaga odpoved in napor: »Vstopite skozi ozka vrata; zakaj široka so vrata in prostorna je pot, ki drži v pogubo, in mnogo jih je , ki po njej v pogubo hodijo!« (Mt 7,13).

Kristus je pred svojim odhodom na križ priznal: »Zdaj je moja duša pretresena in kaj naj rečem: Oče reši me iz te ure? Ne! Zato sem v to uro prišel. Oče poveličaj svoje ime!« (Jn 12.27). Apostol Pavel nas tolaži: »Mislim namreč, da se trpljenje sedanjega časa ne da primerjati s slavo, ki se bo razodela nad nami!« (Rim 8,18). In apostol Peter nas spodbuja: »Tega se radujte, če je treba zdaj nekaj časa v raznoterih preizkušnjah trpeti bridkosti, da se preizkušnja vaše vere, mnogo dragocenejša od zlata, ki je minljovo, pa se v ognju preizkuša, izkaže v hvalo in slavo in čast ob razodetju Jezusa Kristusa« (1Pt 1,6-7).

Dragi bratje in sestre. Prisluhnimo torej Mojzesu, ki pravi: »Danes kličem za pričo proti vam nebo in zemljo: Predložil sem ti življenje in smrt, blagoslov in prekletstvo. Izberi torej življenje, da boš živel ti in tvoj zarod!« ( 5 Mz 30, 19).

                                                           Dr. Jurij Bizjak, koprski škof

 

 

GRADITI OD SPODAJ

Koraki ki jih lahko izvedete v župniji

Začnite z malo skupino z nekaj vašimi župljani, ki so pripravljeni to poskusiti. Imejte tedenska srečanja od septembra do maja s premorom med božičnimi prazniki.

Gradiva za male skupine, ki jih uporabljajo naše skupineso na voljo na spletni strani. Tako boste osredotočeni na nedeljska berila. Vsak naj prinese svoje sveto pism o (in naj ga uporablja9. Če bi želeli ubrati drugačno smer, obstaja tudi veliko drugega gradiva.

Določite voditelja skupine, čigar naloga je, da nihče ne dominira, da vsi govorijo, da se pogovor ne zatakne v vsebini. Bodite odprti, pošteni, ljubeči.

Še naprej vabite druge župljane, da se vam pridružijo, a ne dopustite, da bi ljudje samo prihajali in odhajali. Morajo se obvezati, da bodo hodili. Ko boste šteli več kot dvanjst članov, se razdelite na dve skupini. Člane bo k temu moral spodbuditi  voditelj. Ponovite postopek. Toda pazite, da ostanete v tesnem stiku z novimi vodiltelji skupin.

Spodbudite svojega župnika, da z ambona omeni tudi male skupine in jih na ta način začne zasajati v kulturo vaše župnije.

Družabniki na poti

PRI HOJI ZA Jezusom gre za delanje majhnih korakov in kadar imamo na poti družabnike je potovanje manj težavno. Obkrožajo nas ljudje , ki vsaj poskušajo živeti krščansko življenje. To olajša napore. To je pot za celotno katoliško Cerkev.  Cerkev bo obstajala le tako, da se bo nenehno obnajvljala ob svobodni odločitvi za ero. To je božje delo. To nas uči Jezus: »Če me ljubite se boste držali mojih zapovedi: Jaz pa bom prosil očeta in dal vam bo drugega Tolažnika, da bo ostal pri vas vekoma: Duha resnice.

Orednji nauk v krščanstvu je resnica, da so v Bogu tri osebe: Oče, Sin in sv. Duh en Bog in tri različne osebe. To je skrivnost. Življenje male skupine končno skuša odsevati življenje našega Boga, ki je eden v treh osebah.

NCNG + Ana Toni

Blagor tistim, ki jim je dano že zjutraj sppoznati resnico življenja in smrti, ki se trudijo vse življenje, kot božji otroci. Po vstajenju bodo gledali Boga. Življenje je priprava na večnost in smrt je vrnitev k Bogu.

Ob smrti se je spominjajo  – so darovali za svete maše in za potrebe Cerkve in pomoč potrebnim: hči Sonja z družino, sin Toni Tomaž, vnukinja Alja z družino, vnuk Žiga z družino, Goršič Alojzij z družino, družina Krampelj, družina Blatnik, družina Žužek, družina Gradišar, Zgonec Marija, družina Perovšek, Mile Hafner z ženo, družina Centa, Špolar Janez z družino, Skubic Boža in Zupančič Pavla.

Nismo ustvarjeni za smrt temveč za življenje. Kakor v Adamu vsi umiramo, tako bomo tudi v Kristusu vsi oživeli. »Na svidenje«

 

Taize – srečanje Ljubljana

Srečanje bo v decembru 2023. Te dni so med nami tezejski bratje in vabijo na srečanje, ki bo potekalo 18. 9. ob 19 uri v cerkvi sv. Jakoba na Levstikovem trgu. Zato vabim tudi naše mlade študente k sodelovanju. V vseh nalogah boste v podporo tezejskim bratom in mednarodnim prostovoljcem. To naj ne obremenjuje delo duhovnikov, čim več mladih naj se vključi v to delo – prostovoljcev tudi na župniji za dodatne informacije nam lahko pišete na info@taizeljubljana.si

Godovi in mašni nameni 18.9.- 24.9. 2023

pon. Jožef………za + Anton Okoren

tor.  Januarij…. za + Ana Martinc

sre. Andrej…….za + Repar Joža

čet.  Matej……..za + Sandi Pene, ob 19 uri

                     za ++ priporočene v molitev, Gum, ob 20h

pet.  Mavricij…za ++ starše Lukač, ob 19 uri

sob.  Pij…………za + Jože Hrovat, obl. ob 19 uri

ned.  25 n.n. …ob 8 uri za žive in mrtve farane

                          ob 10 uri  za + Frnc Hribar, obl.