Oznanila župnije Škofljica, 31.12.2023

 

SREČA  OB KONCU  TEDNA

 

Anin mož je nenadoma umrl, čeprav ni imel niti petdeset let. Vzrok: srčni infarkt. Tedne in mesece po smrti je Ana zelo žalovala. Prijatelji so ji svetovali, naj se ob kocu tedna udeleži srečanja namenjenega žalujočim in osamljenim. Postopama je zbrala dovolj poguma in se odločila da gre.

Presenečena je ugotovila, da večina ljudi v njeni skupini ni spadala med žalujoče zaradi smrti, ampak so bili ločeni ljudje. Ko so jih razdelili v skupine, je bila Ana edina vdova v skupini.

Zdelo se ji je da ne priprada skupini. Druge članice so imele može žive. Če bi želele, bi lahko spet zaživele z njimi. Ona pa je svojega moža izgubila. Bil je mrtev. In to dober mož, ki ni bil pijanec ali zapravljivec, ampak človek, ki se je posvečal družini. Bila je prepričana, da nima skoraj nič skupnega s tistimi ženami.

Morda tudi zato v skupini Ana ni govorila, čeprav so jo povabili, naj tudi ona kaj pove. Je pa pozorno poslušala izpovedi članic. Počasi je spoznala, da so morale žene v zakonu marsikaj prestati. Nekatere so imele za seboj težke preizkušnje. Posebej so se dotaknile  pripovedi o trpljenju otrok v ločenih družinah. Počasi so se ji odprle oči. Prej je mislila, da so vsi zakoni tako skladni, kot njen.

Začutila je , kako srečen zakon je imela.

Čeprav v začetku ni čutila do žena posebnega sočutja, jim je sedaj bila zelo blizu. Tako se je navezala nanje, da je takrat, ko so ji ponudili, da bi šla v drugo skupino, ponudbo zavrnila. Začela je celo pripovedovati o sebi. Neka žena ji je dejala: »Kaj bi dala za en dan tvojega življenja!« Srečanje ob koncu tedna je pomenilo preobrat v njenem življenju. Njene rane so se začele celiti.

Naše lastno trpljenje nam pogosto onemogoča, da bi vstopili v svet trpljenj drugih ljudi. Za nas bo velikokrat zdravilno, da pokažemo sočutje z drugimi. Sočutja ne moremo doseči, ne da bi stopili v trpljenje drugih. Drugega ne moremo tolažiti, če ne stopimo v njegovo trpljenje in sami nismo okusili trpljenja na lastni koži. Če sami nismo nikoli jokali, ne moremo brisati solz drugih. Če sami nismo bili nikoli v temi, ne moremo drugim pokazati poti iz nje.

Rane drugih nam morejo pomagati, da ozdravimo naše lastne. V tem duhu lahko razumemo besede iz pima apostola Petra: »Po njegovih ranah smo bili ozdravljeni« (1Pt 2,24). Kristus je moral biti ranjen, da bi mi lahko ozdraveli.

Gospod ti veš, da nimamo časa            /Molitev  družine/

Oče in mati sta zelo zaposlena.

Otroci prihajajo domov pozno.

Oče in mati sta utrujena in izžeta.

Otroci so žejni  pozorne ljubezni in tolažbe.

Ni vse tako kot bi moralo biti.

Morda res nismo lačni,

slabo oblečeni ali brez doma.

Smo pa utrujeni, razočarani in razboleli

Toda ti, Gospod,

ti lahko naš vsak dan spremeniš.

V temnih  dnevih lahko

s svetlobo tvoje luči zažari novo življenje .

Zaupamo, da lahko napolniš naš dom

z veseljem, srečo in ljubezijo,

če ti le dovolimo vstopiti.

Vabimo te v našo družino,

hočemo ti dati dom v njej.

Danes začenjamo delati prostore

miru, sprave in odpuščanja,

da ti pokažemo, da mislimo resno.

 

Krašenje cerkve v božičnem času

Za krašenje bogoslužnega prostora v božičnem času Cerkve ne pridvidea nobenih omejitev, so pa v veljavi splošna navodila za okrasitev oltarja, ambona , tabernaklja in svetih podob, kot smo že prej lahko brali. Ker je božič velik praznik, praznik veselja za Novorojenim, je prav, da je bogoslužni prostor lepo a vendar zmerno okrašen. Po mnenju mnogih pristaja božičnemu cvetličnemu okrasju predvsem rdeča, bela. zlata in zelena barva.

Od 8.10. 2022 – 31.12. 2022 so skrbeli za lepoto bogoslužja: Jakše Katarina, Rebeka, Modic Karmen, Matic, Tilen, Hana, Hosta Bernardka, Zaletelj Marija in Janez, Hrvatin Pavla, Lojzka Kovačič, Jožica in Viktor Kovačič, Nevenka Škufca, Lojze Cimerman, Jelka Martinec, Ivan Martinec, Nada Cimerman, Janežič Nina, Anja, Damjana, Jakše Katarina in Domen, Križman Julka, Martinec Jelka, Martinec Ivan, Martinc Maja, Martinc Janez, Martinec Ivan, Martinec Jelka, Martinc Janez, Martinc Maja, Hranjec Nada, Mušič Frančiška, Jurkovič Dragica, Podržaj Mojca, Podržaj Maja, Tomšič Marija, Hranjec Nada, Jurkovič Dragica, Martinc Maja, Martinc Janez, Trtnik Ani, Trtnik Tone, Trtnik Barbara, Trtnik Pavla, Buh Anica, Buh Miroslav, Zagorc janez, Kraškovic Marija, Kastelic Tončka, Zagorc Beti, Alenka Škufca, Milena Matjaž, Jože Škrabec, Katja Višnjić Škrabec, Trtnik Tone, Trtnik Peter, Buh Miroslav, Buh Anica, Zagorc Janez, Zagorc Beti, Ščavničar Tomaž, Škrabec Jože, Kraškovic Tone, Bekš Ljubo, Trtnik Tone, Trtnik Peter, Buh Miroslav, Buh Anica, Zagorc Janez, Zagorc Beti, Ščavničar Tomaž, Škrabec JožeKraškovic Tone, Bekš Ljubo, Trtnik Frane, Janežič Marko, Bekš Ljubo, Bekš Julijana, Zagorc Jane, Zagorc Betka, Trtnik Frane, Janžič Marko, Buh Miro, Buh Ana, Karmen Pečnik, Branka Pečnik, Marko Janežič, Saška Janežič, Anja Janežič, darovale za cvetje  – Frančiška Gruden, Helena Valentinčič in Marija Boh, Kastelic AngelcaBuh Anica, Trtnik Tone, Trtnik Ani in Trtnik Pavla.

Molitev čistilca:

Gospod.ko z metlo in drugimi pripomočki za čiščenje vstopam v cerkev, se ti zahvaljujem, da smem sodelovati pri čiščenju našega skupnega doma, kjer se zbiramo in hranimo ob mizi evharistije in mizi božje besede. Pomagaj mi majhna in nepomembna dela opraviti z veliko ljubezni in s potrpežljivostjo do vseh, ki pri tem sodelujemo. Odpri mi oče, da ne spregledam malenkosti in s svojim skritim  in na videz nepomembnim delom, ki ga opravljam z veseljem in odgovornostjo, vedno znova počastim tudi tebe. AMEN.

Drugi sveti večer – Drugi sveti večer – Na silvestrovo v mraku kristjani podobno kot na božični večer pokropimo dom in ga pokadimo. Prav tako se ustavimo ob jaslicah in molimo zlasti v zahvalo za vse dobro in hudo v letu, ki mineva in s prošnjo za leto, ki nastopa. Veseljačenje naj ne prepodi iz naših družin tega domačega bogoslužja.

NCNG + Jožica Marucelj

Učencema iz Emavsa je v prsih ostalo goreče srce in sta pripovedovala, kaj se jima je zgodilo na poti in kako sta ga spoznala po lomljenju kruha. Mati ni skrbela samo za zemeljski kruh temveč tudi za nebeški! Živela bo z Bogom in v našem spominu: mož Janez, sin Janez z družino, hči Irena z družino, sestra Darinka z družino, brat Tone z družino, Alojzij Goršič z družino, družina Žvab, Škrjančeva družina. Mile Hafner z družino, Ani in Franc Menard, Slavko Brglez z družino, Jože Gruden z družino, Zupančič Rajko z družino, Marjan in Helena Marucelj, družina Štrus, družina Pajnič,  družina Kovačič – Ravenska pot, Darinka Hribar – Ponova vas, Nada Novak, sestrična Marija iz Šentjurija, družina Francke in Antona Mušič, družina Berden in Potokarjevi iz Brezij pri Grosupljem. Zahvaljujemo se Gospodu za njen lep življenski zgled, za njeno ljubezen , dobroto in njeno delo, v prepričanju, da ne bo živela samo v spominu dragih, ki hitro mine, amapk v hiši svojega Stvarnika, ki je verovala in upala, katerega je ljubila.

Zahvala – Zahvaljujem se ob koncu starega leta vsem sodelavcem v župniji za vsakršno pomoč, ki jo nudite v korist župniji ali meni osebno. Bog pozna vaša dobra dela in tudi pravično plačuje in nagrajuje, sem prepričan, da bo vsakemu bogat plačnik že tu in v večnosti. Naj bo novo leto za vse nas nov izziv, da bomo lahko naredili čimveč dobrega župniji in občestvu /župnik/.

 

Godovi in mašni nameni 1.1. 2024 – 7.1. 2024

pon. Marija………za + priporočene v molitev, ob 8 uri

                              za + Nevenka Škufca, ob 10 uri

tor.  Bazilij………za + Jožica Marucelj, 7 dan, ob 7.3o zj

sre. PJI…………….za + Stane Zaletelj, 7 dan ob 18 uri

čet.   Elizabeta….za + Anton Sajovec, 3o dan, ob 18 uri

                              za + Roman Cerovšek, ob 19 uri na Gum

pet.   Emilijana…za + Emilija Čebokli, ob 18 uri

sob.   Sv. TK………ob 9 uri za ++ Kastelic , Zalog

                              ob 18 uri za duh in red. poklice

ned.  Jez.krst……ob 8 uri za žive in mrtve farane

                             ob 10 uri za + Roman Mikulčič, obl.

Božično novoletni koncert 7.1. ob 17 uri v župnijski cerkvi.

Poslušalci lepo vabljeni.

 

Mesečna molitev v sredo zvečer ob 17.3o, pridi!

V četrtek se je iz naše srede poslovila gospa Marija Bartol. V sredo ob 17.3o bomo v kapeli molili za pokojno Marijo. V četrtek se bomo lahko poslovili od nje v dopoldanskih urah. Ob 14 uri bo pogrebna maša in nato slovo na Tratah. Spomnimo se pokojne v molitvi.

V naš glas v tiskani obliki  se mi je pomotoma zapisala maša za sredo ob 9 uri. Te maše to sredo ne bo!

Veroučenci v adventnem času ste zbirali za naše misijonarje. Z zgodbo, ki ste jo prebirali v knjižici ste tudi spoznali kakšno je življenje misijonarjev. Hvala za vaše darove, ki jih boste prinesli v soboto pred glavni oltar v cerkev. Hvala za vaše žrtve in odpovedi.