Oznanila župnije Škofljica, 16.6.2024

 

 

SKRITE  SPOSOBNOSTI

Zgodovinske knjige so polne zgodb o nadarjenih ljudeh. Njihovi talenti so bili zakopani, dokler  jim jih ni kdo pomagal odkriti. Albert Einstein  je šele s štirimi leti začel govoriti in s sedmimi leti brati. Isaac Newton je bil v šoli slab. Urednik časopisa  je odpustil Walta Disneya, ker ni imel »dobrih idej«, Joseph Haydn ni hotel nuditi glasbene izobrazbe Beethovnu, ker se mu je zdel, da je brez glasbenega talenta in da počasi dojema.

Iz takih in podobnih zgodb se lahko  nekaj naučimo: različni ljudje se razvijajo v različnih obdobjih in najboljši spodbujevalci so ljudje, ki znajo odkriti skrite talente. O pisatelju Dostojevskem pravijo, da je imel nekega meniha, h kateremu je hodil na pogovor. Menih mu ni očital njegovih napak, ampak mu je pomagal, da je izrazil svoje sposobnosti, in tako je pripomogel, da je pisatelj ustvaril prvovrstne umetnine.

Vsem, ki ste pomagali pri ustvarjanju lepega in dobrega župnijskega dneva gre zahvala. Bog vam povrni.

Darovali so:

Minka Zupančič

Cimerman Irena

Karmen in Lovro Krambergar

Kovačič Viktor in Joži

Gostilna Petkovešek – Jani Blatnik

družina Rupnik

Zalar Aleš in Danica

Zajc Suzana – Hribi

Robert Zuapančič

Kovinarstvo – Brglez

Mizarstvo Kutnar

družina Škufca – Klanec 50

Anton in Marija Kraškovic

Simon in Mojca Bratina

Danica Srša

Lavka Fani

Skubic Minka

Skubic Boža

Malnarjevi

Pečjak – pekarna

Štrus Marko in Andreja

Zagorc Ivanka

Zalar Slavko, Zvonka

Tomažič Marija

Blatnik Slavka

Zgonec Martina

Blatnik Fani

Černič Zdenka

Blatnik Slavka

Brezinščak Ivan, Albina

Rigler Janez

Hudobivnik Bojan

Anžič Franc in Marija

družina Bitenc

Pangerc Jožefa

Goršič Janez z družino

Trtnik Franc in Pavla

Družina Samec in Marija

Hafner Mile z družino

Plantela Prelesje

družina Marinčič

Samec Jani in Simona

Lekarna Ljubljana

družina Švigelj

Skubic Ivanka

družina Škrabec

družina Mušič

družina Modic

Tomšič Marija

družina Golobič

Škufca Anton in Jožica

Zbačnik Majda

družina Bozja

družina Mikulčič

družina Etling

družina Pirnat

Jager – picerija Ig

Rajf Andreja

družina Brglez

družina Hribar

družina Goršič

družina Buh – Klanec 15

Martinec Ivan in Jelka

Zupančič Darko, Stanka

Jurkovč Franc in Dragica

družina Šilc – Gorenje Blato

družina Jakše

Tone in Anica Trtnik

družina Kovačič – Simone

Anžič Marija

družina Marolt

RUJZ – desing – Rugelj Janez

Gostilna Strah

družina Kastelic – Tončka

Furlan. d.o.o.

Edvard Pergar Konestabo

družina Cannarella

Vrtni center Ferbežar

družina Šmalc

družina Brodnik

Chemoplast d.o.o.

Strgar Marija

Metod Podržaj tgm.

Šivec Jože

Gostilna Strah

Transport Karela

Zupančič Igor

Kovačič Ladislav

Hrovat Jože

Ljubezen je Božji dar. V vsakem izmed nas je skrita ta ljubezen, obdaja nas v stvarstvu, ki nas objema, v ljubeči navzočnosti Boga, ki nas vodi v življenju, in v ljudeh, ki nas ljubijo.

KRŠČANSTVO NI SPOMENIK

 

SPOŠTOVATI PRAVILA

Obsedenost z verskimi pravili in liturgičnimi navodili ali nadziranje duhovnika, da bi bil tako obsesivno-kompulziven z njimi kot si sam, ne vzgaja učencev, amapk farizeje. Izključna ali pretirana osredotočenost na izpolnjevanje pravil in dolžnosti pravzaprav goji globok občutek potrošništva. Ljudje, ki so osredotočeni na pravila, dajejo vtis, da so svoje naredili, ti pa jim zdaj dolguješ. Ko ti župljani rečejo: »Celo življenje sem bil dober katoličan,« je to pogosto uvod v tisto, kar jim ti zdaj dolguješ, v zameno za njihovo spoštovanje pravil.

Hoditi za Jezusom ne poemni le golega izvajanja župnijskih dejevnosti, pa čeprav to počnemo z veliko vero. Nekateri se boste spomnili stare rekleme za krofe Dunkin Donuts v kateri se izžet pek zbudi in zamrmra: »Čas je da spečem krofe,« in se nato kot zombi odvleče na delo. Ko sva prišla delat, smo imeli zaposlenega enega človeka  z zelo malo energije, ki je ob nedeljskih dopoldnevih vsakogar vedno pozdravil  s podobno žalostnim tarnanjem. Tudi drugi v župniji so imeli  pomankanje vizije, bili brez prave usmeritve in so vskaič znova dan za dnem le opravljali naloge.

Graditi lepe cerkve

Nedavno so v nekem javnem časopisu objavili članek, v katerem so bili opisani načrti duhovnika, da razstavi celotno  cerkveno zgradbo in jo znova sestavi na drugem koncu države za približno  12 milijonov dolarjev. Zgradba je čudovito lepa, a zdaj je zaprta. S tem načrtom predstavlja, da je zgradba, ki jo bo prestavil, tista, ki bo naredila učence. To je laž, ne bo. Tega ni delala tam, kjer je stala zdaj (zato je prazna in naprodaj) in tudi na novi lokaciji ne bo nič drugače. Ta duhovnik je iz dela države, ki hitro raste, zato od začetka ne bo imel težav, da bi jo napolnil, a njegova lepa zgradba ne bo delala učencev.

Večina duhovnikov želi graditi in prenavljati cerkve. To je najpreprostejši projekt za zbiranje denarja in najbolj hvaležen za dokončanje. A lepe cerkve  ne bodo naredile učencev, če bi jih, bi jih bila Evropa prepolna. Pastor in mučenec Dietrich Bonhoeffer je na klasičen in nepozaben način izrazil razliko med zgolj obiskovalci lepih cerkva in resničnimi učenci. Kaj pa potem? No prav, kako pa naj potem  pritegnemo izgubljene in jih postavimo na pot hoje za Jezusom. Kako naj začnemo vzgajati učence..

                                                                                             /se nadaljuje/

NCNG  + Ivanka Grlica

Ob slovesu se lažje spomnimo, da smo pokojnim dolžniki, da smo iz njihovega življenja zrasli. To posebej občutimo, ko se poslavljamo od matere ali očeta. Brez njih ne bi bilo nas. Ob smrti smo hvaležni pokojnim. Zato se jih spominjamo, zanje molimo: mož Janez in sin Lovro z družino, brat Franc z družino, sosedje – Laniške ulice 16 maja in Rabske ulice, Tomaž Kraškovic z družino, družina Marolt, Plohajevi iz Ajdovca, družina Vidmar – Lašče pri Dvoru, Slakovi iz Lipovca, Vrečarjevi iz Ljubljane, Slavka Primc z družino – Ljubljana, svak Franc Grlica z družino, Iskrovi iz Medvod in družina Žitnik. Za vso vzgojo in pomoč na poti življenja jim gre zahvala.

Služba ministrantov 23.6. 2024

Dobra priprava že sama kliče po primernem obredu sprejema v ministrantsko službo. Da bi se življenje ministrantske skupnosti začutilo v župnijski družini, je prav, da sprejem opravimo  pri nedeljski maši. To je tudi priložnost za razlago služenja Cerkvi, kar vabi sodelavce tudi na druga področja. V nedeljo 23.6. bodo trije dečki dali obljube – služiti Bogu v ministrantskih vrstah pri drugi maši. Vabljeni.

Veroučencem – pridite po svoja spričevala!

V nedeljo lepo vabljeni na kres na Malnarjev hrib!

Godovi in mašni nameni 16.6. – 23.6. 2024

pon. Albert…….za + Francka Hren, ob 20 uri

tor.   Marko……za + Anton Okoren, ob 7.3o zj

sre. Nazarij…. za sodelavce doma, ob 15.3o v DSOŠ

                           za + Ignac Čebokli, ob 20 uri

čet.   Ado……….za + Jože Gale, ob 19 uri na Gum.

                           za + Alojzij in Marija Novak, ob 20 uri

pet.   Alojzij ……za + Anton Pirnat, obl, ob 20 uri

sob.   Ahac……..za + Alojzij Švigelj, ob 20 uri

ned.   12med.l. .ob 8 uri za žive in mrtve farane

                            ob 10 uri za + Franc in Marija Hribar