Oznanila župnije Škofljica 13.1.2018

NISTE     SAMI

 

 

Današnja družba pomembno vpliva  na »stanje morja« na katerem se znajdejo mladostniki. Močni valovi prihajajo z različnih strani; bremeni trga delovne sile, razrahljane družinske in sorodstvene vezi individualna odgovornost za lastno prihodnost, kult mladega lepega telesa, ki ga je težko doseči… Hkrati pa se bijejo v mladostniku  boji o tem, kdo je in kdo si želi postati. Pred njim je pomemben izziv premagovanja, s katero si oblikuje identiteto. Skrbi zbujajo problemi povezani z samopodobo, socialnimi stiki, čustvenimi težavami.

Ko pogledamo na razburkano morje naših mladih, smo se jim pripravljeni pridružiti na njihovih čolnih? Tudi tukaj nam je lahko Jezus dober zgled, ko se je v mladeniča, ki je iskal pot do večnega življenja, ozrl in ga vzljubil, še preden se je mladenič sam odločil, ali bo hodil za njim ali ne. Verjamem, da se ozira tudi v današnje mladostnike , tudi na takšne s pivom v rokah, cigareti v ustih, takšne ki preklinjajo, obrekujejo in se upirajo… Ker spregleda to vedenje in vidi v srce. Mu želimo slediti?  Potem si moramo najprej vzeti čas in se ozreti v mlade, ki jih imamo pred sabo, spoznavati njihov svet, potrebe in sanje…Mladi so v stiski in hkrati polni energije, uprti v prihodnost, polni sanj in želja, načrtov, pripravljeni iskati in se boriti…In te priložnosti so nam lahko v pomoč na poti vzgoje in evangelizacije.

Apostol Pavel pravi, da so različni duhovni darovi, ki jih imajo različni ljudje, v korist vseh. Tako tudi med mladimi najdemo veliko takih, ki imajo darove, talente in željo za delo z mladimi. Preko tega lahko dejavno živijo svojo vero, v svoji animatorski vlogi osebnostno rastejo in s tem prispevajo k življenju v skupnosti. V prvi vrsti  za nas vzgojitelje ostajajo posamezniki, ki jih spremljamo na poti rasti in tudi njihova vloga naj bi bila v funkciji rasti. Tako osebo že ob povabilu  postavimo  pred nalogo in ne obratno /primer: ne iščemo animatorjev, ker jih potrebujemo za izvedbo oratorija, misijona, ampak ker s tem lahko  uresničujejo svoje talente, rastejo, se približujejo Bogu in občestvu…/.

Dokument Plenarnega zbora Cerkve na Slovenskem navaja, da je pri prenovi občestva in mladinske pastorale potrebno  posebno pozornost nameniti laiškim voditeljem in animatorjem skupin. »Mladinske pastorale  bo končno toliko, kolikor bo v Kristusu »močnih« in pedagoških kakovostnih voditeljev, ki so pripravljeni skupaj z mladimi hoditi in iskati. To je spodbuda in iskanje mladih sodelavcev in za to se trudijo tudi sami mladi.

Želja mladostnika po delu z mladimi in njegovi talenti so odlična »cula« za vstop na animatorsko pot, še zdaleč pa to ni dovolj. Če jih spodbujamo, da z drugimi mladimi stopajo na razburkano morje, medtem, ko še njihovo ni čisto umirjeno, je nujno, da jim ob tem , kolikor je potrebno stojimo ob strani in jih skušamo za vlogo čimprej usposobiti. Iz srečanj z mladimi si pridobivajo tudi nove izkušnje in se pripravljajo na nove naloge..

Mladostnik ne sme voziti avta dokler ni dovolj star in dokler nima za to dovolj izkušenj. Zakaj so postavljena takšna merila nam je jasno. Če ni tega lahko pride do hudih nesreč. In tega si ne želimo. Z pridobivanjem izkušenj in z dodatnim usposabljanjem bo tako animator pomočnik rasel v animatorja in mogoče v nekaj letih  tudi v voditelja.

Za to pot se je treba usposabljati in načrtno delati. K načrtovanju pritegnemo predstavnike mladih. Koliko smo v to pripravljeni vložiti, kdaj doseči postavljene cilje. Vsak mladostnik išče svojo pot in če se ne najde na tej poti je prav tako potrebno pomagati, da si najde novo pot v življenje, da bo ostalo dejaven član krščanske skupnosti. Niste sami. Z nami je na delu tudi Bog, ki vam bo dal moči, z vami so tudi druge skupine, ki sodelujejo z mladimi. Pogumno na pot!

Srečanje ŽPS

V tem mesecu se bomo srečali. To bo v četrtek 18.1. 2018 v pevski sobi. Tema celotnega leta je Iz roda v rod. Gre namreč kako posredujemo vero, versko življenje mlademu rodu. Kako pomembno je to. To vprašanje se predvsem postavlja staršem v družini in vsem družinskim članom. Za krščansko življenje je najpomembnejše, da smo povezani z Bogom. To pa je molitev, tudi sveta maša in druge oblike povezanosti z Gospodom. Kakšne oblike molitve prenašate na svoje otroke, na mladi rod, imamo svoj dom blagoslovljen, ali skupaj z otroci obiščem cerkev, je sv. Pismo pri nas v hiši doma, ga imamo vendar čaka v omari na bolj ugodne čase, ali je za nas nedelja poseben dan v tednu, se pražnje oblečemo, se zavedamo, da je nedelja zaradi nas in našega zveličanja /pregovor pravi – kakršna nedelja, takšno življenje in kakršno življenje takšna smrt/. To bo pripravil in nam razložil član ŽPS

Vzeli bomo še naslednjo temo, ki nosi naslov Čas pričakovanja in blagoslov novega življenja. Družina pričakuje rojstvo. S kakšnim zanimanjem vse to sprejemam. Morda sem celo nasproten, se poraja v meni veselje, me skrbi, skušam pomagati staršem gmotno, z lepo in dobro besedo, se v družini čutimo obdarovanega, kaj če mati ostane sama po porodu. Kako gleda družba na nosečnice…O tej temi nam bo spregovorila članica ŽPS . Vabilo za sejo boste sprejeli po e-pošti.

 

Karitas išče hladilnik

Morda imate doma v garaži ali pa v kakšnem drugem prostoru kuhinjski hladilnik, ki dela in  bi se ga radi »znebili« oddali, ki bo nekomu lahko služil še vrsto let. Nekomu boste pomagali. Višina hladilnika naj bo  višina z drugimi elementi v kuhinji. Darovalec naj kliče na tel. 3663 -63 36 ali pa tajnico župnijske Karitas Škofljica. Morda koga opozorite na to prošnjo.

 

Zahvala kolednikom 2017

To je velika dobrota. Naj ne ve tvoja levica kaj dela desnica. Komu ste pomagali, koga ste obdarovali. Mnoge. Mnogim boste spremenili življenje – šole, ambulante, vrtci, cerkve v dobro prihodnosti. S tem ste razveselili sebe in mnoge druge, ki bodo deležni vaših sadov. Vsem kolednikom in vsem, ki se darovali, Bog povrni!

 

Letni občni zbor – Karitas

Občni zbor bo v nedeljo 21. 1. 2018 po prvi maši v pevski sobi. Lepo vabljeni!!

Edinost kristjanov leta 2018

Za glavno temo tedna molitve za edinost kristjanov so kristjani otočja Karibov izbrali pesem, ki je sv. Pismo pripisuje Mojzesu in njegovi sestri  Mirjam. Opeva osvoboditev in zmago, ki ga je judovsko ljudstvo dolgo trpelo v sužnosti v Egiptu – zasužnjenost. Tudi Karibsko ljudstvo je bilo zaznamovano z suženjstvom. . Tja so jih pripeljali evropski kolonizatorji. Tu je cvetela trgovina z ljudmi in prisilno delo. Ti ljudje so bili oropani svobode, dostojanstva istovetnosti.

Da bi se končalo to zasužnjevanje – Tvoja desnica Gospod drobi sovražnika. Tudi naša domovina, skupaj z mnogimi iz srednje in vzhodne Evrope smo doživeli pred četrtstoletja osvoboditev, ideološko nasilje komunizma. Pridružimo se v tem tednu v zahvali Bogu za čudovito osvoboditev našega naroda in da bomo hodili po poti edinosti, resnice in ljubezni. Od 18.1. bomo prisluhnili mislim edinosti in sprave. Vabljeni k molitvi in sv. daritvi.

 

Mesec verskega tiska

V tem času naročimo nove revije in tiske tudi katoliške, to pa je tudi priložnost za razmislek o katoliških  medijih. Ti imajo velik pomen pri oznanjevanju. Prvi namen je evangelizacija. To ni raziskovalno novinarstvo, polemično in kritično. Delno je lahko tudi to ni pa to osnovni namen.

Katoliški tednik, cerkveni radio želijo predvsem pospeševati duhovno življenje, čut za pravo kulturo…Vse kar danes verniki vedo o Cerkvi , vedo iz medijev. Če vedo kaj o Cerkvi, vedo zato, ker je bil nadškof na TV, ker je radio poročal o nekem cerkvenem dogodku, ker je rumeni tisk pisal o kakšnem škandalu. Žal so mnogi taki, ki dajo kaj samo na te novice – javni mediji. Naša verska izobrazba je na nizki ravni. Katoliški tisk nas hoče izobraziti in nam odpira širok pogled na svet in kje je naš prostor v tem svetu?