Simbol misijona

Simbol družine, ki v rokah drži križ smo vzeli za simbol našega misijona. V njem se skriva veliko simbolike. Mož in žena v zakramentu svetega zakona (križ) iščeta svoje zatočišče:  “Jaz (I.), sprejmem tebe, (I.), za svojo ženo in obljubim, da ti bom ostal zvest v sreči in nesreči, v bolezni in zdravju, da te bom ljubil in spoštoval vse dni svojega življenja.” Jezusov križ je tisto lepilo, ki drži skupaj njun zakon. Brez njega, njun dom ne bi bil popoln.

Drža njunega telesa spominja na hišo – dom, kamor se po božji volji rodijo otroci in kjer dobivata še eno življenjsko poslanstvo – biti mati, biti oče. Še en pomen najdemo v njuni drži – križ na strehi stavbe govori, da gre za cerkev – s tem še bolj poudarjamo, kako pomembna je družina v naši župniji, Cerkvi, saj je prav družina tista Cerkev v malem, ki je osnovna celica naše župnije.

Očetova leva polovica in mamina desna polovica se dopolnjujeta in tvorita puščico – smer, ki otrokom kaže proti križu navzgor, torej proti Bogu. Mati in oče sta namreč tista, ki morata otrokom biti prvi zgled v veri in jim kazati pot proti Bogu. To lahko počneta samo skupaj, saj sta oba enako odgovorna za vzgojo otrok v veri. Oblika telesa otrok (puščice) jima sledi.

Celo barve simbola nas nagovarjajo, da vsak izmed družinskih članov najde v tem simbolu svoje mesto. Celo sivi otrok, ki stoji direktno pod križem in sledi božjemu klicu – morda pa se bo tudi v naših družinah kdo odzval božjemu klicu in stopil na duhovniško ali redovniško pot, ter tako izpolnil skrito željo naše župnije.