Oznanila župnije Škofljica 20.1.2018

VSE SE ZAČNE PRI DRUŽINI

V vsej zgodovini je bila družina pod udarom. Je namreč božja ustanova, znotraj katere vsak izmed nas zori za večnost. Vse se začne v družini in šele nato se nadaljuje v družbi, odraščamo v nebeške državljane. Zato je hudi duh vedno poskušal družino razbiti in razvrednotiti njen pomen. Danes je velik napad na družino /ko opažamo razpad družin, nasilje, zasvojenost, negotovost mladih, žalost otrok… Bog pošilja novo upanje – zamisli na področju pastorale družine, gibanja, zakonske skupine, društva, misijoni, mnoga srečanja za družine. Bog pripravlja presenečenja. Samo zaupati moramo.
V filmu lažnivec Jakob, ki se dogaja med drugo svetovno vojno sredi zasedene Poljske, odpeljejo Jakoba v nacistični štab, kjer po naključju sliši prepovedane radijske novice o uspehih sovjetske vojske zoper nemške armade. Naslednjega dne to pove svojima malodušnima , v usodo vdanima prijateljema. Medtem, ko dobre novice potujejo od ust do ust, se širijo govorice tudi o tem, da ima Jakob radio – kar je med judovsko skupnostjo v getu hud prekršek, za katerega je zagrožena smrt. Kljub tveganju Jakob še naprej razširja izmišljene novice o zmagah zaveznikov nad nacistično vojsko; njegove laži pa netijo vero in vzdržujejo upanje prebivalcev geta, med katerimi je čedalje manj samomorov in kjer je po dolgem času spet občutiti optimizem. Nemci
naposled izvedo za obstoj mitskega radia in začnejo zavzeto iskati
odporniškega junaka, ki si ga je drznil uporabljati. Končno Jakoba najdejo in ga hočejo z mučenjem prisiliti, da bi javno razglasil, da nima radia, in bi tako ugasnil še zadnje upanje med rojaki. Jakob raje umre4, Jude pa, ki ohranijo upanje, na poti v koncentracijsko taborišče iz vlaka rešijo ruske čete.
Zakaj s to zgodbo? Ker se v tem času in prostoru zdi, da tudi za družino /tako kot za Jude v takratni okupirani Evropi/ več ni upanja. Udarci, ki padajo po njej, so neizprosni. Vzemimo v roke npr. kakšno popularno revijo za ženske ali moške, pa bomo videli, kako si zvezo med partnerjema, na kateri družina temelji, danes večina predstavlja. Naslovi, kot so: »Manj ločitev, več trpljenja«, ali pa »Od moških pričakujmo čim manj«, nam razgrinjajo sliko današnjega gledanja na zakon, kjer ni v ospredju več medsebojne podaritve, ampak težnja po samoodrešenju. In čeprav verjamem, da vsi ti iskalci zares in s srcem iščejo srečo in ljubezen, pa je žal red, da tega ne bodo našli, dokler ne bodo pozabili moderne mantre, da je to mogoče doseči zgolj z lastnim prizadevanjem, psihoanalizo in samorefleksijo. V enačbo bo treba spet dodati Boga in z njim zakrament sv. zakona.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Hudi duh je vedno poskušal družino razbiti in njen pomen razvrednotiti.

Bog pošilja novo upanje, tako kot v filmu pošilja Jakoba, navideznega lažnivca, a v resnici upanje označujočega preroka. Kajti odrešenje je bliže, kot morda mislimo. Mnoge nove zamisli na področju pastorale družine. Papež Frančišek je razglasil kar dve sinodi o družini in z družinami, kakor da dni upanja, za vogalom čaka odrešenje. Bog pripravlja presenečenje. Samo zaupati moramo. V tem novem upanju je prelomnica za pastoralo družine, vedno in povsod. Dobri Pastir družine ne bo zapustil.
Pomenljivo je dejstvo, da sta tako papež Wojtyla kot papež Frančišek prvo sinodo svojega papeževanja posvetila ravno družini. Kot da bi nam tako želela izraziti, da se tudi v Cerkvi vse začne pri družini.
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
V pripravi na misijon bomo govorili o družini in tudi na samem misijonu. Želim si, da bi ljudje videli , da Cerkev ni zamorjena scena ampak se v njej dogaja marsikaj lepega in dobrega, ki je lahko v korist vsem. Zato vabljeni – vsi dobrodošli. Gradimo srečno družino.
Mesec verskega tiska – pomoč verujočim
V mesecu verskega tiska, bi radi vam, predvsem pa vašim župljanom približali edini katoliški tednik na Slovenskem – Družino. Ob vaših predlogih in nasvetih bo lahko še boljši in velik pripomoček pri oznanjevanju in poglabljanju vere v konkretnih življenjskih okoljih.
Prosijo nas naj vam posredujemo njihovo željo in načrte:
»V mesecu verskega tiska prihaja edini katoliški tednik na Slovenskem – Družina – k vam s posebno kratkoročno ponudbo, da bi se lahko na lastne oči prepričali o kakovostnih verskih vsebinah v njem. Vljudno vas prosimo, da vzamete seboj zgibanke, na katerih je tudi molitev za družine in morda naredite pritrdilni korak. Močno priporočamo.«

SKAM – POTA
To je program misijonskega prostovoljstva. Program širi zavest o globalni odgovornosti in povezuje raznolike ljudi po svetu. Mladi se poleti za en mesec odpravijo v tujino, kjer sodelujejo pri raznih projektih. V letu 2018 bodo šli v dežele – Bolivijo, Brazilijo, Indijo, Kazahstan, na Madagaskar, v Mozambik, Tajvan, Tajsko in v Ukrajino. Mladi dobijo edinstveno izkušnjo stika z drugačno kulturo, z ljudmi, ki so bogati bolj duhovno kot materialno. Mladi lepo povabljeni k sodelovanju kot prostovoljci in župljani k podpori sodelavcev. Prostovoljci si sami krijejo stroške potovanja, prijeti darovi pa so namenjeni. Zbrana finančna sredstva pa so namenjena za financiranje samega projekta. V spomladanskih mesecih se prostovoljci pripravljajo na delovanje na projektih. Več o tem se lahko poučite na pota@skam.si.

V pripravi na misijon – predavanje – srečanje- pogovor
Srečanje bo v občinski dvorani v petek 26. 1. ob 19 uri. Vodila ga bo gospa Darja Kalamar Frece, logoterapevtka na temo POSTAVLJANJE MEJ V ČASU ODRAŠČANJA. Glede tega so danes velike nejasnosti, kaj otroku dovoliti, kaj mu omejitii, kaj prepovedati, kako otroku pomagati odrasti v zrelo osebnost. Pridi!

Živa župnija – izziv laikom
Skrb za živo občestvo in župnijo je skrb nas vseh, tako duhovnikov in laikov. Mnogi so danes preobremenjeni – laiki in tudi duhovniki in vam primanjkuje časa, da bi se mogli bolj posvetiti ljudem, ki so pa tudi skrb nas vseh. V prihodnosti bo moral marsikakšen duhovnik glede na sedanje kazalce skrbeti celo za več župnij in bo imel še toliko manj časa…potreboval bo dejavno pomoč laikov. Geslo prihodnjega srečanja za člane ŽPS je zato izziv laikom: Kako pa jaz lahko pomagam? Srečanje bo 10.3. ob 9 uri v Zavodu sv. Stanislava v Šentvidu. Traja do 13 ure. Povabljeni vsi, ki jih ta tema zanima. Podobno predavanje bo tudi 3. februarja prav tam in ob isti uri. Ob 13.oo uri je kosilo.

Zavod sv. Stanislava – dan odprtih vrat
V zavodu si prizadevamo, da bi bili podpora krščanskim družinam in župnijam pri vzgoji otrok in mladine. Ponujamo široko paleto obšolskih dejavnosti, da lahko vsakdo razvija svoje talente. Imajo tudi duhovne programe /duhovne vaje, ekskurzije, skrb za rast mladih/.
Dan odprtih vrat bo v soboto 27.1. 2018 od 8 ure dalje. Namenjen je širšemu krogu obiskovalcev. Pride lahko vsak, tudi cela skupina. Obiskovalci se bodo seznanili z urami pouka, z dodatnimi dejavnostmi… Informativna dneva pa bosta 9 in 10 februarja ob 9 in 15 uri. V okviru gimnazije je tudi malo semenišče, namenjeno fantom, ki v sebi čutijo duhovni poklic in tudi študentski dom Janeza Gnidovca. Lahko dobijo tudi študentje s fakultet.

Na Brezje – za nove duhovne in redovne poklice
Verne vabim k molitvi in maši, danes popoldne ob 15 in 16 uri. Vsi, ki bi kaj radi naredili za duhovne poklice, vabljeni. Družine, ministranti, pevci, molivci, z božjo pomočjo bomo želi tudi uspehe. Iz Škofljice gremo ob 14.30 izpred cerkve.

Svetopisemska nedelja 28.1. 2018. Nedeljo sv. Pisma bomo obhajali pod geslom Z Bogom v družini. Dopoldne bomo imeli od 9 – 10 ure branje sv. Pisma. Brali bomo znano zgodbo egiptovskega Jožefa. Vsak lepo povabljen k branju in sodelovanju. Popoldne pa bo srečanje v Antonovem domu na Viču ob 15 uri. Spregovoril bo akademik in prof. Jože Kraševec. Vabljeni člani biblične skupine, bralci božje besede in vsi prijatelji božje besede.

 

Srečanje v Grosuplju ob 19 uri 28.1. ob 19 uri. Dogovori za skupna predavanja ob času misijona.