Oznanila župnije Škofljica 18.2.2018

PASTIRSKO  PISMO   II DEL

Za prenos vere smo odgovorni vsi člani cerkvenega občestva – Cerkve. Maša – evharistija je tudi zakrament  skupnosti. Sveti Avguštin pravi za mašo, da je znamenje edinosti in vez ljubezni. Apostol Pavel pravi smo eno telo, ker smo vsi deležni enega kruha.

To ima za nas konkretne posledice. Božja ljubezen nas nagiba, da si medsebojno odpuščamo in se sprejemamo kljub različnosti. Kristjan ne more biti individualist, saj je v skupnosti in iz nje raste. Čutiti mora skrb za celotno Cerkev. Odprtost Cerkve je danes velikega pomena. Veseliti se tistih, ki se cerkvi bližajo. Treba jim je pomagati. Cerkvi se približajo, ko se čutijo sprejete, ko čutijo dobrodošlico. Ni kakor pa nimamo pravice delati pregrad ali izključevati!

Prenos vere nikakor ne more biti naloga samo nekaterih staršev, duhovnikov in katehetov. Starši so prvi vzgojitelji vere svojih otrok. Prisrčna in trdna vera staršev je za vse življenje zaznamovala otroke. Družina je tista, ki mora prva poskrbeti za rast v veri – molitev, reševanje verskih vprašanj v pogovoru, obisk maše in dobra dela. Družina je »domača Cerkev«. K temu delu so povabljeni tudi stari starši, botri in drugi sorodniki, v kolikor za to ne poskrbijo starši. Nekdo mora spremljati otroka na poti vere. Tu mora pomagati tudi celotno župnijsko občestvo. /z molitvijo, z vključevanjem otroka v dejavnosti župniji, velika odgovornost je pri tem botra…/.

K sodelovanju s starši in sorodniki pa je povabljen tudi katehet, dušni pastir in še drugi. Župnija mora biti kraj odprtosti in srečevanja in kraj doživljanja božje ljubezni. Za tiste, ki so nekoliko oddaljeni od Cerkve, so zelo koristne dodatne možnosti srečevanje, ne ob zakramentih – ob srečanju pevskih zborov, miklavževanja, župnijskega dneva, oratorija, romanja, srečanja mladih družin…Pomembno in za nas vse zelo velik izziv je kako pritegniti k cerkvi starše, ki so dali otroke krstiti in do časa , ko so otroci vključeni v veroučno šolo, ali ko vstopijo v svet. To je najbolj problematični čas trenutno za mlade starše.

Duhovnik z veliko množico nima stika, posebej ne z oddaljenimi. Zato je potrebna oznanjevalna naravnanost celotnega občestva. In tudi vsak po svoji moči in znanju mora prispevati k veselemu oznanilu, da se širi.

Vsi slovenski škofje se zahvaljujejo vsem, ki na tem področju sodelujejo in se trudijo za prenos vere na mladi rod. Naj vas upanje, ki ga prinaša veselo oznanilo utrjuje na tej poti. V naša usta polagajo besede Jezusa Kristusa, ki pravi. »Bodite pogumni, jaz sem svet premagal. /Jn 16,33/. Z Jezusom Kristusom se vedno rojeva in oživlja veselje.

Veselite se daru vere in bodite njeni živi pričevalci. Lep pozdrav vsem, vaši slovenski škofje.

Vabilo slovenske Karitas za postni čas  2018

Štiri povabila

1/Spodbuda 40 dni brez alkohola. Spodbuda nosi naslov »Mlad, vesel in pogumen – brez alkohola. Prosti čas naj bi preživeli mladi brez alkohola. Vsak dan in vsak korak šteje. Vsak lahko sodeluje osebno. Ne uživa in ne streže alkohola. Pripravljena sta tudi dva romanja – 17.2. Brezje in 11.3. Sveta gora pri Gorici. Mašo bo daroval škof Metod Pirih. Vabljeni.

2/Dobrodelna akcija JV Evrope – Pomagamo Albaniji z zdravili, Srbiji pomaga s paketi  s hrano in za nego s starejšimi na domu, v BiH podpiramo ljudsko kuhinjo v Sarajevu za 150 oseb, v Makedoniji pomagamo pri osnovnih potrebščinah v kuhinji. Veseli bomo vaše podpore in pomoči. Hvala! Položnice so postavljene v avli na pultih.

K akciji vabim naše župljane, darujmo dar ubogim.

3/Poglobimo postni čas

Veliko pomoči potrebujejo mladi, ki so zašli na stran pota. Pripravili smo gradivo za svete maše, ki govorijo o tej problematiki. Lahko imate sv. maše ob petkih ali pa tudi ob drugih dneh. Ti so najbolj ranljivi  in zato tudi najbolj potrebni pomoči. Povabljeni so vsi iz občestva, župnije.. potrebno se bo zazreti vase  v odnosu do otrok in mladih. Posebej za to je pripravljen tudi križev po otrok in mladih. Križev pot bomo molili tudi ob petkih ali pa ob drugih priložnostih.

4/postni koledar. Pripravili smo ga z revijo Mavrico. Ta koledar lahko vzamete na pultu in je za vso družino.

Vsa gradiva so tudi v elektronski obliki na voljo na http://www.karitas.si/post.  Hvala za sodelovanje.

Izklopi ga za eno uro  na dan

Stopili smo v postni čas. V sodelovanju z škofijskimi odbori za mlade vseh slovenskih škofij nadaljujemo z akcijo #Resničnost je lepša. Plakat vabi mlade, da se v postnem času vsak dan za eno uro odpovejo uporabi pametnega telefona in ta čas namenijo svojim bližnjim v družini, prijateljem, molitvi… Postni čas je tako priložnost za 40 kvalitetnih ur s sočlovekom in Bogom. Poglejte še na stran www.malo-obcestvo.si. Želim blagoslovljen postni čas.

Molitveni nahrbtnik za veroučence

Z to potezo želimo pomagati staršem in otrokom – družini, da bi se v družini skupaj igrali, peli, molili, brali… V nahrbtniku za mlajše je rožni venček, igra Spomin, Moj prvi molitvenik, tudi za starše smo dali različne knjižice, blagoslovljeno vodo, molitev za misijon in tudi navodila kako uporabljati nahrbtnik, zvezek v katerega boste zabeležili svoje vtise, ko je bil nahrbtnik pri vas doma. V nedeljo bomo nahrbtnike blagoslovili in jih po maši izročili veroučencem. Ponesli jih boste domov in po navodilih jih boste skušali uporabiti.

Predavanje g. nadškofa 23.2. ob 19 uri

Družina je šola človečnosti in prvo svetišče, kjer se otrok preko ljubezni svojih staršev odpre Bogu. Poslanstvo staršev je temeljnega vzgojnega pomena, skoraj nenadomestljivo. Ko otroke vodijo v veri, starši uresničujejo naloge, ki so jo dobili pri krstu svojih otrok. Mnogi pa so tudi tisti, ki staršem pomagaj pri vzgoji otrok  – botri, stari starši, duhovniki, prijatelji, znanci…

Lepo vabljeni na predavanje, ki bo v občinski kulturni dvorani na Škofljici. Predavanje bo povezano tudi z glasbo in pogovorom z gospodom nadškofom.

Zimske počitnice za otroke – veroučence

Te dni bodo otroci pričeli z zimskimi počitnicami od 17.2. – 26.2. 2018. Otroci imajo zelo radi počitnice, da se sprostijo, da se lahko razigrajo, da se povežejo z novimi prijatelji, da se izkažejo v svojem znanju in gibanju. Za njih je to rast, dvig in kvaliteta življenja. Veselite se življenja.