Velikonočna vigilija

»Bedenje« po mraku v soboto ob 19.uri zvečer je simbolno najbogatejše obredje velikonočnega tridnevja. Že pred začetkom svete maše, bo duhovnik blagoslovil zunaj ogenj, ob katerem bodo prižgali velikonočno svečo. S tem dejanjem se pričenja prvi del slovesne svete maše, ki mu pravimo tudi Slavje luči.

Diakon bo visoko dvignil velikonočno svečo in vstopil v cerkev, ter pri tem slovesno, brez spremljave inštrumentov zapel: “Kristusova luč!” Ko bo to storil tretjič, bomo prižgali svoje svečke vsi navzoči v poprej zatemnjeni cerkvi, saj počasi v našo temo prihaja nova Luč.

Sledilo bo besedno bogoslužje, pri katerem bomo slišali sedem beril stare zaveze, slovesno zapeto Slavo, zvonovi se bodo ponovno oglasili in zaigrale orgle in trenutek, ko bo cerkev znova napolnila svetloba, ter nato še dve berili iz nove zaveze.

V nadaljevanju bomo obnovili svoje krstne zaobljube. Duhovnik bo najprej blagoslovil vodo s katero bomo krščevali v velikonočnem času, nato bomo s prižganimi svečami obnovili krstne zaobljube, temu pa bodo sledile slovesne pete prošnje.

Kot zadnji del slovesne vigilije, pa bomo obhajali evharistično bogoslužje, ki je vrhunec dogajanja, saj je Jezus resnično vstal, kot je rekel in je premagal smrt!