Oznanila župnije Škofljica, 1.4.2018

 

VELIKA NOČ – UPANJE IN VESELJE

Jezusovo obujenje, vstajenje ni delo, ni delo narave, ne kakega človeka ali družbe, ni uspeh znanosti in tehnike, ne medicine in farmacevtske industrije, ne čarovnikov ali gurujev… Če bi vsi ti svoje veščine združili, vstajenja ne bi proizvedli. Vstajenje je delo Boga, ki “oživlja mrtve ali kliče v bivanje stvari, ki jih ni.” (Rim 4,17). Ta mogočni in edinstveni Bog je obudil Jezusa, a ga ni vrnil nazaj v ta svet, v to zemeljsko, naravno stvarnost, temveč ga je postavil v Božjo resničnost. Sveti Pavel to izrazi z besedami: “sedi na božji desnici”. To ni dostopno naravnemu izkustvu, tudi ni preverljivo z znanstvenimi metodami. Dostopno je le veri. V veri se nam odpre skrivnost Vstalega, v veri zaslutimo živost večno in neuničljivo Živega. Saj od mrtvih Vstali ne umrje. On je postavljen za sodnika in rešenika živih in mrtvih. Sodnika, ki sodi človeku v prid tako, da ga rešuje. Njegovo sojenje je odreševanje. Kot sodnik je rešenik. Zato pravi Peter, da so vsakemu, ki vanj veruje, grehi odpuščeni. Tako Bog rešuje! Velika noč – Jezusovo vstajenje – je nepreklicno sporočilo, da nas nobeno zlo, naj bo še tako veliko razočaranje, nobena krivica, niti smrt, ta “zadnji sovražnik” (1 Kor 15,26) življenja, ne more ločii od Gospoda Jezusa. V najbolj skrajni in neizbežni in brezizhodni življenjski situaciji nas vedno čaka On, ki z božjim glasom sprašuje: “Zakaj jokaš?”, da bi nas odvedel stran od mrtvega, propadlega, zgubljenega ter nas na “odhodu” poklical po imenu… “koga iščeš” (Jn 20,25)

Ker je v Vstalem smrt premagana, smo mi v upanju deležni te zmage. Res je, morali bomo umreti. Kristus nam ni odstranil izkušnje smrti, vsakdo mora iti vanjo. Toda, ker smo v Kristusu smrt že umrli (Kol 3,3), smemo upati, da bomo v našem umiranju zaživeli v Kristusovem zmagovitem življenju. V tem je naše velikonočno upanje proti upanju. Nismo več sužnji, ne živimo zakopani, zaprti v preteklost, čeprav nosimo bremena preteklosti in korenine segajo v zgodovino, smo kristjani ljudje vstajenja s pogledom in hrepenenjem naravnanim v prihodnost, absolutno prihodnost, ki bo sicer v prvi vrsti Božje delo. Naš delež bo le v tem, da se v veri oklepamo Jezusa in po njem Boga ter, da z ljubeznijo služimo drug drugemu, posebno pa ubogim.

Veliki petek je Jezusove učence pahnil v strah, razočaranje, žalost, brezup in osamo. Zdelo se je, da so z njim izgubili vse. Niti najmanjšega sledu veselja ni v njih. Najbrž ga tudi krivci za Jezusovo smrt niso bili deležni. Velikonočno jutro je začelo odstirati to temino iz njihovih src. Iz začetnega in negotovega žarka vere in upanja se je budilo veselje, čeprav še pomešano s strahom (Lk 24,37).  bolj, ko je v osebnih srečanjih rasla vera v Vstalega in Živega, bolj je raslo veselje v njihovih srcih in na obrazih. Vse dokler niso veselega srca in duha v evharistiji slavili Gospodove zmage (Apd 2,46) ter jo oznanjali z veselim srcem. Celo v urah preganjanja so pričali z veselim srcem, da smejo za Gospoda in z Gospodom trpeti (Apd 5,41).

Kristjani smemo in bi morali biti veseli prav iz te vere v vstajenje in premagovati žalost z veseljem, ki nam ga nihče ne more vzeti (Jn 16,22). Z neuklonljivim upanjem in vero smemo naše žalosti in razočaranja med seboj in drugimi ter priznati zaskrbljenost in strahove pred smrtjo. Prav vera v Vstalega, je nam kristjanom razlog za veselje inn to kljub številnim nesmislom, ki jih doživljamo v osebnem življenju in v dogodkih sveta.

Danes je največji in najpomembnejši praznik naše vere, Jezusovo vstajenje od mrtvih. Zato je to praznik življenja, upanja in veselja. Obudimo v sebi željo, da nas srečanje z Vstalim osvobodi vsega “mrtvega” ter napolni z žarom veselega upanja in radostjo življenja.

RIBNIŠKI PASIJON -BODITE POGUMNI!

Predstava ribniškega pasijona bo v Grosuplju, 8.4. ob 19.uri v športni dvorani Brinje. Nastopa veliko igralcev. Vstopnine ni, so pa prostovoljni prispevki. Ogled zelo priporočam mladim in otrokom.

MOLITEV OB VELIKONOČNI MIZI

Na praznični mizi je pripravljena hrana. Če je mogoče, sredi mize postavimo svečko in jo prižgemo. Nato zapojemo ali prisluhnemo velikonočni pesmi. Sodeluja naj vsa družina. Vsi se pokrižamo z znamenjem križa in molimo:

Vsemogočni Bog, danes je tvoj sin premegal smrt in odprl vrata večnega življenja. Praznovanje njegovega vstajenja, naj nas v Sv.Duhu tako prenovi, da bomo povsod prinašali Božjo ljubezen in veselje vstajenja. 

Če je mogoče, preberemo iz sv.Pisma odlomek o vstajenju. Nato vsak izreče svojo prošnjo ali zahvalo. Vsa družina skupaj moli Očenaš. Gospodar družine pa zaključi s končno molitvijo:

 

Molimo. Gospod Jezus Kristus, ob tej velikonočni mizi blagoslovi vse nas in ta velikonočna jedila. Navdaj nas z veseljem svojega vstajenja, da bomo povsod prinašali tvojo navzočnost, ki živiš in kraljuješ vekomaj.

 

Vsi skupaj naredimo še zadnji križ in se skupaj vsedemo k slovesnemu obedu. Veselo praznovanje.

MAVRICA IN #NAJST

Hvaležni vam bomo, če boste priporočili reviji za rast v veri, ki sta zares kakovostni. Veliko lepih odzivov imamo, da otroci berejo Mavrico, mladi pa z veseljem berejo #najst, če le pridejo v stik z revijo. Lahko naročite starši, botri, prijatelji, na naslov revije@druzina.si ali 01/360 28 28.

MLADI – POLETNI DUHOVNI ODDIH – OGLEJTE SI!

V poletnem času vas vabimo na poletni duhovni oddih. To je na otoku Kaprije blizu Šibenika. Termine so oglejte na stenčasu zunaj. Programi so pripravljeni za posameznike ali za župnijske skupine. Prevoz in cena bivanja s hrano je 159 EUR. Na spletni strani www.skam.si lahko izveste vse o možnostih najema doma izven sezone za razne skupine in tudi za družine. Dom je odprt od 24. aprila do 31. oktobra. Lepa priložnost se nudi. POvabite tudi svojega prijatelja in bo lepo.

ZAHVALA OB PRAZNOVANJU

Najprej se zahvaljujem vsem darovalcem za darove, ki ste jih darovali za oljčne vejice, hvala vsem, ki ste na veliki četrtek darovali za Župnijski Karitas, vsem hvala, ki ste darovali za pomoč kristjanom v Sveti deželi, hvala za darove, ki ste jih namenili naši župnijski skupnosti. S tem izkazujete ljubezen svojim bratom in sestram in čutite skrb za župnijo. Vsem naj Bog povrne obilo. Hvala vsem, ki ste sodelovali ob velikonočnih praznikih. Bog plačaj!

V mesecu aprilu čistijo cerkev – Cesta ob Barju in Cesta pod Strahom. Hvala dobrim sodelavcem meseca marca. Zelo lepo ste sodelovali. Bog vidi vaša dobra dela.

ROMANJE ŠTIRIH ŽUPNIJ – ŽUŽEMBERK IN DOBRNIČ

Pripravljamo se na misijon v župniji. Vsi smo na poti. Imamo cilj – priti k Bogu. Na tej poti bomo spoznavali tudi pota naših svetih bratov in sester. V Žužemberku bomo spoznavali najprej drinske mučenke in trpljenje faranov Žužemberka med in po drugi svetovni vojni. Kako so partizani uničili njihovo lepo cerkev, s kakšnim trudom so jo postavili nazaj. Od tod se bomo odpeljali še v Dobrnič, kjer bomo odkrivali lepoto življenja našega božjega služabnika Ireneja Friderika Baraga. Kako se je podal na pot med indijance. Romanje bo že v nedeljo 8.4. 2018 ob 13. uri izpred cerkve na Škofljici. Uspeh misijona nam prinaša tudi romanje. Prijavite se čimprej v župnijski pisarni.

LETOŠNJI PRVOOBHAJANCI – MAŠA

Ta teden nimate verouka, imate pa v sredo zvečer ob 19. uri skupno sveto mašo v pripravi na sv. obhajilo. Zaustavili se bomo ob uvodnem delu sv.maše. Kdo je tisti, ki me vabi k sv. maši, zakaj grem k sv. maši, kaj od maše pričakujem in še kaj. Pridi skupaj s starši.

POTRESNA POBOŽNOST V LANIŠČU

Danes kaj hitro izvemo za velike nezgode, nesreče, potrese, avionske nesreče ali zemeljske plazove. Pred dobrim stoletjem je tudi naše kraje prizadel močan potres. Takrat so se naši verni bratje zaobljubili, da bodo vsako leto na velikonočni ponedeljek v Lanišču darovali sv.mašo v ta namen. Še vedno velja vzklik svetniških litanij – kuge, lakote vojske in potresov – Reši nas, O Gospod! Pridi ob 10.uri.

MOLITEV NA PRVO SREDO

Vabljeni ob 18.30 zvečer, pred mašo!

ZAKONSKA SKUPINA

Imamo srečanje v petek ob 20.uri. Pridite!