Božje usmiljenje

 

Prva nedelja po veliki noči se imenuje tudi bela nedelja. Ime izvira iz starokrščanskih časov, ko so novokrščenci, ki so bili krščeni med velikonočno vigilijo, ves teden po Veliki noči k maši prihajali v belih oblačilih.

Je pa ta nedelja razglašena tudi za nedeljo božjega usmiljenja. Sveti papež Janez Pavel II.  je namreč 30. aprila leta 2000 na nedeljo po veliki noči, razglasil poljsko redovnico Favstino Kowalsko za svetnico ter ob tej priložnosti določil, da se bo prva nedelja po veliki noči »odslej v vsej Cerkvi imenovala nedelja Božjega usmiljenja.« Zelo pomenljivo je tudi, da je sveti papež, še ko je bil poljski kardinal, sam vodil postopek beatifikacije in jo kasneje – tokrat že kot papež,  razglasil za blaženo in kasneje za svetnico, po svoji smrti pa tudi sam postal svetnik.

Favstina Kowalska je bila poljska redovnica, ki ji je govoril sam Jezus in ji razodel Božje usmiljenje. Neko noč se je v podobi, ki jo vidimo zgoraj, pred njo milostno prikazal Jezus in ji razodel, da želi, da ga naslika v tej podobi in spodaj doda napis: Jezus,vate zaupam!, da se bodo lahko grešniki pred to podobo zatekali k božjemu usmiljenju. Iz Jezusovega srca naj nariše dva žarka: belega in rdečega – vodo, ki očiščuje in kri, ki je življenje. Narekoval ji je tudi rožni venec božjega usmiljenja in ji naročil, naj se prva nedelja po Veliki noči praznuje kot praznik Božjega usmiljenja.

Sveti Favstini je Jezus veliko razodel o spovedi, odpuščanju in neizmernem božjem usmiljenju. Med drugim tudi, da je odpustil skesanemu Judu Iškariotu, ki ga je izdal v smrt.

 

Hči moja, govori vsemu svetu o mojem neizmernem usmiljenju. Hočem, da je praznik Božjega usmiljenja zatočišče vseh duš, pribežališče vseh grešnikov. Ta dan bom razodel polnost svojega usmiljenja. Kdor bo ta dan opravil sveto spoved in prejel sveto obhajilo, bo dobil popolno odpuščanje grehov in kazni za grehe. Naj se nihče ne boji priti k meni, čeprav so njegovi grehi še tako veliki. Hočem, da praznik mojega usmiljenja slovesno obhajate prvo nedeljo po veliki noči. Povej ranjenim ljudem, da se morajo zateči k mojemu usmiljenemu Srcu in dal jim bom svoj mir. Preden pridem kot pravičen sodnik, pridem kot kralj usmiljenja. Kdor zavrne moje usmiljenje, se sam obsodi.«

 

Dnevnik_Svete_Favstine_Kowalske