Oznanila župnije Škofljica, 15.4.2018

BOG   ALI   NIČ   II

Zgolj človeške možnosti, zgolj politična ali diplomatska pogajanja ne morejo ustvarjati edinosti in vzpostaviti med ljudmi miru, ker obstaja virus nesoglasja, ki je v človeku vse od prvega greha. Mir je delo sv. Duha Več prostora za molitev, bo tudi več povezave z Bogom in tudi več miru med ljudmi.

Potem, ko so ubili Boga ali ko ravnajo kakor da Bog ne obstaja, je težko najti temelj pravu. Danes je na veliko pozablja na naravno pravo, ki ima svoj temelj v Bogu, Vsemogočnemu Stvarniku in in Najvišjemu Zakonodajalcu.

Združeni narodi in zahodne oblasti  razglašajo lažnive, izkrivljene resnice, da bi »vsemu svetovnemu  prebivalstvu dali prosto pot do spolnih užitkov. Kulturo hočejo spremeniti, da bi vzpostavili  spolno neopredeljeno  družbo. Trudijo se, da bi človeštvo tako rekoč osvobodili ne samo Boga, ki ga je ustvaril, ampak tudi moža in žene, očeta in matere, zakona in družine, ki vodi v uničenje človeštva. Izmišljajo si izkrivljenosti, da bi zadovoljili lastne interese, sebične želje. Te nove »državljanske pravice imajo dve skrajnosti: pravico do smrti in pravico do nerojenosti. Med obema se umeščajo pravice do splava, genetskih manipulacij, pravica do otroka, skrčenega na stvar in predmet. Obstaja tudi pravica do zasramovanja in onečaščanja.

Ob tem se srečujemo še z eno možnostjo: uničiti zmožnost, ki jo ima človek po naravi, to je sposobnost za ljubezen. To uničenje na koncu zadene na zavračanje spoznavanja Božjega načrta o človeku , na uničenje človeškega telesa z nepopravljivim uničenjem njegove genetske neokrnjenosti. Gre za najhujšo dramo človeštva. Prispeli smo na vrh zahodnega upora proti Bogu in človeški osebi. Zahod naredi ravno nasprotno od tega kar Bog določa, in sprejema zakone za ločitev. Kar nekaj držav je dovolilo istospolno poroko. Lista človekovih pravic EU (2012) prepoveduje diskriminacijo  zaradi spolne usmerjenosti. Sad te prepovedi je »zakon za vse«.. To je odprt boj z Bogom, zanikajo krščanske korenine in dediščino in napadajo življenje, zakon, družino. Načrtno rušenje družine se razglaša v imenu demokratičnih vrednot. Posledice tega morejo biti skrajno hude.

Ni dolgo tega, kar je Hillary Clinton od ZN zahtevala , da se pravica splava razglasi na svetovni ravni. Ko to dovoli parlament , da se otroka odstrani pred rojstvom, povzroči hudo nasilje, brez možnosti za samoobrambo. Parlament, ki odobrava takšne zakone, se mora zavedati, da presega svoje pristojnosti in stopa v očiten konflikt z Božjo postavo in naravnim zakonom. Tu je tudi sprevrženost, ki preži na pravo. Kako se lahko človeka skrči na predmet in uničenje. Človeško bitje je treba sprejeti in spoštovati. Ni predmet zakonov. Država, ki je jo ta kriminalna diktatura najbolj prizadela je Vietnam: milijon šesto tisoč splavov na leto.

Tako se pravo popači. Tudi medicina je sprevržena, ker namesto, da bi skušala ozdravljati, blažiti trpljenje soglaša s služenjem smrti. V Belgiji je bil leta 2014 prejet zakon o evtanaziji, brez posebnih težav.

Mož in žena sta po naravi poklicana, da se dokončno in neločljivo združita, pričujeta drug drugemu o ljubezni, se podpirata v ubranem dopolnjevanju in se jima rojevajo otroci. Blaženi papež Pavel VI je hotel z okrožnico Humanae vitae podčrtati dva neločljiva vidika zakonskega življenja: združitev in roditev. To povezavo je določil Bog in je človek ne sme samovoljno pretrgati. Tako ima zakon celovit pomen v starševstvu, k čemur je človek poklican. To je Gospod povzdignil v dostojanstvo zakramenta. Cerkev je edina sposobna rešiti  človeško spolnost ter naravno pravilo zakona in družine. Rešiti in zavarovati je potrebno človeštvo.

Bog ali nič mirno in spoštljivo obravnava vsa ta vprašanja z jasnostjo in odločnostjo, kot zahteva zvestoba evangeliju. Veliko duhovno korist želim tudi vam, ki boste brali to knjigo.  / Po knjigi Bog ali nič  kardinal Robert Sarah/.

 

POMAGAJMO PREŽIVETI IN ŽIVETI – KARITAS

V naši domovini se ljudje srečujejo z različnimi oblikami pomanjkanja – brezposelni, starejši, mnogi, ki nimajo rednega dela, minimalna plača. Mnogi živijo že več let v hudi denarni stiski, slabih stanovanjih. Karitas je lani pomagala 94.884 osebam. Razdelili so tudi 3.000 ton hrane. Hvala vsem darovalcem. V tem letu smo dodali besedico ..in živeti. Mnogi so izključeni iz svojega okolja. Poskušamo jih vključiti v okolje, jih poslušamo in jih vabimo tudi kot prostovoljce k sodelovanju, se skupaj z njimi učimo raznih spretnosti ter gradimo skupnost. Tudi letos vas vabimo, da nam pomagate pri nagovoru vaših župljanov k solidarnosti z ljudmi v stiski v Sloveniji.

Hvala vsem, ki skozi celo leto pomagate na različne načine blažiti stisko naših bratov in sester.

DAJ MI POSLUŠNO SRCE – DUHOVNI POKLICI

Od tretje velikonočne nedelje se pripravljamo na nedeljo dobrega pastirja, ki je svetovni dan molitve za duhovne poklice. Papež Frančišek nas vabi, da bi letos razmišljali o treh stvareh – poslušati, razločevati in živeti Gospodov klic. To bomo delali, ko se bomo udeležili sv. maše v ta namen, k bomo molili v tem duhu in tudi sami z svojim klicem odgovarjali na božje povabilo. Vsak dan bomo imeli kratek uvod v mašo, branje božje besede, razlago določene teme in obrnili se bomo k Bogu s prošnjami za vse potrebe. Lepo vabljeni k molitvi in maši v tem tednu.

MAŠA V PRIPRAVI NA PRVO SVETO OBHAJILO

Vsako sredo so prvoobhajanci povabljeni k sv. maši. Morda se kdo od staršev sprašuje zakaj – zakaj ste ji pa učili hoditi, zakaj pa jih pošiljate v šolo, zakaj pa jim govorite o življenju. Odgovor je , da bodo znali in vedeli ravnati, živeti, se modro odločati za zemeljsko življenje. Zakaj pa k maši – zato, da spoznavajo skrivnost maše, da je maša velik dar, ki osmišlja naše življenje, ki nam daje duhovno hrano za zemeljsko in večno življenje, da se srečamo z svojim Stvarnikom, z Očetom, ki nas nadvse ljubi… Starši, vabljeni z svojimi otroci na Gospodovo gostijo.

MAŠA V DOMU STAREJŠIH OBČANOV

V sredo lepo vabljeni vsi stanovalci SOŠ –a k sv. daritvi, ob 15.3o.

 

SEJA ŽPS – ŠKOFLJICA

Predajanje vere iz roda v rod je pomembna naloga najprej staršev, starih staršev, sorodnikov in ne nazadnje tudi tistih, ki poučujejo verouk ali govorijo otrokom o Jezusu in veri. Eni in drugi so poklicani, vsak na svoj način, da pustijo svoj odtis na novem bitju. Tudi celotna cerkvena skupnost nosi odgovornost za razvijanje in ohranjanje v krstu.

Kdor ni nikoli okusil ljubezni svojih staršev, ali jo je premalo okusil, tistemu je težko verovati v Boga, ki je ljubezen. Boga je mogoče dojemati v ljubezni in le v ljubezni je mogoče priti do poglobljene vere vanj. Zavedati se moramo, da ima pri tem veliko vlogo tudi vsa župnijska skupnost. To je v nas premalo prisotno.  S temi važnimi vprašanji želimo najprej v sebi prebuditi duha oznanjevanja in ga potem deliti tudi z drugimi. Seja bo v četrtek ob 20 uri v pevski sobi. Člani vabljeni.

MOLITEV PRED NAJSVETEJŠIM

Kako prijeten je ta čas, biti z Gospodom, pred njim pogledati na svoje življenje, iskati miru v Njem, ker je on naš mir. To je čas povezanosti z prijatelji, z domačimi, z bolniki, trpečimi, mladimi…z vsem svetom. Nikogar ne izključujemo in nad vse prinašamo božji blagoslov. Naj tudi tvoja roka blagoslavlja tvoj dom, domače, znance in prijatelje…ves svet. Pridruži se nam v srečanju z Njim, ob petkih pol ure pred sveto mašo.

 

KRŠČEVANJE

Starše novorojencev povabim na pripravo na krst, ki bo prvo nedeljo v maju. Seboj prinesite rojstni list in družinsko knjižico, če jo imate. Oglasite se po delavniški večerni maši.

 

MOZAMBIK

Petra in Nataša, odhajata v juliju v Mozambik. Želita pomagati sestram MP, v internatu, šoli in vrtcu. Pomagajte jima s svojim darovi in molitvijo. Danes se nam bosta predstavili. Priporočam.