Oznanila župnije Škofljica, 22.4.2018

DRUŽINA  – KRAJ  POKLICANOSTI

Poleg družine je tudi domača župnija pogosto tisto okolje, ki pomaga k rasti in zorenju duhovnega poklica. O tem razmišlja mlad bogoslovec takole:

»Tisti, ki se odločajo za duhovniški ali redovniški poklic so pogosto postavljeni v položaj, ki je podoben položaju sv. Štefana, iz sv. Pisma. Okolica jih res sicer ne obsodi na smrt, a nerazumevanje in celo nasprotovanje je nekaj, na kar mora poklicani realno računati. Pogosto je poklicani deležen nerazumevanja celo od najbližjih. Osebno mi je v taki preizkušnji bila v tolažbo božja beseda, ki pravi: »otrok, če se približuješ, da bi služil Gospodu, pripravi svojo dušo na preizkušnjo. Vse kar pride nadte, sprejmi. Potrpi, kadar te doleti ponižanje. Zanašaj se Nanj« (Sir, 1- 4).

Poleg zaupanja, da Bog svojih izvoljenih ne zapusti, ampak jim vedno pomaga, pa človek vendarle potrebuje pomoč in razumevanje svoje okolice. Če pravega razumevanja in sprejetja ni v domači družini, pa je lahko neke vrste družina tudi župnijsko občestvo. Od malega sem bil precej vključen v življenje domače župnije. Najprej kot ministrant, nato skavt, birmanski in oratorijski voditelj. Prek vseh teh dejavnosti sem postajal del živega in dejavnega občestva v katerem so mnogi mojo odločitev razumeli, sprejeli in se z mano celo veselili. Tako mi je bila dokončna odločitev da rečem »da« Gospodovemu klicu veliko lažja. Še danes skušam biti z vsemi kar najbolj povezan saj čutim njihovo sprejemanje in podporo.

Kako bodo starši sprejeli mojo odločitev za duhovni poklic. To je eno pogosto najtežjih vprašanj, ki poklicanega muči do takrat, dokler svojih staršev ne seznani z odločitvijo. Izkušnja mnogih med njimi je prav opogumljajoča. Starše se z njimi veselijo Božje izvolitve, čeprav vedo, da je pred njihovimi otroki in njimi samimi sedaj še veliko dela, molitve in trpljenja. Redovnica o svoji izkušnji pripoveduje takole:

»Moj sorodnik je želel postati duhovnik. Njegovi starši so mu v skrbi zanj to zelo branili. Moja starša sta se ob tem zelo čudila, da mu ne pustijo svobodne odločitve pri izbiri življenjskega poklica. Jaz pa sem le tiho upala, da bosta tako velikodušna tudi, če bo koga od nas poklical Gospod. Sama sem takrat bolj kot o redovništvu sanjala o dobrem možu in družini z veliko otroki. Nekaj let smo se ob večerih že zbirali pri družinski molitvi. Sčasoma smo dodali še desetko  za nove duhovne poklice in stanovitnost poklicanih. Pri tej molitvi sem še posebej mislila na bogoslovce in duhovnike, ki sem jih poznala. Tekla so leta študija, zaljubljenosti, aktivnosti v župniji…Bog pa je včasih tiho, drugič bolj glasno trkal na moje srce. Najbolj me je nagovarjal preko božje besede, še posebno so se mi pri molitveni skupini dotaknili odlomki, ko je Jezus zbiral apostole. Spomnim se, kako me je stisnilo pri srcu, ko je bila pri sv. maši kakšna prošnja za duhovne poklice. Tako sem si počasi želela, da bi v življenju izpolnila Božjo voljo, ker sem si predstavljala, da bom le tako najbolj srečna. Da pa bi bila srečna, sem si zelo želela. Najprej sem si kot duhovnika predstavljala bolj katerega od mojih treh bratov, kasneje pa sem videla, da Bog želi dar duhovnega poklica podariti meni. Ko sem ta dar sprejela, je bila pred menoj še težka naloga, kako svojo odločitev povedati staršem. Čakala sem do zadnjega, potem pa trepetaje izbrala dan, bala sem se predvsem, da bi ju prizadela in da me ne bosta razumela. Mami so stopile solze v oči, oče pa je hudomušno pristavil, da so bile le uslišane naše molitve, čeprav ni nikoli molil, da bi se kdo iz naše družine odločil za duhovni poklic. Težko je odhajanje od doma, a božja ljubezen je močnejša in nam vsem, tako meni kot domačim, obilno daje, saj pravi, da bo poklicani »prejel stokrat toliko hiš, bratov, sester, mater, otrok in njiv, v prihodnjem veku pa večno življenje« /Mr 10,30/.«

Pomagaj staršem in vzgojiteljem, da bodo s pravilno vzgojo  oblikovali  v zdrave krščanske osebnosti tiste, ki jih ti kličeš v svojo službo.

MARIJINA ZEMLJA – v ponedeljek ob 20.uri vabljeni na ogled svetovne uspešnice Marijina zemlja v župnijsko dvorano.  Dokumentarni film govori o tem, kako je Marija s svojimi prikazovanji spremenila življenja milijonov po vsem svetu, ki zdaj o tem pričujejo tudi nam. Odvetnik – hudičev advokat, natančno izprašuje svetovno znane ljudi: nekdanjega svetovalca ameriške vlade, kolumbijsko manekenko, zvezdnico Las Vegasa, ki so se ob srečanju z Marijo spreobrnili. Sprašuje se o tem, ali so prikazovanja v Guadalupi, Međugorju, Lurdu in Fatimi resnična ali ne in kakšne posledice imajo za moje življenje.

OPOZORILO STARŠEM BIRMANCEV

Vednost, znanje o veri, o verski stvareh je na nizki ravni. Tudi pripravnikom na birmo skušamo pomagati na različne načine, da bi si zapomnili vsaj bistvene stvari za versko prepričanje, a ob vsem ostajajo hladni in nezavzeti. K temu veliko pripomore tudi klima v kateri živijo mladi, s strani družbe, televizije, prijateljstev, družine…in še mnogih drugih dejavnikov. Zaradi velike odgovornosti za vero otrok

in za bodoči slovenski narod, za zavest odgovornosti poklicanosti po krstu in mnogih obljub, ki ste jih dali starši, botri in tudi sami pripravniki na birmo, se

morajo tudi z znanjem pripravljati na prejem sv. Duha. Zato bo dragi starši prav, da jih vsak kdaj svoje sinove in hčere opozorite tudi na učenje snovi iz verskega področja. Svojo vero moram tudi utemeljevati, razlagati in druge poučevati. Mnogi danes zlahka nasedajo drugače verujočim. Tega si prav gotovo ne želite dragi starši.

DAN MLADIH V PANAMI

Srečanje bo  v januarju prihodnjega leta 2019. To bo srečanje mladih z vsega sveta. Seveda bo to tudi strošek. Mladi razmišljajte tudi o tem, o zbiranju sredstev. Za mlade predstavlja udeležba rast v osebni veri in priložnost srečanja z papežem. Prijave se sprejemajo do 15 julija tega leta. Več informacij dobite na www.skam.si.

BOGKOV KOT – NATEČAJ

Zbiranje domačih ob ognjišču in pod bogkovim kotom vse bolj zamenjuje posedanje pred televizorji in ostalimi ekrani. Naj se v vsakem domu  najde prostor za vidno navzočnost Boga.

V bogkovem kotu, kot ga imenujemo, je nameščen križ, podoba Božje daritve, ob njem levo in desno sliki Srca Jezusovega in Marijinega, zraven pa še druge nabožne slike. Pod tem križem se družina zbira, pod njim moli, obeduje in se posvetuje. Vabimo vas, da opišete svoje zbiranje v domačem molitvenem kotičku in dodate fotografijo  vašega bogkovega kota. Zapise in fotografije pošljite do 31.05.2018 na e-naslov skofljica.zupnija@siol.net. Vse predstavitve bodo objavljene na spletni in Facebook strani župnije Škofljica, najlepše tri pa bodo tudi nagrajene z lepo knjižno nagrado.

 

SREČANJE ZA BOLNE IN STAREJŠE

Srečanje za bolne in starejše bo vodil g. Miro Šlibar. Srečanje bo v nedeljo ob 10 uri. Bo tudi priložnost za sv. spoved. Vsi bolni in starejši lepo vabljeni na srečanje.

 

PRIJAVE NA KRST

Prijavite otroke za krst, najlažje po večerni maši.

 

SREČANJE ZA STARŠE PRVOOBHAJANCEV

V sredo po maši bo srečanje za starše prvoobhajancev