Teden molitve za duhovne poklice

MISIJONAR je lahko redovnik, duhovnik, lahko pa tudi laik, ki oznanja evangelij v daljni deželi. Vendar svoje delo ne začne s sveto mašo v kraju, kjer Jezusa ne poznajo, ampak predvsem s svojimi talenti, ter šele nato drugim pričuje. Predstavljajte si domorodno vas sredi amazonskega pragozda, kjer imajo svojega poglavarja in vrača, pa pride k njim misijonar in začne govoriti, da je edini poglavar in edini Bog – Jezus. Verjetno bi ga takoj izgnali, če ne celo ubili.
Lahko pa misijonar pomaga revnim domorodcem učiti se kmetijstva, branja in pisanja, da bodo lahko preko šolanja razvili življenje v tem kraju. Šele nato pride na vrsto poučevanje verouka in veselega oznanila, ter sveta maša.
Misijonarji ostanejo celo življenje misijonarji, poznamo pa tudi laiške misijonarje, ki za nekaj let odidejo v misijone pomagat pri zdravstvu, šolanju, obrtniških delih in še čem. Dva laiška misijonarja imamo v naši neposredni bližini: Alenka Oblak je svoje delo opravljala v Braziliji, Matevž Strajnar pa je trenutno v Madagaskarju. Ob svojem odhodu prejmejo misijonski križ, poslanstvo, da bodo z zgledom pričevali za Jezusa.