Oznanila župnija Škofljica, 13.5.2018

 

LJUBEZEN SE BORI POŠTENO 

Spori so neizogibni del zakona, naj vama bo to všeč ali ne. Ko sta se na poročni dan vzela, sta združila svoje upe in sanje, obenem pa tudi svoje bolečine, strahove, nepopolnosti in čustvene navlako. Tisti trenutek, ko sta se vrnila z medenih tednov, sta začela resnični proces razkrivanja drug drugega in neprijetnega odkrivanja kako grešna in sebična znata biti.

Zakonca kmalu niste več kovali v zvezde, on pa ne vas. Neizbežna bližina dveh zakoncev vam je drugo za drugo začela odstranjevati maske, ki jih še naprej kažete drugim ljudem in razkrivati so se začele osebne težave in skrivne navade. Dobrodošli v padlem človeštvu..

Obenem so nevihte življenja začele preizkušati in razkrivati iz kakšnega testa ste. Zahteve v službi, zdravstvene težave, spori z prejšnjimi sorodniki in denarne potrebe so se razvnele v različnih stopnjah in odnosu dodale še več stresa in napetosti. To je odlična podlaga za prepire med vama. Prepirata se. Prizadeti ste. V navzkrižju sta si. A niste sami.

To izkusijo vsi zakonci, ker je to del zakona. Vsak zakon pa tega ne preživi. Odličen zakon se lahko zelo kmalu znajde blizu nevarnih pečin, če neobrzdani spori prevzemajo krmilo zakona in nihče od zakoncev ne stopi na zavoro.

A tedaj vskoči ljubezen in vse je drugače. Ljubezen vas opominja, da je zakon preveč dragocen, da bi mu dovolili propasti in da je vaša ljubezen do zakonca pomembnejša od predmeta vajinega prepira. Ljubezen vam v odnosu  pomaga namestiti zračne blazine in postaviti zaščitne ograje. Opominja vas, da lahko spor za vedno spremenite v nekaj dobrega. Poročeni pari, ki se naučijo razreševati spore, so si po navadi bližje, bolj si zaupajo, bolj so intimni in so po razrešitvi spora še tesneje povežejo.

Ampak, kdaj jim to uspeva? Najbolj modro je, da si določita zdrava pravila, da si ne zadajata nizkih udarcev. Potrebna je ta pomoč za »vroče dni«. Tu bi lahko postavili dve meji  – najine meje in moje meje.

Pravila so sledeča – najina:

a/ ne bova omenjala ločitve

b/ne bova pogrevala starih stvari, ki niso povezane s prepirom

c/ne bova se prepirala v javnosti in pred otroci

č/v prepiru bova naredila tudi premor

d/nikoli segla po telesni bolečini

e/nikoli ne bova zaspala v jezi

f/poraz – ne pride v poštev , spor morava razrešiti

Moje meje so pravila, ki jih upoštevam sam:

a/najprej bom poslušal, potem pa spregovoril. Vsak človek mora biti…/…/ hiter za poslušanje, počasen za govorjenje, počasen za jezo /Jak 1,19/.

b/Najprej bom razrešil svoje težave. »Kaj vendar gledaš iver v očesu svojega brata, bruna v svojem očesu pa ne opaziš /Mt 7,3/.

c/Govoril bom milo in ne bom povzdigoval svojega glasu. »Mil odgovor pomirja togoto, žaljiva beseda pa zbuja jezo /Prg 15,1/.

Pošten boj pomeni, da izberete drugačno orožje, da se ne strinjate z vzvišenim odnosom. Med bojem bi morali most zgraditi, namesto, da ga požigate. Ne pozabite, da ljubezen ni boj, se je pa zanjo vredno boriti. Pogosto se osredotočimo na svoje potrebe in preprosto spregledamo potrebe druge osebe. Žena potrebuje ljubezen, ne skuša biti nespoštljiva. Mož potrebuje spoštovanje, ne skuša biti ne ljubeč. Ko dojamete to osnovno načelo, ste na dobri poti, da razvozlate šifre pri sporazumevanju. Tako smo različni kot rožnata in modra barva.

POMOČ V ŽUPNIJI

Na župniji nedvomno tudi  prihodnje ostaja osrednja skrb za versko življenje v vseh razsežnostih oznanjevanja, bogoslužje in karitativna dejavnost. Sodobna župnija je župnija skupnosti občestev , ki združuje in povezuje vse pobude v enoto. Župnija je prostor, kjer se te skupine povezujejo in kjer te skupine živijo  in delujejo v skupni blagor in s tem prinašajo tudi novega duha v skupnost. Tudi te skupine v župniji nastajajo po različnih ključih in se tudi različno povezujejo. Za tako delovanje se moramo vsi skupaj usposabljati in izobraževati. Nikakor tega ne smemo prepustiti času – kar bo čas prinesel. Tako bo tudi župnija postala nek živ organizem, ki raste in na žalost doživlja tudi svoje padce.

Vedno morate biti verni vključeni v dogajanje oznanjevanje veselega oznanila. Na tem področju so velike priložnosti v župnijskem občestvu ali tudi v svojem osebnem življenju. Predstavljamo samo nekatere priložnosti:

A/kateheza  – poučevanje vere na različnih ravneh – otroci, mladina, zakonci, starejši,

B/vodenje različnih skupin v župniji

C/vodenje birmanske skupine

Č/ pomoč pri pripravi župnijskega lista /članki, slike, ideje…/

D/Vodenje oratorija – skavtov, pevcev

E/razne delavnice za otroke in starejše /, tečaji za pomoč v življenju

F/razne priprave misijonskih akcij, adventna, trikraljevska , tombola, misijonska nedelja, zbiranje znam za misijone…

G/priprava raznih dogodkov v župniji  za verne in neverne brate

H/predavanja za oznanjevanje krščanskih vrednot – ljubezen do domovine, sociala v državi, spoštovanje dela,  vprašanje miru v svetu, sprava v narodu…

I/ vzpostavljati stik z mediji – objava dogodkov, sporočila načrtov, komentiranje dogodkov, kako na določeno stvar gleda Cerkev

J/stiki z širšo družbeno skupnostjo – občina, šola, krajevna skupnost, sodelovanje pri družbenih dogodkih, v povezanosti z raznimi društvi

K/digitalizacija –  za redne dejavnosti, obveščanje v delu o skupinah

L/urejanje spletne strani župnije

Župnijsko cerkev in župnišče, naj bi vsak župljan doživljal kot skupni župnijski dom. Vse to bo vernim ljudem v veliko oporo, v rasti njihove osebne vere, pa tudi v praktični pomoči soljudem.

ČIŠČENJE CERKVE V LETU 2017

Veliko literature imamo danes o krašenju in aranžmajih. Vendar pa se moramo tudi v cerkvi prilagajati cerkvenemu času in sami liturgiji. Ni vse dobro za vsak čas in za vse razmere. Tudi v tem primeru je prav, da poskušamo ohranjati določene mere in meje ali pa se poglobiti v posamezen praznični dan ali cerkveno leto.

OBISK P. JANEZA FERLEŽA

V sredo vabljeni k maši vsi veroučenci. Vodil jo bo g. Janez Ferlež iz sv. Vida pri Ptuju. Seboj bo prinesel tudi  svojo kitaro. Vabljeni vsi ob 19 uri.

SEJA ŽPS

V četrtek bo seja ŽPS – vabljeni. Vabila po e – pošti.

SOCIALNO ZAVAROVANJE DUHOVNIKOV

Zahvala vsem za darove  za SZD naše nadškofije. Naj vam Bog povrne vašo doboroto.

KOMISIJA ZA MISIJON

Jutri zvečer ob 20 uri ima srečanje komisija za misijon. Vabljeni sodelavci, pride tudi misijonar  p. Silvin.

KOMISIJA ZA PRIREDITVE

V torek bo srečanje komisije za prireditve ob 20 uri. Srečemo se v zakrisitiji.

SKAVTSKE OBLJUBE

V soboto bodo skavtske zaobljube v naravi, ki je skavtu drugi dom. Podprimo jih z molitvijo in tudi sami ostanite zvesti obljubam, ki jih boste izrekli.

ZAKONSKI JUBILANTI

V nedeljo vabljeni k praznovanju obletnic porok. Slovesnost bo potekala med drugo sv. mašo z obnovo poročnih obljub, z nagovorom in mladinskim petjem. Vabimo vse, ki obhajate okrogle obletnice, da se nam pridružite, lahko sporočite tudi svoje naslove pa vam pošljemo vabilo.

PRAZNOVANJE ŽUPNIJE

Letos bo v naši župniji župnijski dan 3 junija od 10.3o do večernih ur. Vabljeni.