Oznanila župnije Škofljica, 10.6.2018

CERKEV

Nekoč je živel mlad fant, ki je želel srečati Boga, zato se je odpravil v veliko in čudovito katedralo. Mislil je, da bo v prostorni cerkvi , v katedrali, v svetlobi barvnih oken in med bleščečimi mozaiki srečal božjo navzočnost. Prevzet od občutij božje veličine, je položil glavo na naslonjalo klopi. Čez nekaj trenutkov je začutil, da ga nekdo treplja po rami. Dvignil je glavo in zagledal staro ženico. Kar nekoliko je bil vznemirjen in jezen, ker ga je motila. Ženica ga vpraš:a »Ste lačni?« »Lahko vam bi dala nekaj denarja, da bi si kupili malo hrane.« Ko je videl skrb ženice in njeno preprosto ljubeznivost se ji je zahvalil in rekel, da ni lačen. Čez nekaj trenutkov je zapustil cerkev v zavesti, da je našel Boga na več kot samo en način. Tri so bistvene dejavnosti Cerkve: oznanjevanje, bogoslužje in dobrodelnost. »Kaj pomaga, moji bratje, če kdo pravi, da ima vero, nima pa del? Mar ga lahko vera reši? Tako je z vero, če nima del; sama zase je mrtva /Jak 2,14.17/.

SREČELOV

Z veseljem vsem darovalcem izrekam prisrčno zahvalo za vse darove za srečelov in tudi vsem, ki ste namenili dar v denarju. Bog vidi vaša dobra dela, ki so nam v pomoč pri raznih stvareh in z vašimi dobrimi deli si bomo to leto nabavili rolbo – za odmetavanje snega, ki bo za vse prišla prav v zimskem času. Hvaležni smo tudi pekarni Pečjak za kruh in veliko količino peciva., seveda pa tudi prostovoljnemu gasilskemu društvu Škofljica za izposojene mize. Z hvaležnostjo pa se spominjamo tudi vseh marljivih prostovoljcev že v sami pripravi na župnijski dan in drugi sodelavcev komisije za prireditve, kuharjev, kelnarjev, glasbenikov, voditeljice,  sodelavcev prijetnega srečelova, ko iščemo nagrajenca, ozvočevalcu in še vsem računarjem. Bog plačaj z časnim in večnim blagoslovom.

SKRB ZA LEPOTO BOŽJE HIŠE IN OKOLICE

V številki 20 smo končali z mesecem junijem in kosci, ki so polepšali naše bregove. Za starejše je to kar precejšen napor. Vabimo mlade h košnji, zato da bi znali kositi tudi na roke , zato, ker so noge mladih bolj stabilne na bregovih, kjer se kosi, pa se vsaj počasi menja tudi članstvo koscev. Košnjo lahko prestavimo tudi na soboto, ko bo mlade sile več na razpolago, kot pa med tednom, saj ste zavzeti s šolo. Mladi ste velikokrat zelo zagnani povabimo vas, da to zagnanost pokažete tudi pri košenju trave. Letos se udeležite košnje, lepo vabljeni tudi skavti — naredi dobro delo. Hvala vsem sodelavcem za veliko delo in veliko prostovoljnih ur.

DELA V ŽUPNIJI— Kako pa lahko jaz pomagam — Karitas

– Obisk starejših , bolnikov in ljudi v stiski na domu

– Vodenje in sodelovanje v župnijski karitas

– Medsosedska pomoč (še posebno starejšim)

– Priprava srečanj , ki lajša stisko in osamljenost

– Nudenje možnosti pogovora, svetovanj ljudem v stiski

– konkretna pomoč mladim družinam, mamicam, pomoč ob rojstvu otroka

– prevoz starejših k sv. maši, v zdravstveni dom, v trgovino

– medgeneracijski centri

– starejšim pomagati do prenosa maše iz domače cerkve

– branje knjig ali pesmi na domu bolnika

– prinašanje verskega tiska bolnikom na dom

– pomoč pri odkrivanju bolnikov za obisk duhovnika na domu

Koliko lepih priložnosti nam dajo tudi bolni bratje in sestre, da jih obiščemo, da se z njimi pogovorimo, da imamo dobre zveze.

 

ORATORIJSKA MAVRICA

Tednik družina je izdal Oratorijsko mavrico – posebno številko Mavrice. To je kot nekakšni poletni zabavnik. Ta zabavnik je posvečen lreneju Frideriku Baragi. V njem boste našli veliko zanimivega tisti, ki pripravljate letošnji oratorij , je pa tudi zelo dobrodošla za vse udeleženca oratorija, posebno za otroke vseh starosti. Voditelji zglasite se pri župniku, da se zmenimo za naročilo, več številk , ceneje bo – posamezna 3,70 Eur nad 5 številk 2,50 Eur. Lepa priložnost za dobro delo.

 

SREČANJE BOLNIKOV IN STAREJŠIH NA BREZJAH 16.6.

Na srečanje lepo povabljeni, nekaj mest je še prostih. Gremo tudi z osebnimi avtomobili. Pridruži se.

 

FESTIVAL DRUŽIN

Vabljeni tudi na festival družin, ki bo na Visokem pri Poljanah /Tavčarjeva domačija/. To bo od petka 15. junija do nedelje 17. junija. Lahko greste samo za en dan. Mlade družine bodite korajžne. Srečali se boste z mnogimi enakimi mislečimi, vendar z polno novih misli in tudi predlogi.

 

NOČNO PEŠ ROMANJE NA BREZJE 22.6. ob 20. uri

Zbirno mesto bo v Ljubljani —Šentvid pri cerkvi. Romanje je predvsem namenjeno mladim po srcu, srednješolcem, študentom, ki se na poti lahko izročijo Bogu. Mlade pot povezuje v molitvi, istem cilju, prošnji, zahvali za uspešno leto. Za prevoz nazaj izpolnite prijavnico www.skam.si.

 

SREČANJE ZA BRALCE BOŽJE BESEDE

Drage bralke, dragi bralci! Ker je Sveto pismo polno simbolike in je pomembno kako se lotimo branja smo se v biblični skupini odločili, da povabimo bralce božje besede na naše srečanje. Spoznali boste na kakšen način odkrivamo bogastvo Svetega pisma. Srečanje bo vodila Jana Podjavoršek. Vabljeni na kratek seminar o branju božje besede v sredo, 13.6. po maši. Prosim vas da potrdite prisotnost ali odsotnost na seminarju.

 

SPRIČEVALA

Danes po drugi maši dobijo spričevala / 3,4, 5,6,7, 8 razred.