Oznanila župnije Škofljica 17.6.2018

 

HODIM  K MAŠI  IN  SE SPRAŠUJEM  ZAKAJ?

 

Skupno obhajanje evharistije – sv. maše je v krščanskem pojmovanju nedelje osrednjega pomena. V zadnjem času je poglavitno prepoznavno znamenje kristjana.

Ob anketah, o štetju nedeljnikov, se v Sloveniji redno udeležuje nedeljske maše okoli 16% prebivalstva, izmed krščenih pa je dobra petina.  Z pismeno temo na gornji naslov so tudi veroučenci  7 in 8 razreda napisali svoje misli:

»Nekateri otroci in odrasli ne vejo zakaj hodijo k maši. Otroci mislimo, da moramo hoditi k maši, ker nam to starši govorijo. Vendar to ni res, če greš k maši se sam odločiš ali greš z dobrim namenom. Včasih se sprašujem, zakaj kristjani ne pokažejo svoje vere, ampak jo skrivajo globoko v svojem srcu. Sam Jezus je rekel, da moramo oznanjati vero . Zanimalo me je tudi mnenje moje družine. Vsi družinski člani menijo, da jim maša prinaša globljo povezanost s Kristusom in občestvom.

Včasih se tudi vprašam, zakaj pravzaprav hodim k maši. Ko premišljujem si rečem – če želim biti dober kristjan, moram spoštovati zakramente, iti k sv. maši in živeti po božji volji. Veliko bom morala delati na tem.

Včasih grem k maši, ker mi starši tako rečejo, včasih pa zaradi Boga, da se mu zahvalim za vse dobro. K maši hodim tudi za to, ker je pred menoj birma in se želim dobro pripraviti in prejeti sv. Duha…

Velik pomen ima družinska priprava  na sveto mašo. Lepo je če pri maši lahko tudi sodeluješ. Pri maši se tudi kaj vedno novega naučim. Po maši se ustavimo in malo poklepetamo.

Ob koncu maše si rečem, vredno je bilo priti v cerkev zaradi teh svetih stvari. Pri sebi si obljubim, da bom prihodnjo nedeljo lažje vstal in manj sitnaril staršem za odhod v cerkev.

Bog ljubi mene. Bog ljubi vsakega človeka. Občasno grem k maši. Ko molim pri maši razmišljam o ubogih, revnih, bolnih in lačnih. K maši hodim tudi za to, ker se po maši počutim bolje, lepše in bolj sem vesela.

K maši hodim, da bi bil deležen daritve in da bi prejel Jezusa v svoje srce. Všeč mi je tudi molitev v obliki petja, saj se mi zdi, da tako Jezusa lepše počastimo. Berila in evangelij pozorno poslušam in želim ugotoviti, kaj nam je želel povedati Jezus. Ob koncu maše odidem iz cerkve miren in vesel, ker sem lahko prejel Jezusa v svoje srce.

Če nas je imel Jezus rad in je s svojim trpljenjem to dokazal, mu dajmo še mi dokazati, da ga imamo radi…

Pomembno je da verujem. Vse več mladih obupuje, pravijo, saj mi vera ne pomaga. Zatečem se k Bogu po pomoč in varstvo.

K maši hodimo, da molimo, »obujamo« spomin na Gospoda Jezusa Kristusa, ki je umrl na križu za naše grehe, na Boga Očeta, na Marijo in jih prosimo, da bi prišli v nebesa med vse svete.

K maši hodim zato ker srečam Jezusa in Boga. Z njim se pogovarjaš o vseh stvareh, ki so se ti zgodile. Spomnimo se kako nas Jezus ljubi. V zameno ne zahteva veliko – le da se trudiš biti dober človek. V primeri kaj delata Oče in Sin za nas, je to res nič. Poslušamo tudi berila in iz tega tudi danes lahko potegnemo tudi za naše življenje nauk, poduk.. K maši grem tudi zato rada, ker je vse skupaj tudi zelo slavnostno in veselo. Celotna maša je čudovita, ima svoj čar in dobiš zagon, da postaneš boljši človek.

Moderni ritem življenja greni učencem vstajanje v nedeljo zjutraj. Drugim ni težko vstati. Velika večina otrok ne prihaja v konflikt s starši, da prihajajo k maši. Nekateri se pogovorijo z otroci, drugi pa niti ne govorijo o obisku maše. Nekateri starši pa so versko brezbrižni in to v celoti prepustijo otroku. Teh staršev je toliko kolikor je avtoritarnih. Potem tudi pravega uspeha ni.

DUHOVNO OBLIKOVANJE

Liturgična vzgoja ni le pridobivanje znanja o bogoslužnih opravilih pri krašenju, ampak vsebuje tudi duhovno komponento. Torej ne gre samo za to, da si tisti, ki krasijo bogoslužne prostore, pridobijo teoretično znanje, ampak morajo vedno bolj prodirati v duha liturgije, da bodo prodrli do bistva, se z bogoslužjem bogatili, iz njega živeli in rasli ter druge k njemu vodili. Priti bi morali tako daleč, da bi s tem, ko krasijo , s tem želijo častiti Boga, ga slaviti, se mu zahvaljevati, ga prositi, to pa prehaja že v molitev. Okrasitev cerkve je izraz njihove prave, zdrave pobožnosti.

TABOR SLOVENSKIH PEVSKIH ZBOROV ŠENTVID -17.6.

Vsako leto se na Vidovo nedeljo odvija v Šentvidu tabor slovenskih pevskih zborov. Samega tabora se bomo težko udeležili, bo pa prenos na TV1 ob 15.2o. Na taboru nastane največji zbor na Slovenskem, okrog 6000 pevcev. Prireditev bo potekala pod geslom »O kresi se dan obesi. Vabljeni k ogledu.

PRIPOROČAM V BRANJE – 12 PRAVIL ZA ŽIVLJENJE

Dr. Peterson potuje po človeški psihi in razpravlja o pomembnosti stvari v življenju. Postavi 12 praktičnih in globokih pravil za življenje. Knjiga je lahko v veliko korist posamezniku za lepše in boljše življenje.

OTROCI NAS POTREBUJEJO

Akcija je namenjena zbiranju sredstev za nakup šolskih potrebščin za socialno ogrožene otroke v Sloveniji. Lani ste pomagali 12.549 ogroženim otrokom v Sloveniji. Tudi letos so potrebe velike. Pomoč bo otrokom dodeljena v  obliki paketov s potrebščinami, v obliki bonov, s kritjem položnic, ki jih otroci dobijo v šoli. Prosimo vas. Če lahko vaše župljane in občane opozorite na to dobrodelno akcijo za otroke.

POMOČ PRIZADETIM S TOČO V BELI KRAJINI

Vse ljudi dobre volje vabimo k pomoči, ki jih je prizadela toča, kjer so številne družine utrpele hudo škodo. Župnik v Črnomlju se obrača na nas. Toča je uničila veliko pridelkov, streh, sadovnjakov in vinogradov. Slišali smo tudi po radiju , da je škoda zelo velika, nad 18 milijonov evrov. Mnogi so že pomagali – gasilci, prijatelji in znanci. Kaj bo storila država? Sredstva, ki jih bomo zbrali v župniji bodo posredovana ŽK Črnomelj, ki bo poskrbela za pomoč najbolj prizadetim. Hvala za vsak vaš dar in podporo. Darove boste lahko oddali v nabiralnik v avli od 17.6. – 24.6. 2018.

IŠČEMO POMOČ

V počitnicah iščemo prostovoljno  pomoč za delo . Razna opravila  v župniji. Vsak dan se bo našlo kakšno delo.

PEŠ ROMANJE NA BREZJE

V petek ste mladi študentje  in srednješolci lepo vabljeni na peš romanje na Brezje. Odhod bo ob 20 uri iz Šentvida nad Ljubljano. Mladi poromajte v zahvalo za uspešno študentsko in srednješolsko leto. Vabljeni.

DAN DRŽAVNOSTI

Smo pred praznikom naše države – državnosti. Spomnimo se vseh, ki so odgovorni za državo in prosimo Gospodarja zgodovine  za modrost in pravičnost.

PRIJAVE ZA KRST

Prijavite otroke za krst, ki bo prvo nedeljo v juliju. S seboj prinesite rojstni list in družinsko knjižico, če jo imate. Najlažje prijavite po večerni maši. Naslednje krščevanje bo v mesecu septembru.