Novomašniki

Cerkev na Slovenskem danes dobiva kar 20 novomašnikov, od tega jih nadškofija Ljubljana pozdravlja 4. Na današnji praznik sv.Petra in Pavla, bodo v stolni cerkvi sv.Nikolaja prejeli mašniško posvečenje.

PRIMOŽ MEGLIČ – iz župnije Ivančna gorica

V Gospoda zaupam

Primož Meglič
 (1993) je odraščal v petčlanski družini v župniji Ivančna Gorica v ljubljanski nadškofiji, po gimnaziji Josipa Jurčiča odšel v bogoslovje. Jezusov klic je začutil že v osnovni šoli. Velik zgled mu je bil domači župnik Jože Kastelic. Ob njem je odkrival lepoto duhovniškega poklica in prepoznaval, da je tudi sam poklican. Ob novem župniki Juriju Zadniku se je klic še utrdil.
Pri župnijskem delu se najbolj vidi na področju mladih in ministrantov; širok, odprt prostor, kjer bi morali vsi duhovniki poprijeti, se mu zdi delo za nove duhovne poklice.

K staršem in mladim družinam z otroki od krsta do obhajila – ki se jim bo v prihodnje bolj posvetila Cerkev v Sloveniji, je treba pristopit osebno in najti pot, da bi jih priklicali nazaj, še pravi Primož Meglič.

Najljubši svetnik: sv. Jožef, sv. Janez Marija Vianney
Najljubša knjiga: Dnevnik duše sv. Janeza XXIII.
Najljubša pesem: /
Najljubša molitev: O, sveti Jožef, ti vsekdar …
Nova maša:8. julija v Ivančni Gorici


MARKO MRLAK – Župnija Žiri

Pogum, vstani, kliče te!

Marko Mrlak (1966) iz Žiri v ljubljanski nadškofiji je v domačem kraju živel 46 let. Naredil je lesarsko tehnično šolo v Škofji Loki.  Petnajst let je delal v podjetju, nato imel svoje podjetje za izdelavo stavbnega pohištva. “Bog je potrkal zelo zgodaj, okoli 25-ega, a življenje je nepredvidljivo,” a ravno takrat je umrl njegov najstarejši brat in nato še stara mama, “in potem sem ta klic porival v stran, bežal od njega.” Naložil sem si precej obveznosti – od službenih do družbenih (dramska skupina), bil je tudi podžupan. Bil je izredni delilec obhajila od 21-ega leta in vsako nedeljo, ko je šel v tabernakelj iskat Najsvetejše, ga je “požgečkalo” pri srcu: Kaj boš storil?

Ves čas je odlašal in prelagal, a na koncu je spoznal, da ne bo nikoli srečen, če se ne spusti v Njegov objem. Njegovo življenje je materialno razpadalo in bil je zadnji čas, da se je odločil za ta korak.

Na duhovni poti so ga spodbujali župniki in kaplani. Puščali so mu svobodo. Edini, ki  mu je neposredno rekel, naj gre za duhovnika, je bil župnik Kastelic iz Ivančne Gorice, kjer je opravljal mizarske dela v cerkvi.

Blizu mu je delo s starejšimi, bolnimi in osamljenimi ter generacijo srednjih let. Že pred vstopom v bogoslovje je čutil potrebo, da Cerkev spremlja družine z otroki od krsta do obhajila. Ljudje namreč rabijo stalno pomoč in spremstvo.

Najljubši svetnik: sv. Marko Evangelist
Najljubša knjiga: Spovedna molčečnost
Najljubša pesem: instrumentalna glasba za umiritev
Najljubša molitev: O, Gospa moja, o Mati moja
Nova maša: 8. julija v Žireh


PETER STELE – Župnija Komenda

Upodobi moje srce po svojem srcu

Peter Stele (1989) prihaja iz delavsko-kmečke družine iz Komende, nadškofija Ljubljana. Ima tri starejše sestre in enega brata. “V tem okolju se je preko vzgoje staršev in zgledov tete Angele, pri kateri sem se pazil, začel prebujati moj duhovni poklic. Ta se je razvijal tudi potem, ko je v osmem razredu postal ministrant.” V ljubljansko bogoslovje je vstopil po končani srednji šoli. “Moj poklic je izmolila in iztrpela teta Angela, pri kateri sem se pazil kot majhen otrok, in povezovala družino.”

Po dosedanjih izkušnjah na župniji mu je najbližje delo z otroki – poučevanje verouka in delo z mladimi, ki te preiskušajo in predvsem želijo biti slišani.

Najljubši svetnik: sv. Peter

Najljubša knjiga: Svetnik in njegov demon

Najljubša pesem: V zakramentu vse svetosti

Najljubša molitev: Oče naš

Nova maša: 1. julija 2017 v Komendi


TOMAŽ KUNAVER – župnija Ljubljana – Sv. Križ

mašniško posvečenje v stolnici sv. Justa v Trstu (Italija) 2. junija 2018, ob 17. uri


Škofija Celje
Mašniško posvečenje bo v celjski stolnici v petek, 29. junija 2018, ob 18. uri prejel Matic Lesjak iz župnije Sv. Jurij ob Taboru.
Peter Kočevar, doma iz župnije Brestanica (Škofija Celje), bo posvečen 24. junija 2018 za škofijo Brixen-Bressanone na južnem Tirolskem v severni Italiji. Novo mašo bo obhajal 8. julija v slovenskem Lurdu v Brestanici.

Škofija Koper
Blaž Kernel iz župnije Slavina, Gašper Naglost iz župnije Vipava ter Andrej Penko iz župnije Hrenovice bodo prejeli mašniško posvečenje v koprski stolnici na praznik apostolov sv. Petra in Pavla, v petek, 29. junija 2018, ob 17. uri.

Škofija Murska Sobota
Aljaž Baša iz župnije Beltinci bo prejel zakrament mašniškega posvečenja v murskosoboški stolnici v petek, 29. junija 2018, ob 16. uri.

Škofija Novo mesto
Branko Jurejevčič iz župnije Podzemelj bo prejel mašniško posvečenje v novomeški stolnici v ponedeljek, 25. junija 2018, ob 10. uri. Janez Barbovič iz župnije Šmarjeta bo prejel mašniško posvečenje v stolnici v Pulju (Hrvaška) 9. junija 2018, ob 11. uri.

Iz redovnih skupnosti

Minorit
Br. Vladimir Rufin Predikaka OFMConv, iz župnije Ptuj – Sv. Jurij, bo prejel mašniško posvečenje v mariborski stolnici v ponedeljek, 25. junija 2018, ob 10. uri.

Kartuzijan
Br. Joachim (Roman) Schmidt iz župnije Gospodovega Vstajenja, Bydgoszcz (Poljska) bo prejel mašniško posvečenje 11. avgusta 2018 v stari gotski cerkvi Kartuzije Pleterje.

Kapucin
Br. Miroslav Pavšekiz župnije Zagorje ob Savi bo prejel mašniško posvečenje v ljubljanski stolnici v petek, 29. junija 2018, ob 9. uri.

Jezuiti
Zakrament mašniškega posvečenja 28. junija 2018 ob 17.30 v cerkvi sv. Jožefa v Ljubljani bodo prejeli: Rok Bečan iz župnije Lovrenc na Pohorju, Benjamin Bevc iz župnije Cerklje ob Krki, Egon Hriberšek iz župnije Križevci pri Ljutomeru ter Marko Pavlič iz župnije Kranj.

Cistercijan
P. Jona VENE iz župnije Ljubljana – Sv. Peter bo prejel mašniško posvečenje v ljubljanski stolnici v petek, 29. junija 2018, ob 9. uri.