Oznanila župnije Škofljica, 16.9.2018

 

TEBI IZROČAMO IN POSVEČAMO VSE

 

»Koga imam v nebesih razen tebe?

Če sem s teboj, si ničesar ne želim na zemlji.

Tudi če moje meso in srce razpadata,

Je Bog na veke skala mojega srca in moj delež.«  /Ps 73, 25/

 

Skupina ljudi je na splavu blizu brazilske obale umirala od žeje. Če bi poskusili vodo, ki je bila okrog njih, bi bili rešeni. Voda je bila namreč sladka. Velikanska reka prinaša v morje toliko sladke vode, da ta izpodrine slano morsko vodo več kilometrov daleč od obale. Žal tega niso vedeli.

Podobno nas obdaja Bog, ki je naš največji zaklad, dragocenejši kakor je voda za žejnega. Vanj smo tako rekoč potopljeni, a pogosto tega ne vemo. Bog je duh in zato ga ne moremo dojemati, kakor dojemamo druga bitja. Ako rastemo v veri, rastemo v zavesti, da nam je Bog zelo blizu in da nikakor ni naš neznanec. Vera nam Boga približa, kakor nam oddaljene predmete približa daljnogled.

Jezus je povedal dve podobni priliki: »Nebeško kraljestvo je podobno zakladu skritemu na njivi….«nebeško kraljestvo je podobno tudi trgovcu, ki je iskal lepih biserov…Slovenski pregovor pravi: »Treh reči se ne sme človek braniti: dela, kruha in spoznati Boga.

Če hočemo Boga spoznati, ga je treba iskati. To velja tudi za tiste, ki so že verni. Boga v tem življenju nikoli do konca ne odkrijemo, saj smo končna in omejena bitja, Bog pa je neskončen. Celo v nebesih neskončnega Boga ne bomo mogli do konca dojeti in doumeti, kakršen je, ker bomo kljub poveličanju ostali končna in omejena bitja.

Ko je Charles de Foucauld po dolgih letih hoje skozi temo greha odkril Boga, se ga je z vsem srcem oklenil. Rekel je: Brž, ko sem prišel do vere, sem doumel, da bom poslej živel samo za Boga.«

Francoski pisatelj konvertit Gilbert Cesbron, ki je napisal več kakor 40 knjig, je v svoji duhovni oporoki zapisal: »Poslušajte me zdaj vsi: navsezadnje vse skupaj ni prav nič pomembno, razen vere, ki se razcvete v ljubezni. Če mi ni uspelo, da bi vas s svojimi knjigami prepričal o tem, sem se trudil zaman.

Pogosto Bog ni v središču človekovega življenja, ampak na njegovem robu. Celo redovnik razmišlja takole v reviji Božje okolje:

Boga večkrat sploh ne »potrebujem«. Namerno sem uporabil ta izraz, ki kaže da se na Boga spomnim šele, ko mi ne gre vse tako, kot sem si zamislil in kot bi rad. Vem, da je to večna človekova skušnjava, stara toliko kot je star človek, toda to me v ničemer ne opravičuje. Od mene pa terja stalne pozornosti in čuječnosti. Daleč sem še od ideala, ko bo vse moje prepleteno z njim. /BO 90, 1-2,31/.

Mati Terezija, ki je s svojim nesebičnim življenjem pričala, kakšna je prava vera, pravi: »Vera v dejanju je ljubezen in ljubezen v dejanju je služenje. Zato »način življenja« ni nič drugega, kakor sad vere. Vero je treba udejanjati v ljubezni, da bo živela. In če hoče biti ljubezen resnična in živa – da bo udejanjena božja ljubezen – mora biti služenje.

Newman uči: Vera prežema vse naše življenje, prepaja naše mišljenje, hrepenenje, čustvovanje, namene, poskuse in dela, povezuje vse v eno, preoblikuje vsega človeka v svoje orodje in ga usposablja za sveto in milostno službo, za utelešeno, doživljenjsko dejavno vero, za sveto in pravo daritev, ki je Bogu všeč.«

Neki kmet je imel raka na jeziku. Operacija je bila povezana z izgubo govora, je bila edino upanje za njegovo rešitev. Ali privoli? Da! Če želite izreči še kakšno besedo povejte, to bo zadnja beseda. Potem boste nemi. Bolnik je zbrano in slovesno rekel: »Hvaljen Jezus – na vekomaj . Amen. Lahko vzklikamo z sv. Pavlom: Če je Bog za nas, kdo bo zoper nas. Bog je za nas, na naši strani.

Romanje v Sveto deželo  4.3. – 13.3. 2019

Župnija Stična pripravlja romanje v sveto deželo. Datum je določen. Ker samih ni dovolj veliko število so se obrnili tudi na sosednje župnije. Namen je: da bi tudi vi globlje razumeli Jezusove besede in njegov nauk. Romanje pripravljajo skupaj z agencijo Ariturs. Ogledali si bomo kraje, ki so povezani z dogodki iz Stare zaveze in tudi kraje kjer je Jezus oznanjal veselo oznanilo – evangelij. Romanje bo vodil strokovni vodja – biblicist in arheolog p. Milan Holc, minorit. Prijave se zbirajo v župnijskem domu  v času od 1.9. – 30.9. 2018. Ob prijavi se plača akontacija 200€, preostali znesek se lahko odplačuje na obroke brez obresti. Cena celotnega romanja je  1.490€. Dokument potreben za potovanje je potni list, ki mora biti veljaven še najmanj. 6 mesecev  na zadnji dan romanja. Prijavite se čimprej!

 

Veroučne knjige in zvezki  – cena 18/19

1 raz……………13€       4raz……….16.5o€

2raz…………….13€        5raz……….16.5o€

3raz…………….13€        6 raz……….16.5o€

7 raz…………16.5o€        8 raz……….3€

9 raz………….3€          Mavrica ……39.9o€

#Najst …….23.4o€

 

Seja ŽPS v četrtek – 20.9. 2018

Vsebina priročnika je posvečena prizadevanju za medsebojno povezanost in dobre odnose v župniji – med vernimi in nevernimi, med sosedi in krajani, med župnikom in sodelavci med župnikom in farani v skrbi za skupno gradnjo župnijskega občestva ter spodbujanju  vzajemnega sodelovanja med župnikom in župljani. Srečanje bo potekalo ob 20 uri v pevski sobi. Vsi člani lepo vabljeni.

Srečanje z voditeljico večernih Odmevov, Rosvito

Srečanje bo v soboto 22. septembra ob 19 uri. Vse vabimo v občinsko dvorano na Škofljici. Gospa nam bo spregovorila o domovini Sloveniji, o naši zgodovini in lepotah, ki nas obdajajo. Veselimo se srečanja in povabimo tudi naše prijatelje ta večer na srečanje. Domovina je ena in edina.

Evropski dan miru  21.9. 2018

Vsi evropski politiki so se zmenili, da bi simbolično zvonili zvonovi ob 100 obletnici konca prve svetovne vojne – da bi se grozote vojen ne ponovile več. Zato bomo zvonili ob 18 uri – 15minut.

V mesecu oktobru se bo v Grosupljem začel katehumenat. Pridi.

 

Jutri se začne veroučno leto tudi za prvi razred veroučne šole ob 17 uri , v veroučnih prostorih. Še vedno lahko pridejo v prva ali v kateri drugi razred. Želimo vam pomagati na poti življenja.

 

Jutri po večerni maši vabim na srečanje dosedanje birmanske voditelje in tudi mlade, ki bi se želeli vključiti v to pomembno delo: pomagali boste mladim na poti življenja.

 

V torek ima srečanje biblična skupina ob 20. uri v zakristiji. Vsi udeleženci lepo vabljeni.

 

V petek ob 18. uri bomo zvonili po vseh cerkvah na pobudo evropskega sveta kulture in tudi naše Republike Slovenije ob 100 letnici končanja prve svetovne vojne. Vsaj za trenutek se ustavimo in pomislimo na to svetovno morijo – tragedijo.. Prosimo Boga za mir.