Oznanila župnije Škofljica 23.9.2018

 

Vsemogočni večni Bog

   

Ponižno te prosimo za sveti misijon v naši župniji, da bi po navdihu sv. Duha obrodil v nas, zlasti v naših družinah čim več duhovnih sadov.

Duhovni sadovi pa so : ljubezen, veselje, mir, potrpežljivost, blagost, dobrotljivost, dobrohotnost, krotkost, zvestoba, skromnost, zdržnost, čistost…

V molitvi prosimo, da bi sveti misijon, ki bo v naši župniji od 16. do 25 novembra 2018 , utrdil v naših družinah ljubezen, veselje, potrpežljivost, blagost…

Prosimo, da bi v naših družinah poiskali vire resničnega veselja.

Prosimo, da bi se v naših družinah ponovno zavedali, kaj je v življenju resnično vredno in kar edino ostane.

Pridi Sveti Duh

Pridi, Sveti Duh, napolni srca svojih vernih

In vžgi v njih ogenj svoje ljubezni.

Pošlji svojega Duha in prerojeni bomo

in prenovil boš obličje zemlje.

Molimo. O Bog, ki si srca svojih vernih, po razsvetljenju  Svetega Duha učil, daj nam, da bomo v istem Duhu spoznali, kaj je prav in se vedno veselili njegove  tolažbe. Po Kristusu našem Gospodu. Amen.

Molitev, ki jo molimo za uspeh sv. misijona, mi je zelo pri srcu. Prav tako rada molim molitev: Pridi sv. Duh.

 

Nada Marinčič

Čez dober teden bomo stopili v mesec oktober, ki je že vrsto let posvečen molitvi rožnega venca. Marija je v Fatimi prosila pastirje Lucijo, Frančiška in Jacinto: »Še naprej vsak dan molite rožni venec. Pod tem naslovom je upokojeni opat Anton Nadrah te dni izdal tudi drobno knjižico s prav tem naslovom. Tudi sedanji papež Frančišek, ki se je pred dobrim tednom mudil na  Irskem je zelo toplo priporočal to molitev  irskim vernikom. S seboj je prinesel zlat rožni venec, ki ga je podaril  glavnemu Marijinemu svetišču na Irskem Knocku. Pri tem je izrekel besede: »V spomin na moj obisk  sem prinesel kot dar rožni venec. Vem, kako pomembno je v tej deželi izročilo družinskega rožnega venca. Spodbujam vas, da nadaljujete  to izročilo. Koliko tolažbe in moči prinaša rožni venec v družine. Še misel, ki je vodila papeža Pija XII »Družina, ki moli, živi, in če moli skupaj, živi skupaj.

Mesec oktober je posvečen rožnemu vencu. Tudi v naši domovini so ga naši predniki radi molili. Vsem je bil v veliko pomoč in tolažbo v hudih in težkih časih. Ne samo za časa druge svetovne vojne, temveč tudi v času turških vpadov, v času kmečkih uporov, v času črnih koz, v času kuge in lakote. Tudi danes nismo brez težav, nevarnosti, brez težkih bolezni in naglih smrti Velik nasprotnik molitve pa je tudi današnja moderna tehnika, ki nas močno okupira – televizor in računalnik. Naši predniki so se borili proti suženjstvu  /Turkov, da bi da bi bili svobodni na svoji zemlji, proti raznim ideologijam, danes pa se moramo boriti proti zavojevalcem, ki so po naših hišah, smo jim dali pravico, da prebivajo med nami.

Mnogi rečejo vzemimo si čas za to in to, za molitev prav tako. Ali je molitev res tako nizko padla? Ali se ne čutimo počaščene, blagoslovljene, srečne, polni življenja, ko je Bog z nami?

 

GRADIMO BAND SKUPAJ

Na Škofljici bomo z začetkom leta 2018/19 ustvarili band. Z glasbo bomo pri maši slavili Boga. Če igraš instrument in se želiš zabavati si povabljen/a da se nam pridružiš. Če pa ne igraš inštrumenta pa si povabljen/a, da vseeno prideš in pri maši zapoješ z nami. Primerno za 8. in 9. razred osnovne šole ter za srednjo šolo Prijavnico oddaj v škatlo v župnišču. Urnik bomo določili kasneje. Voditeljica: Veronika Kolenc (068 175 078)

Ime in priimek_________________      Starost__________________________Telefonska številka__________________________________Inštrument (če jih igraš več napiši vse)________________________________________

SLUŽBA MINISTRANTOV

Ministrant ima v župniji določeno nalogo. Služi oltarju in sodi med tiste, ki oblikujejo bogoslužje. Temu pravimo liturgična služba. Ker je bogoslužje posebno praznovanje, je smiselno, da se ga ministrant udeležuje v korni obleki in v duhovnikovi bližini. Ko stojijo okrog oltarja, na viden način zastopajo občestvo, ki ne more stati v neposredni duhovnikovi bližini.

Prisotnost ministrantov je za potek slavja neobhodno potrebna. Toda bogoslužje je tudi  nekakšna »sveta igra« v kateri ima svoj smisel tudi to, kar je na videz odveč. Kot skrbno okrasimo oltar s cvetjem in svečami, tako je tudi navzočnost mnogih služabnikov oltarja nadaljnji izraz velikega slavospeva, ki ga izražamo z bogoslužjem.

Ministranti, ki resno jemljejo svojo službo in se s srcem udeležujejo  bogoslužja, dajejo občestvu  zgled pravega slavja. Z zgledno službo oltarju »molče trobentajo« o veličini liturgičnega dogajanja. To je včasih bolj učinkovito kot pridiga. Naši ministranti so: Ciperle Andrej, Ciperle David; Konestabo Zal,  Gale Peter, Jakše Domen, Kovačič Anže, Kovačič Tilen, Marucelj Matic, Modic Matic, Modic Tilen, More Luka, More Martin, Podržaj Jaka, Podržaj Nejc, Tomažič Matija, Turk Matic, Turk Nejc, Jan Hrovat, Benjamin Strgar, pripravljata se Tim Žalac in Zalar Urban.

Razpored med tednom

Ponedeljek – Jan Hrovat in Strgar Benjamin

Torek  – Ciperle David in Andrej Ciperle

Sreda Jakše Domen – Turk Matic in Nejc

V domu SOŠ  Anže Kovači – Ciperle David

Četrtek Modic Tilen – Modic Matic

Na Gumnišču More Martin in More Luka

Petek Kovačič Anže, Kovačič Tilen in Podržaj Nejc

Sobota  Tomažič Matija – Konestabo Zal

Nedelja ob 8 uri: Ciperle, Hrovat, Modic, Kovačič, Tomažič, Turk

Nedelja ob 10 uri: Strgar, Marucelj, Jakše, More, Konestabo, Kovačič. Ministranti držite se reda.

Napovednik za dom sv. Jožefa Celje 2018/19

Je že nekaj let v navadi. Morda boste našli kaj primernega zase ali pa za svoje prijatelje. Oglejte si ga. Povabljeni ste na prireditve. Sprejemamo tudi skupine. Nekaj jih sami pripravljamo vedno pa vabimo tudi goste za predavanja. Nudimo pa tudi prostor in celotno oskrbo. Napovednik naj ostane na pultu v avli.

Čiščenje učilnic

Vsako leto to nalogo prevzame 9 razred. Tokrat se jim bo pridružil tudi 8 razred. Dovolj so veliki in tudi željeno lahko izpolnijo, kar se jim da za nalogo. Pospraviti obe učilnici, oba hodnika in WC, vse to so tudi sami uporabljali v teh letih, ko so obiskovali veroučne ure. Počistijo lahko v petek ali v soboto. Ne želim si nobenega izgovora in pregovarjanja.. Če ravno takrat ne more, pa naj dobi zamenjavo.

 

Mladinska srečanja so ob petkih ob 20 uri. Mladi pridite.

 

V torek ob 20. uri vabljeni na srečanje voditelji birmanskih skupin. Pridite v zakristijo.

 

V sredo takoj po maši bo srečanje za tiste, ki želite k prijateljem v St. Galen – Švico.

 

Komisija za pripravo misijona ima srečanje v četrtek takoj po sv. maši. Pridite k maši ob 19 uri.