Oznanila župnije Škofljica, 7.10.2018

 

Obudi duhovne poklice

 

Nekaj časa nazaj sem se zapletel v  pogovor z neko mlado mamico. Govorila sva o tem, kako zavzeta je mladina v naši župniji. Mladinsko skupino obiskuje toliko mladih, kot še nikoli doslej, mladinski zbor zavzeto sodeluje pri sv. mašah, lep je bil tudi obisk oratorija… Kljub negativnemu splošnemu trendu vključevanja  mladih v dejavnosti  župnije sva bila vesela, da se mladi v naši župniji dobro počutijo in zavzeto sodelujejo. Za mlade je izredno pomembno, da se čutijo del neke skupine. Ker je v našem kraju bolj malo mest, razen gostiln, picerij in barov, kjer bi se lahko zbirali, je lepo, da jim lahko ponudimo drugo možnost v župniji. Mladi potrebujejo samo varen prostor za zbiranje in nek pozitiven zgled svojih staršev in voditeljev, pa tudi vseh nas za to, da se bodo čutili sprejete.

Kaj danes mladim preti, ko pa imajo več kot vsega dovolj. Verjetno ravno to: izguba čuta za prijateljstvo, skromna gesta pozdravljanja in druženja s starejšimi, izgubljanje v ekranu tablice in računalnika, privoščljivosti ob nesreči, skrivanje po družbenih omrežjih, pomankanje časa za druženje, izključevanje sovrstnikov zaradi drugačnosti…<da ne naštevam klasičnih nevarnosti, kot so droge, alkohol, kriminal… Z božjo pomočjo se moramo vsi v župniji  truditi, da bi jih obvarovali pred vsem tem s sprejemanjem naše mladine take, kot je, z vsemi posebnostmi današnjega časa.

Pogovor pa je nanesel tudi na pomanjkanje duhovnih poklicev. Verjetno je naju k temu spodbudila letošnja novomašna številka Družine, ki je v notranjosti skrivala pomenljivo vsebino. Stran s slikami novomašnikov proti strani s slikami jubilantov. Še nedavno nazaj je bila stran novomašnikov preobsežna in so jo zato razdelili na dve strani. Zadnje čase je ravno obratno, kar naju je skrbelo.

Pa sva razmišljala in govorila o tem, kako bi bilo dobro, če bi imeli še kakšnega kaplana, pa sestro, pa morda še koga od bogoslovcev na praksi v naši župniji. Da bi zdajšnjo generacijo mladih navduševal tudi sam za duhovne poklice. Tako smo modrovala, kaj vse bi lahko počeli, na kakšne duhovne vaje šli in da bi se morda  tam kdo navdušil za duhovni poklic in ob vsem te modrovanju prišla do pomembnega spoznanja: Le kaj naju ovira, da ne bi prosila milosti, da bi kateri od najinih otrok izbral duhovni poklic? »Kader torej imava, potrebna je le še molitev…

                                                                       Matevž Strgar

VODI  NAŠE   MATERE

 

Peti odstavek naše misijonske molitve nas popelje v priprošnjo za naše mame in žene: Vodi naše matere, da bodo, po vzoru sv. Božje matere Marije – dobre žene svojim možem in skrbne vzgojiteljice svojim otrokom.

Moški in ženska, ki se ljubita! To je božja mojstrovina! (papež Frančišek)

Vedno bolj se zavedamo, da si moramo zakonci zavestno vzeti čas drug za drugega. Če to storimo le včasih je lahko še vedno premalo, zato si moramo ustvariti »mikro« navade, s katerimi si lahko zavestno »krademo« čas, ki bo namenjen samo nam. To je lahko tudi molitev ali duhovno branje v dvoje. Janez Pavel II je l. 1978 dejal, da je rožni venec njegova najljubša molitev, saj je čudovita v svoji preprostosti in globini. Globoko v ozadju besed zdravamarije se pred očmi duše vrstijo najpomembnejši prizori življenja Jezusa Kristusa.

Marija je Jezusova in naša mati. Ker je v Bogu in z Bogom, je blizu vsakega od nas. Pozna naše srce, sliši naše molitve, lahko nam s svojo materinsko dobroto pomaga in dana nam je kot je rekel Gospod, kot Mati, na katero se lahko vsak trenutek obrnemo. Nikdar ne bo prezrla naše stiske, saj je usmiljena, še več je MATI USMILJENJA .Tudi naše matere in žene se zavzemajo za svoje otroke. Tako kot se je marija za Jezusa. Iz dneva v dan se trudijo, da bi njihovo materinsko poslanstvo nekoč obrodilo sadove.

Vsi smo vse življenje potomci svojih staršev in otroci svojih mater. Kakor nas vse življenje spremljajo materine molitve, materine pesmi in pripovedi. Mati je sonce družine in v srcih njenih otrok njen nasmeh resnično nikoli na ugasne. Iz materinega naročja rastemo in naše korenine se vedno napajajo z njenimi življenjskimi sokovi. Toplota njenih rok nas greje in mehkoba njenega glasu nas boža. Mati je dom, ki ga vedno nosimo  s seboj in ga nam nobena preizkušnja me more podreti, ne vzeti/ škof Pirih/ Mama je ljubezen, ljubezen pa je kot …

Ljubezen je kot kruh: mora biti svež, da  je najboljši

Ljubezen je kot ogenj, če ne nalagaš drv, umre

Ljubezen je kot sonce: daje svetlobo in toploto vsem      /Urška Skobe/

 

POVABILO  K  ČEŠČENJU  SRT  – 13.10. 2018

Spoštovani, v soboto, bomo v naši župniji obhajali dan celodnevnega češčenja sv. Rešnjega Telesa. K temu češčenju smo povabljeni vsi farani, da se po razporedu ali izven njega, pač, kadar imamo čas, postavimo pred Gospoda, da nas osvetli, pogreje, prežari naše temine s svojo lučjo, se dotakne duše in telesa, da nas umije, očisti in spremeni.

In biti pred Gospodom je neizmeren zaklad, je kakor sedenje ob izviru, kjer se odžejaš in osvežiš.

Prav ob takih trenutkih se pokaže, kakšni kristjani smo, kako verni smo in kaj nam pomeni domača župnija.

Dragi župljani, povabljeni, da stopimo v soboto v tihoto našega svetišča, kjer v svetlobi in tihoti Najsvetejše sije in čaka na obiskovalce.

Čaka ne mene. Čaka na tebe.

Spored češčenja – ta dan molimo za svojo župnijo, za vso škofijo in za osebne potrebe. Spored češčenja: 8.oo – 9.oo Gumnišče, Zalog, Drenik, Gorenje Blato, Glinek; ob 9 uri je sv. maša; 10.oo -11.oo Klanec, Primičeva, Kočevska , Lanovo, 11.oo – 11.3o prvi, drugi, tretji, četrti  razred; 11.3o – 12.oo  peti, šesti, sedmi, osmi in deveti razred; od 12.oo – 14.oo ure se češčenje prekine; 14.oo – 15.oo ure celoten del od kapelice na križišču proti Ljubljani; 15.oo – 16.oo celotna soseska Lanišče, 16.oo – 17.oo razne skupine v župniji; ob 17 uri bo sveta maša, ki jo bo daroval duhovnik cistercijanskega reda p. Branko Petauer.  Častilci lepo vabljeni.

Molimo naj?  Kako pa?

Moliti pomeni – odpirati nova obzorja v življenju, pogovarjati se z Bogom in ga klicati Oče, zaupati Gospodu svoje skrbi, pričakovanja; povezati svoj šibki glas s Kristusovim; prepoznavati skrivnostno prisotnost Gospoda v našem vsakdanu…

Vsaka družina ima svoj način molitve. Nekateri načini molitve so v naših družinah že stalnica, drugi so nam morda novi. Morda lahko nagovorijo tudi nas in obnovijo ali obogatijo našo družinsko molitev. Znamenje blagoslova – to je znamenje križa s katerim starša zaznamujeta čelo svojega otroka zvečer, preden zaspi ali zjutraj, ko se zbudi. Spominja nas na krst. Prav tako tudi zakonca storita drug drugemu, pred odhodom in tudi pred spanjem.

Zahvala – vsem, ki ste darovali za potrebe bogoslovnega semenišča v Ljubljani se iskreno zahvaljujem v imenu škofa in vseh bogoslovcev, ki se pripravljajo na duhovniški poklic. Bog naj vam povrne vašo dobroto.

 

Vseslovensko srečanje ločenih

»Nisem se poročila, da bi se ločila«. Tak je naslov 2 vseslovenskega srečanja ločenih, ki bo v soboto 13. oktobra pri sv. Jožefu v Ljubljani. Program se začne ob 9.3o. Za lažjo organizacijo so zaželene prijave na;: srcerazvezani.si. Lani jih je prišlo okoli 100 iz vseh kocev Slovenije. Odzivi so bili zelo hvaležni. Nastale so nove skupine. Spored je na oglasni deski na stenčasu zunaj. Namen skupine je podpora drug drugemu v vseh preizkušnjah v procesu razveze in po njej ter spodbuda k osebni rasti s poglabljanjem svoje vere v osebnem, živem odnosu z Jezusom.

Čiščenje učilnic v letu 2018/19

To delo pripada učencem 8 in 9 razreda, saj ga lahko opravijo dobro, če se le nekoliko potrudijo. V tej starosti pa že lahko naredijo tudi nekaj dobrega za skupnost. Sami so uporabljali prostore, ko so obiskovali veroučne ure, sedaj pa bodo prišli na vrsto, da dvakrat ali trikrat /največ / očistijo učilnice. Za to čistijo 3 učilnice, dva hodnika in dva WC. Postavijo stole na klopi, pometejo in z vlažno krpo pobrišejo tla. Lahko jim pomagajo starši –  bolj kot kontrola. Učilnice čistita po dva veroučenca. Veseli bomo vašega dela in vam bomo hvaležni, če ga boste opravljali z veseljem  in v korist vsem.

 Za žegnajnsko nedeljo se priporočamo za pecivo za praznovanje in strežbo po sveti maši. Vabljeni.

 

Danes teden bomo obhajali spomin posvetitve naše  župnijske cerkve in 28 nedeljo med letom.. Sv. maša bo ob 8 uri, ki jo bo daroval  misijonar dr. Silvin Kranjc. Pri maši bo prepeval odrasli mešani zbor sv. Cirila in Metoda. Ob 10 uri bo druga sv. maša, pri maši bo prepeval otroški zbor. Pri obeh mašah boste svoj dar namenili  za potrebe cerkve. Bog povrni vsem darovalcem. Skupaj se veselimo, da v naši sredi prebiva Bog.

 

Hvala vsem, ki ste darovali  v pušico za bogoslovje in bogoslovce v Ljubljani. Bog povrni.

 

V petek vabljeni na srečanje, na predavanje, ki ga bo vodil znani duhovnik , radijski sogovornik, publicist in humanist dr. Karel Gržan na temo Veseli kristjani. Predavanje bo v občinski dvorani na Škofljici v petek ob 19. uri. Vabljeni .