Oznanila župnije Škofljica, 14.10.2018

 

Spremljaj naše očete, da bodo  – po vzoru

svetega Jožefa – ljubeči možje svojim ženam,

svojim otrokom  pa trdna opora v veri in

spolnjevanju Božje volje.

 

Šesti odstavek naše misijonske molitve se obrača na nas očete. Z  molitvijo jih hočemo spodbuditi, da se zgledujemo po sv. Jožefu, možu device Marije in Jezusovemu krušnemu očetu.

Sv. Pismo o Jožefu skromno in malo poroča. Tisto kar vemo o njegovem delu in življenju je to, da je bil tih, skromen in marljiv delavec. Bil je tesar…Sv. Jožef je delal s svojimi rokami in preživljal sv. nazareško družino…Pri njem se je učil delati in je tudi delal z njim  sam Gospod Jezus Kristus…saj so ga imenovali tesarjev sin…V evangeliju beremo: »Ali ni to tesarjev sin, so spraševali…«

V sv. Pismu piše o Jožefu, da je bil pravičen mož. Njegova pravičnost je bila  pravičnost svetih mož Stare zaveze. Te pravičnosti ni določal  hladni razum, ni bila krojena na črko zakona…bila je nenehno prisluškovanje Božjemu glasu. Lahko rečemo, da nam ima ta sveti mož veliko povedati, ko bi ga le hoteli poslušati. Razmislimo, kako se mu je življenje čudno zasukalo. Vse, vse kar si je v svoji človeški pameti zamišljal, se je spremenilo. Nič ni bilo več tiste varnost, ki si jo mi želimo in po njej hrepenimo. Eno samo potovanje v neznano  in negotova prihodnost. Toda Božjemu glasu odprto srce ni godrnjalo.

Jožef je mož skrivnosti. Bil je tih, neznan, vendar je bil izmed vseh mož izbran, da bi varoval Sveto družino ter skupaj z Marijo vzgojil Božjega Sina. Sina si ni lastil. Ni bil ošaben zaradi tega, ker mu je bil dan. Tudi naši sinovi in hčere so Božji dar in si jih ne smemo lastiti. Bil je mož, oče, obrtnik, varuh in bojevnik proti zlu. Konec koncev je vzgojil s trdim delom samega Božjega Sina. Jezus je živel v družini, ki je kipela od ljubezni, čeprav v stanju velike materialne revščine. Po srcih Jezusa, Marije in Jožefa se je pretakala sama Ljubezen.

Prosimo sv. Jožefa, da nam pokaže kaj je Ljubezen, dajte mu priložnost, da nas napolni z najčistejšo ljubeznijo, ki jo nosi v svojem srcu. Kolikokrat je bodril devico Marijo in stal ob strani  odraščajočemu  Jezusu. Samo Bog ve. Prav zato, ker se je tako izkazal kot oče ubogih, je sedaj poslan vsem nam, da nam pomaga iz naših revščin. Ne le iz materialne, tudi iz duhovne. Sveti Jožef se je izkazal kot učitelj vere za Jezusa, zagotovo bo pomagal do močne vere vsem, ki se mu bodo priporočali.

Tako se ob zgledu sv. Jožefa kakor on takrat  in mi danes z njim – opomnjeni po božji besedi in nahranjeni z kruhom močnih pri sv. obhajilu, pogumno podajamo na nadaljnjo duhovno in krščansko življenjsko pot, ter živimo in delajmo tako, da si bomo  s svojim vsakdanjim delom nabirali tistih zakladov, ki ne rjavijo, ki se ne dajo tehtati in meriti, odpirajo pa nam, po priprošnji svetega Jožefa vrata večnega življenja.

Sv. Jožef, prosi za nas

                                                       Stane  Kočar

92 svetovni misijonski dan  /21. oktobra 2018

Misijonsko nedeljo cerkev obhaja v nedeljo v oktobru. Ta dan molimo in se tudi z darom spomnimo mnogih delavcev po misijonih, ne samo Slovencev temveč vseh misijonarjev po svetu. Tema letošnje papeževe poslanice je: »Skupaj z mladimi ponesimo evangelij vsem! In vse vernike, zlasti mlade, vabi, da živimo z veseljem svojo odgovornost za svet«. To ni naloga samo misijonarjev, vsak izmed nas ima svoje poslanstvo in tudi misijonska nedelja je priložnost, da to poslanstvo uresničujemo.. Vse slovensko praznovanje bo letos v župniji Trebnje na Dolenjskem v nedeljo 21.10. 20128 ob 16 uri. Somaševanje bo vodil novomeški škof Andrej Glavan. Vabljeni.

Žegnanjska nedelja v soseski Lanišče 21.10. 2018

Vsako božje svetišče je majhen center – središče, kamor se zateka veliko ljudi. Vedno pa mora biti v vseh prisotna misel, nismo tu samo statisti ali pasivni verniki temveč dejavni, vsak po svojih zmožnostih in talentih. Vsak se mora vprašati, kaj pa jaz lahko storim za to skupnost. Nekdo bo odgovoril – jaz lahko pomagam samo z molitvijo, drugim, ker so še otroci moramo pomagati, zopet drugi pa so močni in z svojo močjo morejo graditi, da skupnost raste, da se povezujemo in čutimo odgovornost drug za drugega. Prvi kristjani so živeli v medsebojni povezanosti. Naj nas povezuje molitev, pesem, praznovanje, skupno delo, skrb, da nismo še vsega storili. Na praznik bo maša ob 10 uri , h kateri ste vabljeni vsi soseščani in tudi vsi častilci sv. Uršule.

Revija  »PRIJATELJ« praznuje

Vsak mesec tudi v našo župnijo prihaja list »Prijatelj«. Ta revija je namenjena zdravim in bolnim in invalidom.  Namen revije je da povezuje med seboj. Revija v vseh nas neguje čut do bolnih starejših, onemoglih, do invalidov. Ta skrb in zanimanje, ta pripravljenost pa izhaja iz naše vere, iz našega prepričanja kot Jezusovega učenca. Jezus je vedno prihajal tudi k bolnim preizkušenim bratom in sestram. Tudi na pultu je na razpolago več številk revije »Prijatelj«. Vzemite jo. Morda pa vas navduši tudi, da boste postali naročnik te revije. Morda pa jo komu drugemu naročite v domu ali pa sosedu, prijatelju ali pa kot darilo komu poklonite. Storili bomo veliko dobro delo.

 

Seja ŽPS – Škofljica

Tisti, ki ste bili na zadnji seji ste prejeli tudi nov priročnik za letošnje leto, ki nosi naslov ENO SRCE IN ENA DUŠA. Vsebinsko je priročnik posvečen prizadevanju za medsebojno povezanost in dobre odnose v župniji, skrbi za skupno gradnjo  župnijskega občestva.  Tokrat se bomo posvetili prvi in drugi temi priročnika. Temo pripravi gospa Nada Marinčič. Spored seje boste dobili po e – pošti na dom. Prosim, da pridete na srečanje, smo tudi tik pred misijonom.

Biblična skupina  – ponedeljek ob  20 uri

Sv. Pismo je beseda, ki vznemirja in tudi spodbuja. V življenju so trenutki, ki ne vemo najbolje, kako ravnati in komu zaupati svoja spraševanja, dvome, hrepenenja, stiske in veselja. Mnogi v času relativizma ne vedo kaj početi s sv. Pismom ali kakšen odnos zavzeti do Jezusa. Pridi – naše druženje ti bo prav gotovo v veliko pomoč.

Srečanje za starše birmancev 22.10. 2018

Čas priprave na birmo je za družino milostni čas. Vsem lahko pomaga k verskemu zorenju. Starši in družina lahko začnejo svoje novo obdobje. Ob otrocih odkrivamo nov način vere. To so najlepši trenutki, ko starši vidijo kako otrok raste tudi v veri. To nas bogati in to je tudi nekaj najlepšega. Seveda pa je za to potrebno tudi veliko zanimanje s strani staršev in birmancev – priprava veliko pomeni. Zato vas dragi starši vabim na prvo srečanje, ki je pripravljeno za vas in ga bo vodila gospa Polona Vesel Mušič ob 19 uri .

 

Prijavite otroke za krst. Krščevaje bo v nedeljo 4 novembra. To boste najlažje naredili po večerni maši.

 

Vsak dan v mesecu vabljeni k molitvi – rožni venec.