Oznanila župnije Škofljica, 21.10.2018

 

Blagoslavljaj in poživljaj bolne, trpeče, ostarele

“Kjerkoli smo vsi, na vsakem kraju, ob vsaki uri in ob vsakem času, vsak dan in nenehno verujemo, ljubimo, častimo, molimo, služimo, poveličujemo in se zahvaljujemo večnemu Bogu.« (vzgledna misel sv. Frančiška).

Če se bomo mi sami kljub našim tegobam ali pa našemu ugodju trudili slediti tej misli, potem bomo zares oaza miru in svetosti življenja ter luč sol in kvas… Saj vsak človek hrepeni, da bi srečal nekoga, na kogar se lahko popolnoma zanese, ob komer bo popolnoma varen, spoštovan, ki bo jutri enak kot danes in se ne bo nenadoma in »brez razloga« spremenil.. Naj nas bližnji najde kot takšnega človeka, potem lahko pričakujemo, da bomo tudi mi v tem bližnjem tudi za sebe našli takšnega človeka ne glede na to, kdo koga bolj potrebuje.

V tej luči je mogoče razumeti poslanstvo misijonarje, pa tudi kogarkoli. ki je poklican v odnos z Bogom, da gredo, ne da bi kaj učili in spremenili kogarkoli, ampak, da bi po Jezusovem zgledu z drugimi živeli. Pri poslanstvu gre za to, da tisti, ki je poslan, postaja bolj človek, da je odnos vedno bolj človeški, da je tudi stvarstvo okoli njiju, kjer živita in tudi kaj delata, vedno bolj človeško. Kajti človek je bitje, ki nastaja v odnosu. Celo najbolj odrinjeni in nebogljeni so v službi poslanstva, ker dajo tistemu, ki pride k njemu, možnost, da stopi v odnos in mogoče zanje tudi kaj stori. Če si prišel, da mi pomagaš, zapravljaš čas. Če pa si prišel, ker je tvoja osvoboditev povezana z mojo, tedaj sodelujva«, je rekel avstralski domorodec misijonarju.

Alojzij Marolt

Če za koga velja, velja tudi za starejšega, da se na starost, po upokojitvi ne srne umakniti. Celo življenje si je kopičil znanje, izobrazbo. Služba ga je tako zaposlila, da vsega tega ni mogel prav prodati. Pa pride blažena starost, ko je priložnost za to.

Nam znani dr. Ramovš, ki veliko ve o starejših, pravi kako je prepričan o tem, da imajo stari ljudje poslanstvo v družbi. Če tega poslanstva ne izpolnijo, bo družbi nekaj manjkalo. To ni samo neko krščansko vključevanje starih ljudi v skupnost iz golega usmiljenja. Človeški družbi so stari ljudje potrebni, kot so potrebni mladi, pa tisti, ki so na višku svoje ustvarjalnosti. Da je star človek koristen član družbe, ni nobena izjema, mora biti pravilo.
Od nas je odvisno, če bomo to poslanstvo razumeli in sprejemali. Če ga, potem smo predvsem sebe rešili; zagotovilo imamo , da bomo potem lahko leta , tudi desetletja — kar nam je pač odmerjeno, preživeli v veliki dejavnosti in zelo koristno. In ko bomo umrli, bodo zanamci čutili vrzel, ki bo za nami ostala. Torej pustimo preteklost, razen, da se kdaj pa kdaj pomudimo, ob nji za kratek čas. Glejmo naprej in delajmo načrte.

Da zares ubežiš osamljenosti — zanimaj se za vse. Star človek zbira novice iz dnevnikov in jih zvečer posreduje vsej družini. Prava služba.

PRIPOROČILO

Na Rakovniku v Ljubljani nudimo v okviru župnijskega mladinskega centra široko ponudbo programov za mlade in tudi starejše. Programe, ki jih oglašamo navadno niso v redni ponudbi vsake župnije in za to ne predstavljajo konkurence vašim pastoralnim dejavnostim za mlade. Mladim poleg programov nudimo okolje in dejavnosti, kjer bodo lahko naredili, kaj za osebno rast v veri. Na vas se zato obračamo s prošnjo, da priložene plakate obesite na vaše oglasne deske. Lepo vas pozdravlja, vodja Salezijanskega mladinskega centra: Jure Babnik.

JESENSKE DELAVNICE ZA OSMO- IN DEVETOŠOLCE

Škofijska klasična gimnazija Šentvid organizira brezplačne raziskovalne-ustvarjalne delavnice. Delavnice bodo potekale v ponedeljek in v torek 29.,30.10. od 9. do 15 ure. Za udeležence bomo pripravili tudi brezplačno kosilo. Več o tem lahko preberete na oglasni deski zunaj. Vsi interesenti lahko vzamejo tudi zloženke v avli. Lahko se prijavite na www.stanislav.si. Mladi lepo vabljeni.

POVSEM RAZGRADLJIVE SVEČKE

Karitas nam ponuja svečke, ki so na pogled zelo lepe, pa še to je najbolj pomembno da ne onesnažujejo okolja in še pomagamo drugim. Priporočam.

PRIJAVA ZA KRST

Čudovit si, veličasten , moj Bog. Nepojmljiva je tvoja vsemogočnost in nedoumljiva je tvoja vseobsežnost. In vendar; poznaš me po imenu; moje ime si zapisal v nebesih. Prijavite otroka za krst, ki bo v nedeljo 4.11. 2018. Dragi starši, ne odlašajte krsta svojih otrok. Krst je božji dar.

ČIŠČENJE CERKVE

v mesecu novembru – vasi Blato in Drenik. Pogovorite se!

PREMIK URE

Urne kazalce bomo premaknili za eno uro nazaj iz sobote na nedeljo.

SPOVEDOVANJE ZA PRAZNIKE

Nekaterim, ki so zaupali vase, da so pravični in so zaničevali druge je povedal Jezus to priliko: »Dva človeka sta šla v tempelj molit: eden je bil farizej, drugi cestninar… Cerkev kaže ranjenemu človeštvu svoj materinski obraz. Ne čaka, da bodo ranjenci prišli potrkat na njena vrata, ampak jih sama išče. Zbira jih in vabi, da se čutijo ljubljene in jih ozdravlja. Naš čas je čas usmiljenja. Verjemimo, da nas neka roka lahko reši, dvigne in objame in nam odpusti in nas napolni z neskončno ljubeznijo in veseljem. Vabljeni k spovedi v petek 26.10. ob 18 uri. Spovedovali bodo trije tuji duhovniki.

SREČANJE ZA STARŠE BIRMANCEV IN ZA BIRMANCE

Starši imate pri tem nenadomestljivo vlogo. Starši ste ne samo roditelji, vzgojitelji, sopotniki in spremljevalci svojih otrok, temveč ste poklicani, da bi bili tudi vzor in zgled življenja po veri. Povabljeni ste, da z dobrim zgledom in molitvijo mladim ljudem omogočite živeti po verskih resnicah in jih utrjujemo v različnih življenjskih okoljih. Otrok čuti, koliko staršem pomeni duhovnost, vera in koliko je živa, zato za vero in duhovnost ni nikoli prezgodaj. Kjer družina, starši skupaj z otroki vidimo v veri vrednoto je to temelj, na katerem gradimo tudi pripravo na birmo. Otrok drugače sprejema birmo in darove, če stojijo za njim starši, če vidi, da je to staršem vrednota. Srečanje bo v ponedeljek 22.10. ob 19 uri v dvorani skupaj — starši in birmanci. Vodila ga bo dr. Polona Vesel — Mušič.

Maše na dan Vseh svetih — dopoldne ob 9 uri in ob 14 uri.

Novembrska pisma dobite na pultu v avli.