Oznanila župnije Škofljica, 4.11.2018

 

Gospod, ostani z nami – in ne dopusti,

da bi se kdaj ločili od tebe!

 

Za začetek lahko rečem, da je zelo preprosto – želja, da bi bil Bog z nami. Prošnja: »Gospod, ostani z nami«, je celo temelj vsake iskrene molitve. In kako je pri nas?

Jezus je prišel, da bi nas rešil in da bi bil z nami. Želi priti k vsakemu človeku, v vsako življenjsko zgodbo posebej. On je z nami v sreči in nesreči. Če pa želimo, da v polnosti deluje v nas, ga moramo sprejeti s ponižnostjo in zaupanjem. V tem je resnični mir. Vendar velikokrat pozabimo, v vrtincu naših vsakdanjih opravil, da je On vedno z nami.

Mogoče kdaj pomislimo, da bi naše krščanstvo lahko izgledalo drugače. Morda nekako tako kot članstvo v kakšnem društvu ali stranki. Vpišeš se in plačuješ članarino. Če hočeš, si bolj aktiven; če pa ne, te tudi pustijo lepo pri miru. Kristjan pa naj bi si kar naprej nekaj prizadeval, premišljeval, poglabljal svojo vero in podobno. Vsak dan naj bi molil, potem so tu nedelje, vsako leto isti prazniki… Vedno znova brskamo po svoji vesti in se sprašujemo, kaj je bilo prav in kaj narobe. Ali ne bi bilo dovolj, če bi enkrat za vselej podpisali pristopno izjavo, potem pa bi mirno živeli po svoje.

Vsak lahko sam presodi, da tako enostavno pač ne gre. Smo namreč še na poti. Dokler živimo, potujemo proti cilju, dosegli pa ga bomo šele na koncu. Dokler smo na poti, je treba to vero utrjevati in jo dopolnjevati z novimi življenjskimi izkušnjami. Verjetno od časa do časa postanemo malodušni in nam zmanjka upanja, ko smo razočarani nad stvarmi in dogodki, ki se nas dotaknejo. Če si takrat pustimo pomagati, bomo spoznali smisel vsega. Potrebno je Gospodu odpreti svojo dušo. Kajti z njim vedno prideta veselje in želja, da ponovno začnemo znova. Toda, moramo si to pustiti.

S svojo Besedo nas Gospod nagovarja in hrabri. Srečanje z Njim nam vrača zaupanje in daje pogum. Njegova bližina je za nas dokaz, da se to kar je govoril, uresničuje, da bo z nami ostal vse dni do konca sveta. Ostaja z nami na naših poteh življenja, v našem veselju, pa tudi v naših križih.

Zato je naša molitev: Ostani z nami, kajti proti večeru gre. Ostani z nami, kajti brez tebe živimo v temi in naše življenje je brez smisla. Brez tebe smo zmedeni in izgubljeni. S teboj pa ima vse nov smisel. Pomagaj nam, da bomo zvesti in da bomo znali pozorno poslušati dober nasvet tistih oseb, po katerih ti vstopaš v naše nenehno potovanje k tebi.

Kakšna škoda bi bila, če ne bi znali »zadržati« Gospoda, ki se nam želi pridružiti na poti našega vsakdanjega romanja. To priložnost imamo tudi v vsakem prebivališču Boga med nami. Bodimo hvaležni Gospodu, da lahko pridemo k njemu na obisk in pogovor, da smemo z njim darovati najsvetejšo daritev, prisluhniti Njegovi besedi. Tu nam je dano sprejemati dar sprave, ob Njem moremo utrjevati medsebojne prijateljske vezi. V katerokoli cerkev bomo vstopili, v domačo ali v stolnico ali v podružnico na hribu, se ne bomo ustavljali le pri občudovanju umetnostnih spomenikov, ne bo nas bodlo le vprašanje, kako je cerkev urejena, ampak bomo v njej predvsem doživljali bivališče Boga med nami, kraj srečanja z Gospodom. Spoštljivo bomo Gospoda počastili in ga prosili: Ostani z nami, Gospod in ne dopusti, da bi se kdaj ločili od Tebe.

Darja Kenik Gregorič

 

SPOMIN RAJNIH

Zvesti in dobri služabnik v malem si bil zvest, čez veliko te bom postavil. Pojdi v veselje svojega Gospoda.

Ko je devetdesetletni evangelist Janez, učenec, ki ga je Jezus ljubil, dokončeval na otoku Patmosu svojo knjigo Skrivno razodetje, je zapisal besedo, ki razodeva to globoko verno, preprosto in ljubečo dušo: »Amen. Pridi, Gospod Jezus!«  Pridi.

Darovali za cvetje ob žegnanju v Lanišču

Niso dovolj samo rože potrebno je tudi rože postaviti v vazo in prostor, počistiti in okrasiti z cvetjem. Hvala dragi sodelavci in sodelavke. Naj vam pomaga priprošnja sv. Uršule.

Srečanje ŽPS in sodelavcev župnije /10.11. 2018/

Srečanje je namenjeno spoznavanju posameznih cerkvenih služb, izmenjavi izkušenj in primerov dobrih praks. Delo po skupinah /delivci obhajila, bralci, pevec, mežnar, ključar, krasilec, voditelj skupine, član Karitasa. Vsi se morajo prijaviti v določeno skupino, zato pridite nekoliko prej. Ker je pri nas 24.11. misijon vas prosimo, da se sedaj udeležite srečanja. Ne iščite izgovorov. Potrebno se je izobraževati. Gremo z osebnimi avtomobili.

41. Evropsko srečanje mladih v Barceloni

Srečanje bo od 26.12 – 2.1. 2019. Namenjeno je mladim od 16 – 35 leta. Prijave sprejemamo do 29.11. 2018. Cena romanja je 215€, plača se 145 na TRR in 70€, ki se ga plača ob prihodu v Madrid. Mladi lepo vabljeni. Dobili boste veliko pozitivnih izkušenj. Lahko nas kontaktirate spela@skam.si.

Srečanje dekanijski duhovnikov pri nas

To bo v sredo 7.11. 2018. Zbrali se bomo ob 9 uri najprej k sv. maši. Po maši bomo govorili največ o dveh pomembnih stvareh – o davku na nepremičnine in o združevanju župnij ob pomanjkanju duhovnih poklicev. Verniki lepo vabljeni k sv. daritvi. Ob koncu bomo imeli skupno kosilo pri Petkovšku.

 

Cerkev čistijo v novembru – Gorenje Blato in Drenik

Svoja doživetja na popotovanju nam bo predstavil Aleš Juvanc, v ponedeljek ob 18.3o.

 

V torek bo srečanje župnijske Karitas za srečanje bolnih bratov in sester ob srečanju z misijonarji ob misijonu v naši župniji. Dobimo se ob 19. uri.

 

V sredo po maši vabljeni k mesečni molitvi. Je prva sreda v mesecu. Veliko je potreb za katere bomo prosili. Udeležite se molitve v velikem številu.

 

V tem tednu bo reden verouk za vse razrede. S seboj prinesite vsi liturgične zvezke.

 

V kiosku dobite marijanski katoliški koledar – so zapisani vsi prazniki – cerkveni in državni. Večji je za na steno manjši za denarnico. Priporočam. Cena 2, 5o€.

 

Hvala vsem darovalcem za sadove zemlje in delo človeških rok. Bog plačaj.

 

Komisija za družino naj ima čimprej srečanje.