Oznanila župnije Škofljica, 2. 12. 2018

 

ZAHVALA   IN   PROŠNJA

 

Spoštovana voditelja misijona, pater Silvin in pater Peter.

 • Boga se ne smemo bati, ne sme nas biti strah.
 • Z birmo začneš živeti vero v moči sv. Duha. Za vero rabiš zaledje in lastno vero.
 • Nebo in zemlja bosta prešla, moje besede pa ne bodo nikoli prešle.
 • Bolj kot človek greši, bolj je odvisen od greha.
 • Življenje poteka med enim in drugim odpuščanjem.
 • Ne smemo biti prizadeti, če otroci reagirajo nam ne ljubo. Dragoceno spoznajo šele, ko so odrasli.
 • Vso ošabnost je hudič stresel na kor. Biti pevec je duhovni poklic. Besedilo poje tisti, ki ljubi. Najvišja oblika petja je vriskanje – da duša poleti.
 • Vzgajaš s tem, kar si. Bog je v mojem srcu in ne na ustnicah.
 • Na prvem mestu je vedno Bog, a žal je človek začel postavljati sebe na prvo mesto.
 • Tudi če misliš, si samo človek. Kaj pa če kdo ne more več misliti? Ni vreden življenja?
 • Če nečesa ne razumeš, to še ne pomeni, da tistega ni. Verujte v Boga, ne nasedajte relativizmu.
 • Če bi nič bil, bi bil nič. Tako pa niča ni. Bog nima nasprotja, ima pa nasprotnike.
 • To, da si, je največja vrednota.

To je le peščica zrn, ki sta jih natrosila v naši župniji v času misijona med vsakodnevnimi svetimi mašami, nagovori, posebnimi nagovori za posamezne skupine, z obiski bolnikov, družin, molitvenih sosesk. In za prav vsako misel smo globoko hvaležni. Bil je to čas, ko je bilo na drugačen način prijetno biti skupaj. Naj se v teh dneh slišane spodbude, besede poguma, podprte s prispodobami in številnimi zgodbami, čim bolj udejanjajo v naših življenjih, da si bomo zapomnili misijon v lepi luči in si ga kot žarek pričarali, ko bomo najbolj na tleh.

Pater Peter in pater Silvin, hvala za vse, kar sta nam posredovala v času misijona v naši župniji. Naj vaju Bog obilno blagoslavlja pri nadaljnjem izpolnjevanju vajinega velikega poslanstva. Gospod župnik Jože in g. diakon Imre, za vso duhovno podporo, za pomoč in sodelovanje pa tudi vama iskrena hvala.

Naše plačilo je v nebesih

Ko razmišljamo o tem smo Bogu hvaležni za tako veliko življenje, ki smo ga smeli sodoživljati. Skupaj s pokojnimi izvršujemo Jezusovo naročilo: Veselite in radujte se, zakaj veliko je vaše plačilo v nebesih. Zakaj takih veselih kristjanov je nebeško kraljestvo.

Maše za rajne. Za vse imenovane rajne bomo čez leto darovali 15 svetih maš. Ko bo maša oznanjena za ++ priporočene v molitev bo tudi za vaše, ki ste jih priporočili v molitev. Če le morete pridite kdaj v ta namen tudi k sv. maši. Glejte oznanila. Poleg teh maš pa bomo darovali tudi 12 maš za nove duhovniške in redovniške poklice. Vsak mesec eno sv. mašo. Navadno je ta maša na prvo soboto zjutraj ob 7.3o. Vabljeni tudi k tem mašam. Brez duhovnikov ni maše.

Adventni čas

Kako lep je ta čas in tudi kako dragocen. Ves čas poteka v nekem tihem pričakovanju, na prihod, v pripravi na sam praznik, na sv. mašo, ki je bogata v besedi preroka Izaija. Ta sveti čas uporabimo za skupno družinsko življenje. Večeri so nekoliko daljši, tudi zunanjega dela ni toliko ne na vrtu ne okoli hiše. To je res lepa in velika priložnost, da se družina zbere okrog družinske mize ali v dnevni sobi – se pogovarjate, gledate družinske slike, molite skupaj večerno molitev, preberete zgodbo iz adventnega koledarja za otroke, se pogovarjate o postavitvi jaslic na domu…Če smo pri stvari idej ne zmanjka. Izberimo tudi priložnost, da povabimo na svoj dom Jožefa in Marijo, ki potujeta v mesto Betlehem, skupaj z vso družino se udeležimo adventne maše. Vse to bo tudi lepa priprava na božične in novoletne praznike.

Prva sreda v mesecu – skupna molitev

Namen molitve meseca decembra je – v službi posredovanja vere. Da bi ljudje, ki so zavzeti v službi razumevanja vere, v dialogu s kulturami našli govorico za današnji čas. To terja novo evangelizacijo, ki razsvetljuje nove oblike in prebuja temeljne vrednote, da bi stopili v stik z Bogom, z drugimi in z okoljem. Vsi se moramo truditi za jasno posredovanje vere mlademu rodu z besedo in zgledom. Vabljeni k molitvi, ki bo po maši ob 18.3o.

Bolni in starejši

V času misijona smo vas obiskali. Ker je ta teden prvi petek v mesecu in bodo kmalu tudi božični in novoletni prazniki, vas obiščem tedaj. Z molitvijo krepimo drug drugega v pričakovanju Jezusovega prihoda.

Lepa priložnost

Že dlje časa so v kapeli na razpolago knjižice za otroke. Starši jih lahko peljete v kapelo in otroci  sami ali pa z vašo pomočjo bodo gledali ali brali slikanice. V kapeli je tudi zvočnik in boste lahko prisluhnili sv. maši.

Praznik Marijino brezmadežno spočetje (8.12).

Praznik Marije Brezmadežne se lepo ujema  z adventom. Medtem, ko se Cerkev pripravlja na Zveličarjev prihod, je zelo umestno, ako mislimo na tisto, ki je bila spočeta brez greha, ker mu je bila določena za mater. Istočasno, ko je Bog obljubil Zveličarja v raju Adamu in Evi je obljubil tudi to izredno devico in ženo. Zaklical je »Sovraštvo bom naredil med teboj in ženo  in med tvojim zarodom  in njenim zarodom; ta ti bo glavo strl (1Mz 3,15) Z Marijo se začne boj med zarodom žene in zarodom kače. Vabljeni k sv. daritvi ob 9 in ob 18 uri.

Adventni venček

Zelo prav bo, če bomo imeli v domu simbol adventnega časa – venček. Naj nikakor ne bo samo za okras ali simbol, temveč se ob večerih zberemo kot družina – nekaj časa preživimo v tihoti, se pogovorimo z otroci, skušamo napraviti lep družinski večer v zavesti nismo sami Bog je z nami.

Miklavž hodi po naši župniji

Vsako leto otrokom in starejšim prinese vsaj kakšen utrinek radosti in spomina iz otroštva. Teh prijetnih in močnih občutij se vsi želimo. Dobrota, ljubezen, mir, lepa beseda nas nagovarjajo in Miklavž vse to želi posredovati med nami bo v sredo 5.12 od 15.3o naprej.

Gumniški vrh 15.3o;

Drenik16.oo;

Gorenje Blato 16.15;

Gumnišče 16.3o;

Glinek 16.45;

Zalog 17.oo;

Klanec 17.1o;

Dom starejših občanov Škofljica 17.25;

Reber 17.45;

Lanišče18.oo;

Šmarska cesta 18.1o;

Mijavčeva 18.25;

Albrehtova18.4o;

Ravenska 18.55

Na prostoru pred čistilno napravo 19.2o;

Dom Barje 19.3o

Ahlinova 19.45.

Pričakujmo ga, pospremimo ga z veseljem. Vsem želim lepega in veselega srečanja z Miklavžem.

Vizitke

V avli dobite lepe vizitke za božič. Priporočajo birmanci  misijonske skupine.

Miklavževa igrica

Za najmlajše bo Miklavž prišel že danes po drugi maši v našo dvorano. Vabljeni starši z otroci.

Ministranti gremo po mah

Danes popoldne gremo z ministranti po mah, ob 13.3o. Vabljeni.

Molitvena skupina

V sredo po večerni maši vabljeni k molitvi – namen, da bi vero posredovali bližnjim. Če ni tega posredovanja je naša vera mrtva, pravi apostol Jakob. Molimo.

Obisk bolnikov

Namesto v petek bom bolnike obiskal za božične praznike.

Srečanje zakonske skupine

V petek zvečer je srečanje zakonske skupine ob 20 uri. Lepo vabljeni tudi novi pari.

Marija v adventu

Marija trka na naša vrata. Z molitvijo počastimo njo, ki prihaja v našo sredo.

Birmanci

Prosim vse starše birmancev, da morajo otroci redno prihajati k veroučnim uram in tudi na birmanska srečanja, ki jih vodijo animatorji. Kar nekaj je takih, ki so bili veliko več odsotni kot pa prisotni. To ni priprava na birmo. Birmanci morajo pokazati pripravljenost in voljo, da želijo prejeti sv. Duha z zakramentom birme in za pot življenja. Zato pričakujemo od birmancev drugačno ravnanje.