Oznanila župnije Škofljica, 9. 12. 2018

 

DRUGA  ADVENTNA   NEDELJA

»Kar je krivo naj bo ravno in razkopana pota naj bodo gladka. In vse človeštvo bo videlo  Božje Odrešenje.« je oznanjal Janez Krstnik v puščavi. Danes ne bi govoril nič drugače, ko bi bolj natančno ocenil dogajanje v sodobni družbi. Priča smo velikim nerešenim vprašanjem, ki so povezana z lakoto, begunci, vojnami in različnimi oblikami izkoriščanja človeka. Drugače sploh ne more biti, kajti tam, kjer Bog nima svoje domovinske pravice, je tudi človek postavljen na stranski tir. Zato nas adventni čas vabi k prenovi srca, kajti tam je vse narobe. Ta proces pa se začne i iskrenim priznanjem grehov in prošnje za božje usmiljenje.

Prvo berilo – »Ogrni se s plaščem pravičnosti, ki je od Boga, položi si na glavo  venec veličastva Večnega!« je zapisal prerok Baruh. Jezusovo rojstvo v naših srcih bo vesel dogodek, ko bo vse počiščeno, ko bo v srcih prostor za ljubezen in odpuščanje. Ko so krivice pozabljene in si sprte strani podajo roke, pride tudi božji blagoslov in mir, ki ga svet ne more dati.

Drugo berilo –  »Prepričan sem, da bo on, ki je začel v vas dobro delo, to delo dokončal do dneva Jezusa Kristusa!« je apostol Pavel pisal

Filipljanom. S krstom smo stopili na pot odrešenja, prijeli smo božje otroštvo in sedaj je prava priložnost, da milost, ki smo jo prejeli obrodi bogate sadove. Nič pa se ne zgodi brez našega sodelovanja. Zato vsak dan molimo drug za drugega in se podpirajmo v dobrih delih.

Evangelij – »Glas vpijočega v puščavi: Pripravite Gospodovo pot, zravnajte njegove steze!« nas danes nagovarja Janez Krstnik. Advent je čas priprave na pomemben dogodek, ki ni le spomin na nekdanje čase, ampak gre za resnično novo rojstvo. Deležni ga bodo le tisti, ki bodo v svojih srcih  naredili primeren prostor za Boga.

Pripravite Gospodu pot – da bomo sprejemali vsakega človeka takšnega kot je in drug drugemu pomagali z dobrimi nasveti in doslednim življenjem po Božjih zapovedih.

OTROCI  ZA  OTROKE

To je otroška misijonska akcija, ki se prične z prvo adventno nedeljo. Otroci že nekaj let dobijo tudi za te dneve misijonski koledar. Koledar vsak dan prinaša zanimivo zgodbo, ki naj bi jo otroci prebrali, pri tem sodelujejo tudi starši ali bratje in sestre. Otroke vabi tudi k dobrodelnosti. Na sredini koledarja se nahaja tudi kartonasti hranilnik, ki ga otroci sami sestavijo.

V lanski adventni akciji  so slovenski otroci  z 76.000 € pomagali v Kamerunu, Ekvatorialni Gvineji in v Centralni afriški republiki. Naši otroci so sodelovali z 117 državami po svetu. Ta zbrana sredstva gredo za otroke teh držav. Vse to pa koordinira Papeška družba za otroke v misijonih. Ravno letos obhaja ta družba 175 letnico obstoja. Ustanovitev te družbe je zapisana v leto 1843 v Nancyju v Franciji. Naj otroci spoznajo, da je naša Cerkev vesoljna in da so del te velike skupnosti. Smo Jezusovi učenci, ki si med seboj pomagamo.

Trikraljevska akcija

Od sv. Štefana do sv. Treh kraljev koledniki v Sloveniji prinašajo veselo oznanilo. S to akcijo pomagamo slovenskim misijonarjem po svetu. Čimprej se prijavite župniku za sodelovanje. Potrebna je priprava in dogovor za koledovanje.

Naročnine za leto 2019

Vsem priporočam tudi verski tisk. Naj ne bo družine v župniji, kjer naj bi ne imeli vsaj  eno revijo, ki je primerna za stanovalce doma – za starejše, za zakonce, za mlade, za vzgojitelje, za sodelavce v Cerkvi…

Seveda vsaka stvar nekaj stane. Prav pa bo če bomo pomislili kako včasih potrošimo denar za zelo nepomembne stvari. Z veseljem pričakujemo sporočila iz sveta in to še iz verskega področja. Pri nas še vedno verskih novic ne podajata ne radio ne TV, samo tiste največje iz sveta – naših domačih ne posredujejo. Koliko lepih in svetlih dogodkov je tudi v naši domači Cerkvi, na našem ozemlju. Če smo trdni, zvesti, odgovorni kristjani bomo lahko žrtvovali tudi nekaj evrov v ta namen.

Tednik Družina 109,20 (če plačamo do konca januarja pa samo 104€)

Ognjišče 33,50€ /naročniki po pošti pa 34,50€); Prijatelj – list za starejše, invalide, bolne 11,70€ Misijonska obzorja 9€; Mohorjeve knjige prednaročilo  48€ samo koledar pa 18€; revija Vzgoja za vzgojitelje- učitelje 19.80€; Božje okolje26,40€; Magnificat molitvenik za spremljanje sv. maše, družinski molitvenik…Cerkveni glasbenik 35,40€ za pevce in organiste, Radovednež – križanke, uganke, zanimivosti iz sveta 14€, list za mlade #Najst 23,40€; Cerkev danes – za člane ŽPS 35,40€. Upam, da boste našli kaj zase in za svoje družine in družinske člane. Oglejte si tudi v raznih katalogih, ki jih izdajajo založbe.

Naročite revijo Prijatelj

Naročite zase, za prijatelja bolnika ali invalida. Poklonite kot dar ob rojstnem ali godovnem dnevu. Vse leto ga boste razveseljevali. V njej boste našli – pričevanje bolnikov in invalidov. Predlogi izletov za gibalno ovirane osebe, dogodki in srečanja, duhovna spodbuda. Na leto izide 6 številk. Cena je 11, 70€. Naročite v župnijski pisarni ali pa po pošti. Priporočam.

Molitvena zveza Karitas

V nedeljo 25.11. seje začel teden Karitas. Vedno znova se zavemo, da niso pomembni samo darovi, ampak tudi molitev. Prav zaradi tega smo v letošnjem letu ustanovili Molitveno zvezo Karitas. Dobili smo nekaj zloženk, ki so v avli na pultu. Vabljeni farani, da bi se vključili v to zvezo molivcev v ta namen  in darujejo svoje vsakodnevno trpljenje. Člani župnijske Karitas iščite sodelavce tudi v tej smeri. Povabimo tudi mnoge ki jih srečujemo na obiskih za božič, veliko noč ali ob drugih priložnostih.

Koncert renesančne glasbe bo v soboto  15.12. ob 18.3o v cerkvi.

 

Devetdnevnica pred božičem

Pričela se bo v nedeljo 16. 12. 2018 in pri njej bodo sodelovali ministranti.

Seja ŽPS –  13.12. ob 20 uri

Življenje in delovanje v župniji mora biti podobno življenju v družini, v kateri se imajo družinski člani radi si zaupajo, si med seboj pomagajo, delijo delo in vsi, vsak v skladu s svojimi darovi , skrbijo, da je vse urejeno in da vsak doda svoj delež k skupnemu dobremu počutju. Družina nista samo oče in mati temveč tudi otroci. Tudi otroci morajo prijeti za delo, ki so ga sposobni opraviti. Na katere načine osebno prispevam k temu, da naša župnija postaja dom vseh župljanov. Ta seje je teden prej kakor običajno, ker smo potem tik pred prazniki.  Preberite temo za mesec november in december. Spored dobite po elektronski pošti.

Marija trka

Mnogi ste se že zapisali a nekaj dni je še prostih. Hvala vsem, ki sprejmete popotnico na svoj dom. Obogatite večer, pokažete otrokom ljubezen do popotnikov in pomoči potrebnih, sami oblikujemo svoje srce po dobroti in ljubezni. Marija prinaša blagoslov na dom in domače. Hvala.

Opozorilo na nevarnosti

V zimskih dneh se lahko kaj hitro pripeti neprijetna zgodba, padec, sneg s  strehe, led na cesti ali avtomobilu, pa v prazničnih dneh tudi nevarnosti pretijo s strani zmikavtov, neprijetnih obiskov, vlomov v avtomobile…Prav bo nekoliko več previdnosti in pozornosti, do oseb, ki se sprehajajo po kraju pa so nam popolnoma neznani ali se celo drugače obnašajo. Ne puščajte v avtu nikakršnih stvari.

Zahvala Miklavžu

Veseli smo ga bili. Ljubezen in dobrota ogrejeta naše srca. Hvala Miklavžu, šoferjem, angelom in porednim parkljem. Hvala tudi sodelavcem v pripravi nedeljskega Miklavža.