Oznanila župnije Škofljica, 16. 12. 2018

 

3.  ADVENTNA   NEDELJA

 

Ljudje smo v različnih stiskah in iščemo pomoč, kako bi določene pomanjkljivosti odpravili in bi bili zadovoljni tako v materialnem kot duhovnem smislu. Sodobni učitelji nam ponujajo različne rešitve, vendar je prava rešitev le tista, ki od tebe zahteva določene odpovedi. Janez Krstnik je ob Jordanu posameznim skupinam ljudi, k so ga spraševali za nasvet odgovarjal: »Kdor ima dve suknji, naj ju deli s tistimi, ki nima nobene…Ne terjajte več kakor vam je ukazano…Nikomur ne grozite in nikogar ne izsiljujte.«

Kaj bi rekel danes nam? Verjetno bi se glasil odgovor: »Bodite dosledni in to, kar dovolite samemu sebi, privoščite tudi drugim!«

Prvo berilo – »Ne boj se, Sion, naj roke ne omahujejo! Gospod, tvoj Bog, je v tvoji sredi, tvoj močni rešitelj!« nas spodbuja prerok Sofonija. To je zares velika novica, polna upanja za vse, ki obupujejo in se ne znajdejo sredi vsakdanjih skrbi. Računati je treba z Bogom, ki nam hoče vedno pomagati. Le prositi ga moramo.

Drugo berilo – »Vaša dobrota naj bo znana vsem ljudem. Gospod je blizu!« je pisal apostol Pavel Filipljanom. Res je Gospod blizu, saj ga lahko srečamo v naših cerkvah in še bolj osebno v svojem srcu, ko ga

S svojo molitvijo slavimo in se mu zahvaljujem o. Na poseben način pa nam je blizu, ko se z njim srečamo v spovednici, mu priznamo svoje grehe in se kesamo.

Evangelij – »Jaz vas krščujemo z vodo, pride pa močnejši od mene in jaz nisem vreden, da bi mu odvezal jermen njegovih sandal!« je Janez Krstnik govoril ljudem, ki so prihajali k njemu, da bi s krstom pokore stopili na pot spreobrnjenja. Mi smo že prejeli krst, a to ni dovolj. S krstno milostjo je treba sodelovati in vsem s katerimi se srečujemo pokazati, da nas je Jezus prepričal in verujemo vanj.

Naj nam božji blagoslov pomaga, da bomo ljubezen, ki smo jo prejeli od Boga, z veseljem delili z vsemi, ki jih bomo srečali v božičnih praznikih.

Kadilo…oglje…voda….

Za vse te in še druge stvari povprašajte te dni v kiosku in boste marsikaj dobili. Če boste pa kaj počakali, pa še kaj več.. pratike, koledarje, vizitke, pastirce, ovčke…tudi knjig je kar nekaj za branje…

 

Božična devetdnevnica in sodelovanje

Od 16. decembra do 25. decembra poteka božična devetdnevnica. Že vrsto let pri tej pobožnosti sodelujejo pevci, ministranti, veroučenci in tudi različne skupine v naši župniji. Vse to bogati pripravo na sam praznik Jezusovega rojstva. Spremljamo Marijo na poti in hrepenimo po prihodu Jezusa – Odrešenika na svet. Letošnja devetdnevnica se bo odvijala pod geslom: Udeleženci božične zgodbe. Slišali bomo o krčmarju, pastirjih, oslu, psu čuvaju,  svetih treh kraljih… V nedeljo sodelujejo ministranti, v ponedeljek prvi in drugi razred, v torek tretji in četrti razred, v sredo  peti in šesti razred , v četrtek  sedmi in osmi razred, v petek deveti razred in mladinci, v soboto ŽPS, molitvena skupina in druge skupine, v nedeljo skavti, pevci, Karitas, zakonska skupina. Ponosni smo lahko, ko smo na poti z Marijo v Betlehem. Veselimo se sodelovanja.

Spovedovanje za božične praznike

Zakaj smo grešniki? Papež pravi zaradi izvirnega greha. To je dejstvo, ki ga doživljamo. Naša človeška narava je ranjena. Čeprav vemo kaj je prav in si prizadevamo delati dobro, v svoji slabosti pogosto izberemo slabo. To je posledica izvirnega greha. /Adam in Eva, ki sta se uprla Bogu – kaj se je zgodilo na začetku človeštva/. Bog je zato žrtvoval svojega Sina. Pustil se je pribiti na križ, da bi nas odkupil in ozdravil to rano.

Papež svetuje, naj se vsak kristjan resno zamisli nad tem, kako živi pred Bogom. Iskreno naj pogleda sebe in svoje grehe, da bi nas Bog lahko napolnil  s svojim neskončnim usmiljenjem. Zavedati se moramo tega , da smo ga potrebni. Ne smemo biti ošabni. Vabljeni k sv. spovedi  v petek ob 18. uri. Spovedovala bosta dva dekanijska duhovnika.

Na Rakovniku bo spovedovanje od 17.12. 2018 – 24.12. dopoldne od 9. do 12. ure in popoldne od 15. do 19. ure.

Luč miru iz Betlehema

Vsako leto se avstrijski skavti potrudijo da prinesejo luč iz Betlehema. Nato pa jo naši skavti (slovenski) prinesejo iz Dunaja v Ljubljano in nato jo prinesejo tudi v bližino naših domov. Pot je kar zahtevna. Geslo letošnjega podarjanja luči je: Delimo luč – zanetimo mir. Upam, da nam bo vsem to geslo v pomoč, ko se bomo srečevali v vsakdanjem življenju z ljudmi. Simbolično pa prižgimo to svečko, da bo nas spominjala na naše dobre sklepe.

Trikraljevska akcija (25. letnica)

Od sv. Štefana do sv. Treh kraljev po Sloveniji poteka akcija kolednikov. Prinašali bodo ljudem veselo novico, blagoslov, jim voščili, zapeli, se med seboj družili in obenem zbirali prispevke  za potrebe naših slovenskih misijonarjev. Akcija poteka pod geslom »Naše veselje za srečo drugih.« Običaj se je razširil po vsej Sloveniji.

Povezuje farane med seboj, župnijo in kraj. Med koledniki se pletejo prijateljstva. Popestrijo božični čas. Lahko obiščejo tudi domove starejših v kraju. Lepo prosim mlade od 5. razreda naprej, da se prijavite za sodelovanje pri tej akciji. Zelo potrebno bi bilo, da bi se tudi birmanci vključili v to delo – oznanjevanje veselega oznanila. Vsi željni se prijavite župniku in to čimprej.

Krščevanje otrok

Najprej kar je pomembno, ne odlašajmo s krstom otrok. Krst je dar in obogati otroka za življenje in tudi staršem pomaga pri razvoju in življenju otroka..

A krst, ne le, da očisti srce. Iz človeka napravi novo stvar – Božjega otroka: »Staro je minilo. Glejte, nastalo je novo,« je zapisal apostol Pavel (»Kor. 5,17). V krstni vodi utone človek iz nje pa nastane Božji otrok, obdarjen z darovi Svetega Duha, ki mu pomagajo v preizkušnjah in skušnjavah, ga krepijo pri odločanju za dobro in ga vodijo v življenju.

Starši prijavite krst svojih otrok v župnijski pisarni. Krščevanje bo prvo nedeljo v januarju, priprava na krst pa bo v sredo 2.1. 2019 ob 18.3o.

Obisk bolnikov za božič

Bolečine in bolezni so za človeka vedno velika preizkušnja, ki teži njegovo zavest. Vernim kristjanom, k trpijo prav tako kot drugi, pa luč vere pomaga, da globlje umevajo skrivnost bolezni in lažje prenašajo bolečine. Vedo, kakšen pomen  ima po Kristusovih besedah bolezen za osebno odrešenje in za odrešenje sveta. Vedo pa tudi, da Kristus ljubi bolnike, večkrat je bolnike obiskoval in jih ozdravljal. Obiskal vas bom  v petek 21.12. 2018 dopoldne in popoldne.

 

Na sv. Štefana dan, 26.12.  bo pri drugi maši prepeval moški zbor Corona iz Grosuplja. Poslušalci lepo vabljeni.

 

Kadilo, vizitke, blagoslovljeno vodo dobite v avli.

 

Na razpolago imamo še nekaj misijonskih spominkov. Ponesite jih na domove ali morda komu tudi podarite ob praznovanju. Naj vse nas spominjajo na lepe trenutke sv. misijona.