JOŽEF – božična devetdnevnica

 

Le kako bi Jožef, Marijin mož, opisal božično dogajanje? Kako je Jožef doživljal rojstvo Božjega sina, kateremu je postal krušni oče? Verjetno nekako takole:

»Bil sem zmeden. Moja zaročenka Marija je bila noseča. Kako se je to lahko zgodilo? Nisva še bila poročena. Ko mi je angel povedal, da bo rodila Božjega sina, sem bil še bolj zmeden. Nihče od naju ni bil vreden, da bi postal starš Odrešeniku sveta. Kako sva si zaslužila tako veliko čast? Tega res nisem razumel.
Kmalu po poroki je prišel cesarjev razglas, da se mora vsak moški prebivalec cesarstva popisati v svojem rodnem mestu. Marija je bila visoko noseča, zato je nisem mogel pustiti doma same. Vedela sva, da bo pot zanjo naporna in da je blizu čas poroda. Vendar nama ni preostalo drugega, kot da se odpraviva na pot. Cesarjevega ukaza nisva smela zanemariti. Rimljani ne bi imeli nobenega razumevanja za najine tegobe. Tako sva v Božjem imenu odrinila na pot. Hvala Bogu za dobre ljudi, ki so nama pomagali po svojih močeh. Res nama ni ničesar primanjkovalo.
Drugače je bilo, ko sva prispela v Betlehem. Nemogoče je bilo najti prenočišče za oba. Mogoče bi se še dalo najti kakšen kotiček, vendar so vsi le zmajali z glavo, ko so zagledali Marijo in sem jim povedal, da bo kmalu rodila. Bog je poskrbel in nama priskrbel toplo in prijetno votlino. Tudi pastirji, ki so varovali ovce, so nama bili pripravljeni pomagati. V dišečem senu so nama pripravili ležišče. Vse je bilo pripravljeno in napočil je čas Jezusovega rojstva. Kako sem bil nervozen in zaskrbljen za Marijo in sina, ki ga bo povila. Ko sem Jezusa prvič držal v naročju, mi je srce močno razbijalo. Bil sem tako vesel, da so mi po licih stekle solze sreče. Kar je Bog obljubil, se je zgodilo. Kar je napovedal, se je pokazalo kot resnica. V rokah sem držal in nežno zibal njegovega Sina, ki je prišel, da bo odrešil ves svet. V tistem trenutku nisem vedel, kakšno življenje ga čaka. Čudil sem se, ko sem slišal in videl rajanje angelov pred votlino. Bilo je nebeško lepo. Še bolj pa sem se začudil, ko so naju čez nekaj dni obiskali trije modri z vzhoda. Prinesli so dragocena darila: zlato, kadilo in miro. In poklonili so se Jezusu kot pravemu vladarju sveta. Ta trenutek njegovega rojstva je bil svet. Resnično svet.«

 

Naloga:Vprašaj starše ob kateri uri si se rodil in zmoli očenaš za svoje starše.