Oznanila župnije Škofljica 23.12.2018

 

4. ADVENTNA NEDELJA

Priprava na božič ali rojstvo Jezusa Kristusa je povezana z blagoslovi. Tako je bilo že v Marijinem času. Ko je v času svoje nosečnosti obiskala svojo teto Elizabeto, ki je ravno tako pričakovala otroka, je tak obisk pomenil veliko veselje in srečo. Evangelist Luka je po Marijinem pripovedovanju zapisal, da je Elizabeta blagrovala svojo nečakinjo Marijo: »Glej, ko je prišel glas tvojega pozdrava do mojih ušes, se je dete v mojem telesu od veselja zganilo. Blagor ji, ki je verovala, da se bo izpolnilo, kar ji je povedal Gospod.« Da doživimo in občutimo božje blagoslove je potrebna vera. Notranje veselje, da je Jezus ostal med nami, doživlja le tisti, ki je Bogu naredil prostor v svojem srcu, mu zaupa in veruje, da Jezus resnično usmerja njegovo življenje po pravi poti.

Prvo berilo — »Ti, Betlehem, Efrata, majhen si, da bi te šteli med tisoč Judovih krajev: a iz tebe mi pride tisti, ki bo vladal Izraelu!«, je zapisal prerok Mihej. Bog izbira tisto, kar ni nič pred svetom, da na tak način pokaže svojo moč. Zares se Jezus najbolje počuti med tistimi, ki jih svet zavrača, zanj pa so izredno dragoceni. Zato smo lahko ponosni, ker nas ima Jezus tako rad.

Drugo berilo – »Glej, prihajam; v zvitku knjige je pisano o meni, da izpolnim o bog tvojo voljo!« je zapisal o Jezusu pisatelj pisma Hebrejcem, Starodavne prerokbe so se morale uresničiti, kajti, kar Bog obljubi, to tudi izpolni. Bog je zvest in pri njem ni nobena stvar slučajna, ampak v skladu z načrtom odrešenja vsega vesolja in človeštva .

Evangelij – »Blagoslovljena ti med ženami, in blagoslovljen sad tvojega telesa!« je Elizabeta pozdravila Marijo, ko ji je prišla pomagat v času njene nosečnosti. Mariji se moramo tudi mi zahvaljevati in ji zaupati, ker je v našem imenu pozitivno odgovorila na božjo ponudbo in poslala mati našega Odrešenika. Smemo ji zaupati in se ji priporočati, kajti mati vedno razume stisko svojih otrok in stori vse, da bi bili zadovoljni in srečni. Dobri Jezus, ti si prišel na svet kot človek, da bi nam razodel našega skupnega nebeškega Očeta. – Naj se očetje zavedajo, kako pomembna je družinska molitev za prenašanje vere na nove generacije.

Del voščila slovenskih škofov za božič

Božična noč je noč veselja, hvaležnosti in upanja. Skupaj z angeli smo tudi mi povabljeni, da slavimo Boga, ker je dober zvest in usmiljen. V božični noči še prav na poseben način doživljamo božjo bližino, njegovo dobroto in ljubezen. Ob tem smo vsi povabljeni, da sprejmemo dar nebeškega Očeta, ko nam v teh dneh pošilja svojega Sina in s tem podarja našemu življenju nov smisel in kaže pravo vsebino človeškega življenja. Naše življenje naj postane jasen odgovor na podeljeni neizmerni Božji dar, naj bo prežeto z ljubeznijo do Boga in z našo medsebojno ljubeznijo. Življenje iz ljubezni namreč prinaša človeku mir, veselje in novo življenjsko moč, česar nam ta zemeljski svet ne more dati. Mir, ki ga prinaša Božje dete, ni sad kompromisov in našega trgovanja, ampak je v pravem pomenu Božji dar. Zato naj bo Božič in Novo leto in sploh vsa naša prihodnost prežeta z bližino Božjega Sina.

Voščilo župnika

Naj nas prevzame brezmejna ljubezen in dobrota in tako osvoji naša srca, da bomo svojega Odrešenika vzljubili z vsem svojim bitjem, da ga bomo posnemali v preprostosti in uboštvu, Ga z veseljem častili in Njegovo slavo oznanjali tudi drugim. Blagoslovljene svete dni! Naj božje dete podeli Vam zdravje, radost, mir srca, naj milosti Vam mnogo da, naj svoja pota vas uči in trdnosti Vam da, moči, naj dušo Vašo prežari, da priča boste te Luči!

Vaš župnik Jože

Prijava za krst in priprava na krst 28.12. 2018

Krst nam omogoči vstop v skupnost verujočih, Cerkev. Ta skupnost niso le ljudje, ki jih srečujemo pri obhajanju svete maše, ampak so to vsi zdaj živeči kristjani in vsi preminuli, tudi nebeščani. Tej skupnosti pripadamo vse življenje, kajti krsta, pri katerem nas je Bog posvojil — vsakega sprejel za svojega otroka ni mogoče izbrisati. Poleg pravic pa krščenec prejme tudi misijonsko poslanstvo, to je, da vero , ki jo je prejel od svojih prednikov, prenese na naslednje rodove. Priprava na krst bo potekala v petek 28.12.2018 ob 18.3o v zakristiji. Vsi starši lepo vabljeni na pripravo.

Zavod Antona Martina Slomška – Maribor

Spoštovani župniki in verniki. Zavod Antona Martina Slomška že dvajset let izvaja vzgojno izobraževalno dejavnost v vzhodnem delu Slovenije. V našo ustanovo prihajajo otroci iz celotne Slovenije. Kompleks Vrbansko je bil zgrajen pred 2. vojno. Po vojni je bil nacionaliziran. Nato smo si prizadevali za njegovo vrnitev. Ker je bil v lasti nadškofije je padel pod hipoteko bank. Za ponovno pridobitev bo potrebno odšteti 5 milijonov €. Vse prosimo za finančno pomoč pri reševanju zavoda. Na sinodi mladih sem omenil tudi samemu sv. očetu to stvar in sveti oče mi je odgovoril »Sem z vami in molim za vas, da vam uspe, kajti vem, da gre za dobro stvar. Vzgoja mladine je naša prioriteta!«. Želijo obiskati župnije po Sloveniji in prositi za dar. Donacijo lahko nakažete na račun TRR: 51560451 5000 3153 493 NKBM

Verouk se bo v novem letu 2019 začel v ponedeljek 7.1. 2019. Vse vabim, da prihajate v prazničnih dneh k sveti maši — za božič, za nedeljo sv. družine, za novo leto in tudi za nedeljo sv. Treh kraljev. Vsem želim lepe počitnice.

Božični koncert

Mešani pevski zbor Češnje vabi na svečani božični koncert v nedeljo 30. decembra 2018 ob 18. uri v župnijsko cerkev na Škofljici. Gostujejo: orkester iz Rakovnika, Kvintet gimnazije BIC Ljubljana, Ansambel Tonija Verderberja in mešani pevski zbor Češnje. Koncert bo povezoval g. Jure Sešek. Naj božične melodije polepšajo božični čas in prehod v novo leto 2019. Slišali bomo veliko božičnih pesmi v različnih izvedbah. Poslušalci lepo vabljeni.

Pohod iz Gorenjega Blata na sveti večer 24.12. 2018

Tudi letos se bomo iz Gorenjega Blata ob 18.3o družine in otroci zbrali pri adventnem vencu sredi vasi in se peš odpravili k večerni maši ob 20 uri. Pohod bo v vsakem vremenu. Nazaj se bomo vrnili z avtobusom, po potrebi z avtomobili. Pridi!

Trikraljevska akcija (28. in  29.12. 2018) letošnje koledovanje se odvija pod geslom »Česar se mi veselimo, radi z drugim delimo.« Sodelujemo pri koledovanju v svoji župniji ali v svojem kraju. Oblečeni v svete tri kralje, skupaj zvezdo in pastirčki, hodimo od hiše do hiše, prepevamo kolednice in prinašamo veselo novico, da se je rodil Jezus Kristus. Ljudem voščimo za praznike in jih povabimo k darovanju za slovenske misijonarje, ki revnim v oddaljenih deželah vračajo dostojanstvo, upanje v boljšo prihodnost in vero.  Dogovorili se bomo v četrtek 27.12. ob 9. uri v pevski sobi. Pridi!

Prvi sveti večer

Najprej poskušajmo doma pripraviti lep božični večer z molitvijo, blagoslovitvijo doma, s pesmijo, ki jo zapojemo skupaj z člani družine ali pa prisluhnemo preko modernih pridobitev. Ta večer je družina zbrana pri vseh delih. Ta večer bo lep kolikor bomo tudi sami žrtvovali za to. Tudi k skupni mizi naj se zberejo vsi družinski člani in v prijetnem pogovoru in pripovedovanju lepih dogodkov iz življenja zaužijmo — pojemo večerjo. Če le morete, lepo povabljeni, da greste peš z otroci k polnočnici. To bo njim ostalo v lepem spominu. Ob 23.3o bo tudi letos primerna božična prireditev v cerkvi s petjem in recitacijami. Ob polnoči bo slovesna maša – rojstvo božjega Sina. Nato bo maša ob 8. uri in ob 10. uri. Vabljeni.