Sveti Štefan

Sveti Štefan je prvi mučenec, ki je dal svoje življenje za Kristusa. Kmalu po Jezusovi smrti je v Jeruzalemu izpričeval sveti evangelij in srčno oznanjal vse, kar se je zgodilo. Temu so precej nasprotovali farizeji, ki so Pilatu poprej izročili Jezusa v križanje. Štefan je bil obtožen bogokletstva zaradi svojih govorov o tem, kaj je Jezus učil, zato je bil obsojen na kamenjanje do smrti.

Zanimivo je, da je bil kamenjanju priča tudi Savel iz Tarza, ki je takrat goreče preganjal Cerkev, pozneje pa se spreobrnil in prevzel novo ime – Pavel.

V Apostolski delih je v 7. poglavju natančno popisano, kako je umrl:

Ko so to slišali, so se razsrdili v svojih srcih in škripali z zobmi proti njemu. Štefan pa je poln Svetega Duha uprl pogled proti nebu in videl Božjo slavo in Jezusa, ki je stal na Božji desnici, in rekel: »Glejte, nebesa vidim odprta in Sina človekovega, ki stoji na Božji desnici!« Tedaj so zavpili z močnim glasom, si zatisnili ušesa in vsi hkrati planili nadenj. Pahnili so ga iz mesta in ga kamnali. In priče so položile svoja oblačila k nogam mladeniča, ki mu je bilo ime Savel. In kamnali so Štefana. Ta pa je molil in govoril: »Gospod Jezus, sprejmi mojega duha!« Nato je pokleknil in zaklical z močnim glasom: »Gospod, ne prištevaj jim tega greha!« Ko je to rekel, je zaspal.
Sveti Štefan je priprošnjik kamnosekov, priprošnjik pri glavobolih in zaščitnik konj. Na Štefanovo 26. decembra zato v mnogih župnijah blagoslavljajo konje.