Oznanila župnije Škofljica, 30.12.2018

 

Normativna   praznina

 

Današnji sestavek sem vzel iz knjige, ki jo je pred kratkim izdala Družina z naslovom  Nova levica in krščanstvo. Knjiga je vredna branja in razmišljanja saj v prvi vrsti kaže na situacijo v kateri se nahajamo in želi tudi pomagati iziti iz težkega položaja. Vsak dan gledamo na TV in poslušamo po radiju kaj se dogaja v naši »združeni Evropi«. Evropska skupnost v svoji preambuli ne izraža le zavrnitve konfesionalnega pogleda na družbo, temveč željo po tem, da bi izbrisali  kakršenkoli  spomin na krščanski vpliv na evropsko zgodovino (str.264, štv.383 LK).

Če je po razumevanju nekaterih zgodovinarjev, poslednji temelj civilizacijskih vrednot vedno religioznega značaja, potem bi morala biti postkrščanska Evropa obsojena na bivanjsko praznino in kulturno izčrpanost. Brez dvoma v današnji evropski družbi tega ne manjka: »Evropa je duhovno bolna«. /Negro D/. Zahod se je znašel pred  odsotnostjo smisla, vrednot in norm, ki ne vpliva le na posameznike, temveč predstavlja politični problem neslutenih  razsežnosti. Zdi se, da je Evropa ravno v trenutku svojih največjih uspehov postala notranje prazna. Priče smo zlomu upanja sredi neverne kulture: zdi se, da je ta družba danes ostala ne le brez vere temveč tudi brez upanja. Občutek dekadence in civilizacijske  izgubljenosti je čedalje očitnejše, čeprav po drugi strani doživljamo tudi pozitivne premike – večja enakost med spoloma, večja pozornost se namenja boju proti rasizmu, vsesplošna  dostopnost izobrazbe.

Demografska kriza – Evropa ima najnižjo rodnost na svetu. V mnogih državah ni zagotovljena niti  obnavljanje prebivalstva /to pokriva  močan dotok priseljencev/. To dejstvo lahko povežemo z vrsto dejavnikov: rojevanje otrok po 30 letu – izobraževanje in zaposlovanje, vsesplošna miselnost, da so otroci breme, ni trajne odgovornosti za otroke. Evropa ne verjame več v prihodnost. Zdi  se da gre za pojav značilen tudi padec rimskega cesarstva /kruha in iger/.

Pojavlja se neka čudna brezvoljnost v odnosu do prihodnosti. Otroci, ki so prihodnost, predstavljajo grožnjo sedanjosti. Prevladuje miselnost, da se bodo polastili dela našega življenja /J, Ratzinger/

Kriza družine – Kar je v zahodni kulturi vedno predstavljalo pojem družine je v Evropi komaj da živo in še naprej izginja. Nestanovitnost parov, nenaklonjenost  sklenitvi zakonske zveze, visok odstotek ločitev, prikrita diskreditacija »tradicionalne družine« (predstavlja se  kot staromoden neprivlačen model v primerjavi z novimi modeli družine« – enostarševske, istospolne, reorganizirane družine, zunajzakonska skupnost itn – , ki jih prikazujejo kot moderne in napredne in zanimive) povzročajo, da okolje, v katerem je bila vzgojena večina naše generacije v mnogih evropskih  državah postaja statistična redkost.

Desakralizacija življenja – Velika večina evropskih držav dovoljuje splav. Redka in majhna so gibanja proti splavu /avtobusi/. Evropa je obrnila list. Evropa se je »sprijaznila« v Ameriki pa poteka hud boj od leta 1973 – celo tako – komu bodo zaradi tega namenili svoj glas na volitvah. 60% Američanov meni da je  sedanja zakonodaja preveč permisivna. V Evropi smo priče nasprotnemu pojavu. Otopela moralna občutljivost na stotine milijonov ljudi, ki so priče »tihemu holokavstu«, priliva olje na ogenj  najbolj pesimističnim interpretacijam o duhovni ostarelosti Evrope.

Letošnja devetdnevnica za božič

Vsem, ki ste prišli k devetdnevnici upam, da ni žal srečanja z hrepenenjem po Novorojenem detetu. Ta čas smo preživljali v pričakovanju rojstva Božjega otroka. Hvala pevcem za sodelovanje, enako tudi vsem veroučencem. . Hvala tudi vsem skupinam, ki ste lepo sodelovali pri spremljanju Marije  na poti v Betlehem. Lepa udeležba je bila devetega razreda in mladincev. Sprašujem se pa zakaj ni bilo mladih iz 8. razreda. Še vedno prosim tudi vse, ki sodelujete pri glasbi, da pojemo z otroci na sedežih. Otroci veliko bolj sodelujejo, če je kdo med njimi z instrumenti. To bo samo v pomoč otrokom in vsem v cerkvi. Zelo potrebno bo tudi dogovarjanje glede pesmi, ki se pojejo med mašo. Seveda pa se res vsem lepo zahvaljujem za sodelovanje.

Božični koncert  30.12. 2018 ob 18 uri

Božični koncert prireja pevski zbor Češnje z sodelujočimi – orkester iz Rakovnika, kvintet gimnazije Bic, ansambel Tonija Verderberja. Koncert bo povezoval radijski napovedovalec Jurij Sešek. Naj nam božične melodije polepšajo božični čas in približajo skrivnosti rojstva božjega Sina. Poslušalci lepo vabljeni.

Drugi sveti večer 31.12. 2018 – zaključek leta

Vabim k sveti maši v zahvalo za preteklo leto v ponedeljek ob 9 uri dopoldne. Ta dan zvečer je drugi sveti večer. Naj ga zaznamuje skupna družinska molitev. Če boste čakali novo leto vam želim prijetnih in veselih uric v krogu družine ali prijateljev. Tudi drugim, ki bo(mo)ste morda sami želim, da bi ob radiu  Ognjišče (morda tudi ob TV, če je tam moč najti kaj pametnega) doživljali veselje in povezanost z drugimi.

Marija, sveta božja mati – Novo leto 2019

Slovenski pregovor pravi: Z bogom začni vsako delo, da bo dober tek imelo. Zato na novo leto lepo povabim k sv. maši ob 8.00 in ob 10.00 uri

Krščevanje na praznik sv. Treh kraljev

Krst je edina pot k Bogu in zveličanju. Vendar pa je tudi res, da je Kristus umrl za vse ljudi. Zato v njem najdejo zveličanje tudi tisti, ki niso imeli priložnosti, da bi Kristusa in vero resnično spoznali. Boga iščejo s poštenim srcem in živijo po vesti – to je tako imenovani krst želja. Z molitvijo podpirajmo starše in novo krščence na poti verskega življenja. Pot vere je pot življenja, vere upanja in ljubezni. Krščevanje bo med drugo sveto mašo.

Zahvale

Tudi letos so jaslice nekaj posebnega. Potreben je bil trud in to ste pokazali z dobro voljo, delom in krašenjem. Hvala Laniščanom. Slišali smo tudi lepe božične pesmi, ki ste jih prepevali vsi trije zbori. Vaša pesem nam je prinesla to veliko skrivnost bližje našemu življenju.  Hvala za slavljenje Boga. Vsem zbranim je v pomoč pri obhajanju čudovitega praznika. Hvala igralcem na božični večer – skavtom.

 

Prva sreda v mesecu – skupna molitev

Vsak dober kristjan v svojem srcu čuti, da je molitev vedno potrebna in daj je molitev namenjena tudi vsem, ki jo potrebujejo. V tem večeru bomo še posebej prosili po namenu sv. očeta za mlade v Marijini šoli. Dragi mladi, ko nas Bog kliče po imenu je to znamenje našega dostojanstva v Božjih očeh. Bog ve nagovarja s »ti«. Vi tudi zaupajte papežu in Cerkvi. K molitvi se bomo zbrali ob 18 .3o v kapeli.

Zakonska skupina 4.1. 2019 ob 20 uri

Vsak mesec se srečamo enkrat. Pogovarjamo se o različnih temah, ki pripomorejo k rasti skupnega življenja. Tokrat sta si zakonca izbrala temo  Da bi spoznali kaj je prav? V današnjem času si to vprašanje večkrat postavljamo sebi in otrokom, pa tudi otroci svojim staršem. Vabim tudi nove pare, da se nam pridružijo, saj je skupina vedno v pomoč drug drugemu. Napravita korak v svojem skupnem življenju in se pridružita.

Verski tisk

Vsak stan si sedaj lahko izbira zase svoj tisk – imamo veliko stvari na razpolago od najmlajših do najstarejših. Nevarno je, da bi se kristjani dali vplivati samo enoumnemu tisku – Dnevniku, Delu, Nedeljskemu ali pa dnevnim medijem. Še vedno so pri poročanju enostranski. V tem pogledu pri nas še ni prave svobode. Truditi se moramo za pošteno poročanje, za tiste medije, ki poročajo resnico. Naročite v župnijski pisarni.

Akcija Otroci za otroke – prinesite v nedeljo nabiralnike v cerkev.

Končali bomo tudi z TKA. Hvala sodelujočim.

Cerkev v januarju čistijo – Reber, Dole, Pleše, Šmarska /čez progo/

Ker sem bolnike obiskal pred božičem jih za prvi petek  v mesecu januarju, ne bom ponovno prišel.