Oznanila župnije Škofljica, 3. 2. 2019

 

KRŠČENI V ENO TELO

Kaj pomeni imeti delež pri Kristusovem kraljevskem in preroškem duhovništvu? To pomeni iz sebe narediti Bogu všečno daritev, o njem pričevati z življenjem vere in dejavne ljubezni, nameniti ga za služenje drugim po zgledu Gospoda Jezusa. /papež Frančišek/.
Apostol Pavel je pisal v prvem pismu Korinčanom: »Kakor je namreč telo eno in ima veliko delov, vsi telesni deli pa so eno telo, čeprav jih je veliko, tako je tudi Kristus. V enem Duhu smo bili namreč vsi krščeni v eno telo. Vsi krščeni smo postali udje Kristusovega telesa, Cerkve. Odtlej ne pripadamo več sami sebi, ampak Kristusu, ki je za nas umrl in vstal. Krst nas vključi v občestvo, da bi veselo oznanilo posredovali drugim s katerimi se srečujemo. Mnogi kristjani na to pozabljajo, ker so prijeli krst kot otroci. Vsi kristjani imamo dolžnost, da iščemo odgovor, kako bi služili poslanstvu Cerkve. Duhovniki so tudi povabljeni, da vernike spodbujamo vernike k tej nalogi — oznanjati veselo vest.

Župnija mora postati dom za katerega vsi skrbimo, ne le župnik in še nekaj sodelavcev v župniji, večina pa je lahko pasivna. Služenje je naloga vsakega kristjana. Jezus sam pravi — nisem prišel da bi gospodoval ampak služit sem prišel. Vsi smo poklicani k temu, da prepoznavamo svojo poklicanost in sprejemamo klic za polnost življenja in ljubezni in odkrivamo poti vere v današnjem času. Kdo me je spodbudil k dejavnemu sodelovanju v župniji in mi bil zgled v služenju Cerkvi? Tudi Jezus je od svojih sodobnikov pričakoval pomoč. In tudi dobil jo je. Najprej od apostolov. Lovili so ribe, žene so mu stregle, deček je prinesel hrano, pripeljali so mu bolnike, poročali so mu in ga prosili naj ozdravi njihove bolne brate in sestre… Kar so mogli storiti jim je dal da so storili. Služenje mora biti stvar občestva, ne posameznika. Podobno je bilo tudi v prvi Cerkvi. Apostoli so zbrali sodelavce diakone, sami pa so se posvečali molitvi in oznanjevanju veselega oznanila. Po stoletjih pa so duhovniki in škofje marsikje prevzeli to delo – laiki , verniki pa so se umaknili. Tako je bilo vse do drugega vatikanskega koncila. Koncil je zopet povabil k sodelovanje vse krščene — laike. Duhovnik Michael White in njegov sodelavec Tom Corcoran sta v svoji knjigi Prenovitev poudarjala, da verniki , ki se jim v župniji zgolj streže postanejo potrošniki, verniki, ki pa v župniji sodelujejo, pa postanejo sodelavci. Vsi člani v župniji ustvarjajo dom, so eno telo, podobno kot v družini, v kateri vsi člani skrbijo za skupno dobro. Edini člani, ki v družini ne pomagajo, so onemogli, bolni, dojenčki… Vsak človek , tudi svetnik, ima svoje osebne lastnosti in te nikoli niso vsem enako prijetne. Znamenje premajhne osebne zrelosti in modrosti pokaže vsak izmed nas, če misli, da je mogoče vsem ljudem v vseh stvareh enako koristiti in enako ugoditi. Ni človeka brez napak in ni dejanje, ki mu ne bi mogli najti in očitati nepopolnosti. To moramo vedeti vsi za vse medsebojne odnose, posebno še za odnose do najbližjih sodelavcev in predstojnikov. V Cerkvi znamo drug drugega razumeti, drug z drugim potrpeti, slabosti nadomestiti z modrostjo, napake odpraviti, krepostim pa pogumno slediti. Takrat smo zares, Jezusova družina. Kot Cerkev smo odgovorni pred Bogom, narodom in zgodovino za vse ljudi svojega kraja. To ni majhna odgovornost, ki nam jo je zaupal Jezus. Veseli smo je in ponosni nanjo.

Krašenje in čiščenje cerkve in njene okolice

 

Ena pomembnejših nalog je poskrbeti, da se bo cerkev tudi čim manj umazala /kvalitetni/ predpražniki — očiščeni, preprečevati tudi kakšne objestnosti. Če je prazniki, kakšna barva pristoja prazniku, od časa do časa je potrebno zamenjati tudi oltarne prte in druge prtiče, sveče, očistiti kamen, kjer je blagoslovljena voda za križanje ko vstopimo v cerkev. Te stvari ponekod opravijo cerkovniki ali mežnarji po domače. Potrebno je biti pozoren tudi na druge /nenapisane/ podrobnosti, če je potrebno še kaj urediti. Pri samem krašenju pa moramo biti vedno pozorni tudi na to, da prti ostanejo čisti, če je potrebno vaze podložimo, pogledamo tudi po zidu in kotih za pajki, zelo moramo biti pozorni kakšne vaze postavljamo na marmor, ker se zgodi, da marmor kakor da bi vpijal vlago ali pa tudi sam marmor »oksidira« se delajo krogi kjer stoji vaze. Pozorni smo tudi na to, da vosek ne kaplja po marmorju, ker je zelo težavno čistiti vosek z marmorja in še posledice se poznajo. Glede sveč moramo biti vedno pozorni kam jih postavljamo in kakšne podstavke jim damo, kako odteka vosek če teče po sveči.

Priprava na krščanski zakon

 

Cerkev vama želi pomagati, da bo vajin zakon srečen , trden in bogat v duhu. Za to se morata potruditi tudi sama z božjim blagoslovom. V Ljubljani na Krekovem trgu ena bo tečaj od 11.-15. februarja, ob 19.3o. Tečaja se lahko udeležite tudi v Stični ob sobotah in nedeljah 2., 3., 9., 10. in 16. februarja, ob sobotah ob 18. uri in ob nedeljah ob 8. uri. Lahko greste tudi na Vrhniko, Cerknico, Ribnico v Kamnik. Za te dobite podatke na zloženki, ki je v avli na pultu. Pripravite pa se lahko tudi ob koncu tedna pri jezuitih v Ljubljani. Tudi to si lahko pogledate na zloženki. Hrepenita po ljubezni, ki nikoli ne mine /1 Kor. 13,8/. Vedno pa lahko vprašate tudi v župnijskem uradu na Škofljici!

Družina v vsak slovenski dom

 

Spoštovani! Danes je med nas v našo župnijo prišla prenovljena Družina, obogatena z novimi vsebinami. V uredništvu si prizadevajo, da bi vas nagovorili, vam približali krščanske vsebine. Zato smo se odločili za posebno naročniško akcijo in vas prosimo, da si po maši vzamete nekaj časa in izkoristite posebno ponudbo. Danes so vam na voljo posebne naročilnice, ki vam bodo omogočile prejemanje treh zaporednih številk tednika brezplačno, ob tem vam podarjamo — tednik Družina, priložnostno darilo, (prejeli ste ga tudi vsi naročniki skupaj z Družino): kuharsko knjižico Praznične dobrote. Ob izhodu iz cerkve vam bodo laiki — sodelavci razdelili naročilnice, ki jih boste izpolnili kar takoj in jih oddali nazaj. V dar boste prejeli kuharsko knjižico. Prava krščanska družina tudi danes ne more in ne sme biti brez verskega tiska.

 

Delavnica za očete in sinove (med 12. – 15. letom)

 

Si pripravljen na pustolovščino ti in tvoj oče? Pod geslom »Divji bojevnik se bomo srečali v Stični 6.2. 2019 od 17.00 — 20.00. Vabljeni očetje in sinovi.

 

Prvoobhajanci častijo Sveto Rešnje Telo

 

Vsi prvobhajnci in starši lepo vabljeni k češčenju v sredo ob 18.3o v kapeli. Jezus nas vabi in privlači. Odgovorimo na njegov klic.